درگیری روحانیون و امامان جمعه خراسان جنوبی با دولت بر سر استاندار این استان به مرحله تازه‌ای رسید. امروز تحصن طلاب و روحانیون و ائمه جمعه این استان وارد سومین روز شد. امامان جمعه نیز از اقامه نماز جمعه خودداری و اعلام کردند زمانی نماز جمعه را اقامه خواهند کرد که استاندار برکنار شده باشد. اتهام استاندار: طرفداری از برگزاری کنسرت.

تحصن کنندگان گفته اند ‌تحصن تا برکناری “استاندار” ادامه خواهد داشت

اعتراض ملایان از چند هفته پیش (۲۸ بهمن) و در پی سخنان علی‌اکبر پرویزی استاندار در جمع هنرمندان آغاز شد. پرویزی در آن جمع در اشاره به موضع‌گیری‌های ماه‌های اخیر روحانیون نسبت به برگزاری کنسرت‌ها و روی‌دادهای هنری وقایع چند ماه اخیر گفته بود مردم این استان شاد هستند. او افزوده بود: «در مراسم عروسی‌های ما در منطقه باختاران‌ها به صورت خیلی مرسوم است که آقایان می‌رقصند، خانم‌ها می‌‌رقصند اماکنی هم وجود دارد که خیلی به اسلام و مسلمین لطمه وارد نمی‌شود.»

این سخنان سبب موضع‌گیری‌های اعتراضی از سوی روحانیون، مقامات سپاه، نماینده بیرجند در مجلس و حزب‌الهی‌ها شد. روز ۳۰ بهمن تجمعی مقابل دفتر نمایندگی خامنه‌ای در بیرجند برگزار شد که تظاهرکنندگان طی آن خواهان برکناری استاندار شدند.

در سه هفته اخیر نیز تظاهرات پراکنده‌ای در اعتراض با سخنان پرویزی برگزار و خواست برکناری او مطرح شد. در بیانیه تحصن «طلاب و فضلای خراسان جنوبی»، که از روز ۱۸ اسفند اغاز شده، گفته شده است بدلیل بی‌توجهی وزارت کشور به خواست برکناری استاندار معترضان ناگزیر از اقدامات جدی‌تری شده‌اند و تا عزل استاندار به تحصن ادامه خواهند داد.

یکی از روحانیون حاضر در تحصن گفته است انتظار می‌رفت استاندار با دیدن اعتراضات لااقل از مردم عذرخواهی کند اما او به اعتراضات بی‌توجه بوده است. روحانی دیگری گفته است استاندار باید در جمع علما حاضر شود و برائت کند.

تأکید بر لزوم حرف‌شنوی از علما

درگیری میان روحانیون شهرهای مذهبی از جمله مشهد و قم با دولت بر سر مسائل فرهنگی در اوایل تابستان امسال و در رابطه با برگزاری کنسرت‌ها شدت گرفت. روحانیون انتظار دارند اجازه برگزاری کنسرت‌ها و رویدادهای فرهنگی در این شهرها توسط ائمه جمعه و نهادهای مذهبی صادر شود تا «ناهنجاری فرهنگی» ایجاد نشود.

حجت‌الاسلام رحمانی نماینده حوزه‌های علمیه قاین در جریان تحصن سه روزه اخیر به صراحت این مساله را عنوان کرده و گفته است: «حرف ما این است که وقتی رئیس جمهور با همه اقدامات قانونی در نهایت حکم تنفیذش را باید از ولی فقیه بگیرد آن وقت آیا نباید استاندار مرکز استان از نماینده ولی فقیه آن استان حرف‌شنوی داشته باشد»؟

تابستان امسال وزارت ارشاد مجوز برگزاری کنسرتی را در خراسان رضوی صادر کرده بود اما با مخالفت شدید روحانیون روبرو شد.

احمد علم‌الهدی نماینده خامنه‌ای گفت که مشهد شهر گردشگری و عیاشی و کنسرت نیست. او از کسانی که خواهان برگزاری کنسرت‌های موسیقی در خراسان‌اند خواسته بود که جای دیگری را برای زندگی انتخاب کنند.

علی جنتی، وزیر ارشاد اسلامی در برابر مخالفت‌ها عقب نشست و اعلام کرد به خواست نماینده ولی فقیه در خراسان رضوی احترام می‌گذارد و ترتیبی می‌دهد که از این پس در مشهد کنسرت برگزار نشود.

عقب‌نشینی وزیر ارشاد انتقادات جمع کثیری از هنرمندان را بدنبال داشت. حسن روحانی هم پس از چندی از وزیر ارشاد خواست که تابع قانون باشد. او به روحانیون نیز تاخت و گفت: «در حالی که ما مجلس شورای اسلامی داریم و هرکسی که صبح بیدار می‌شود و یک تریبون پیدا می‌کند نمی‌تواند قانون گذاری کند، و وزیر نباید نیز تبعیت کند چرا که وزیر باید تابع قانون باشد.»

درگیری سپس به قم کشیده شد. در مهرماه وزارت ارشاد با لغو کنسرت‌ها در شهر قم موافقت کرد اما عباس دانشی، مدیرکل ارشاد قم استعفا داد.

جمعی از تظاهرکنندگان علیه استاندار خراسان جنوبی سخنان استاندار در دفاع از شادی و حمایت از هنر، را «بازی‌های سطحی سیاسی و انتخاباتی» خوانده‌اند. دولت در مقابل می‌گوید محافظه‌کاران قصد دارند دولت را در آستانه انتخابات زیر فشار بگذارند و تضعیف کنند.


بیشتر بخوانید: