خطر در کمین سلامتی شهروندان و علل تحولات تازه خاورمیانه و شمال آفریقا از موضوعهای سرمقاله روزنامههای بامداد امروز ايران است.
«خطر در کمین سلامتی شهروندان»
سرمقاله امروز روزنامه تهران امروز با عنوان «افکار عمومی در انتظار گام بعدی» در مورد هشدارهای تازه وزیر بهداشت ایران است.
نويسنده سرمقاله تهران امروز نوشته است: «آنهايی که خانم دستجردی وزير بهداشت را میشناسند در توصيف او از واژه مردانه سخن به ميان میآورند، چه مردهايی که معتقدند افشاگریهايش مردانه است و چه زنهايی که بهواسطه عدم ورودش به مباحث حوزه زنان، درست يا غلط او را ضد زن میدانند که در نهايت همه توصيفها به وجهی مردانه میانجامد. اين يک واقعيت است که در دولت نهم و دهم که نه، در همه دولتهای جمهوری اسلامی وزيری به اين مرام کمتر ديدهايم. وزيری که برای اولين بار رسماً تأييد کرد آب شرب پايتخت آلوده به نيترات است و با اينکه احتمال میداد، متهم شود به تبانی با کارخانهدارها، زنان باردار و کودکان را توصيه کرد به مصرف آب معدنی که به دليل رجوع مردم قيمت آن ۵۰ تومانی هم افزايش يافت. ايضاً در ماجرای ايدز با اعلام اينکه آتشفشان ايدز در راه است، آن هم نه به واسطه تزريق سرنگ آلوده که بهخاطر روابط نامشروع افراد. چه به گفته خانم وزير بيش از ۹۰ درصد موارد جديد ابتلا به ايدز در ايران از طريق تماس جنسی و بهخصوص در شهرهای بزرگ و در گروه سنی ۲۵ تا۳۰ سال است و اينکه از ۸۰ هزار بيمار مبتلا به ايدز در کشور تنها ۲۵ درصد آنها شناسايی شدهاند.»
در بخشی از اين سرمقاله آمده است: «همچنين گذر دستجردی اصولگرا از واژههای زنان آسيبديده، زنان پرخطر و زنان ويژه و عريان گفتن واژه تابو زنان روسپی که۵۰ درصد ناقل ايدز هستند و در شرايط سخت سياسی کشور اعلام اينکه بنزن موجود در بنزين بيش از حد مجاز بوده و برای سلامتی شهروندان خطرناک است و در فقره آلودگی هوا تأييد مرگ چهار هزار نفر در سال ۸۸ بر اثر آلودگی هوای پايتخت و…حالا هم خانم وزير که خواسته در هفته سلامت سنگ تمام بگذارد، چند افشاگری يا بگوييم آمار مهم را به افکار عمومی اعلام کرده است.»
سرمقاله افزوده: «اينکه در ۴۹ درصد نسخههای پزشکان حتماً يک قلم داروی آنتیبيوتيک وجود دارد. اين در حالی است که طبق استاندارد جهانی ميزان مصرف آنتیبيوتيک بايد ۱۱ درصد باشد اما متأسفانه اين ميزان در کشور ما ۴۹ درصد داروهاست و علاوه بر نسخهدارها، ۴۰ درصد مردم بدون نسخه، آنتیبيوتيک را از داروخانهها تهيه میکنند و از همين روست که چشممان روشن که در آسيا مقام دوم و در جهان جزو ۲۰ کشور از نظر مصرف بیرويه آنتیبيوتيک شدهايم و ديگر اينکه دستجردی خبر داده ۴۶ درصد زنان و ۴۴ درصد مردان در ايران دچار اضافه وزن و ۵۹ درصد زنان و ۳۶ درصد مردان مبتلا به فشارخون بالا هستند و به نظر وزير بهداشت وضعيت نسل آينده نگرانکننده است چرا که بررسیهای انجام شده نشان میدهد ۵/ ۱۹ درصد پسران و ۱۶ درصد دختران در کشور اضافه وزن دارند. بازهم براساس آمارهای خانم وزير بيش از ۴۵ درصد دانشآموزان کشور روزانه چهار ساعت تلويزيون تماشا میکنند و ۴۰ درصد از دانشآموزان نيز به مدت طولانی از کامپيوتر استفاده میکنند که اين موارد از عواملی است که به کمتحرکی و چاقی دانشآموزان کمک میکند. و آخر اينکه، بعد از بحران شيوع آنفلوانزا در مرغداریهای چند شهر مهم کشور و معدوم کردن ميليونها مرغ در سکوت خبری، حالا خانم وزير خبر میدهد آنقدر به خورد مرغهای نگونبخت آنتیبيوتيک خوراندهاند که سلامت شهروندان به مخاطره افتاده است و حالا اين شهروندان هستند که در مقابل آنتی بيوتيکهای قوی، بدنشان مقاومت میکند.»
در بخش ديگری از سرمقاله میخوانيم: «حالا که مردم میدانند خوردن مرغ سلامتی آنها را به خطر میاندازد و اينکه آقايان اطبا در ۴۹ درصد نسخههايشان آنتیبيوتيک تجويز میکنند و چهار هزار نفر براثر آلودگی هوا فقط در تهران جان باختهاند. شهروندان با دانستن اين حقايق برای جلوگيری از بروز فجايع چه بايد بکنند؟ ما نيز معتقديم دانستن حق مردم است و کار خانم وزير قابل تقدير. اما چه کسی مسئول سلامتی مردم کشور است. اگرچه به باور خانم دستجردی ۲۵ درصد سلامت مردم مربوط به مسائل پزشکی، ۵۰ درصد عوامل اجتماعی و ۲۵ درصد بقيه مربوط به مسائل درمانی است پس وزارت بهداشت فقط میتواند ۲۵ درصد مسائل مربوط به سلامت مردم را پوشش دهد و ۷۵ درصد ديگر اين مسير بايد با همکاریهای بين بخشی محقق شود. اما بدون تعارف متولی سلامت مردم در درجه اول دولت و در مرحله اجرايی وزير بهداشت است. انتظار افکار عمومی از وزير پاسخگو و دولت اين است که در کنار روشنگری و آگاهیبخشی به مردم از وضعيت بهداشت و سلامت آنان و گوشزد کردن خطرات، نسبت به بروز چنين فجايعی جلوگيری کرده و حافظ سلامت جسم و روح و روان مردم باشد.»
علل تحولات تازه خاورمیانه و شمال آفریقا
سرمقاله امروز روزنامه جمهوری اسلامی با عنوان «ما و اين امتحان الهی» در مورد علل و اهداف جنبشهای اخیر در خاورمیانه و شمال آفریقا است.
در سرمقاله روزنامه جمهوری اسلامی آمده است: «سادهلوحانه است اگر تصور شود قيامهای مردمی در کشورهای عربی و شمال آفريقا با مديريت آمريکا و همدستان اروپایی سران کاخ سفيد به راه افتاده و در پی تحقق اهداف مورد نظر آنهاست. اين نظريه انحرافی را خود آمريکاییها القا میکنند تا اعتبار خود را، که در اثر تحولات منطقه بهشدت آسيب ديده، تا حدودی ترميم و حفظ کنند. علاوه بر اين، آمريکاییها تلاش وسيعی را برای سوارشدن بر موجی که در اثر قيامهای مردمی در منطقه به راه افتاده آغاز کرده و اقدامات زيادی برای مصادره انقلابها در کشورهای مصر، تونس، يمن و ليبی بهعمل آوردهاند و در بعضی کشورها نيز از طريق صدور دستورالعمل سرکوب مردم، موقتاً جلوی به نتيجه رسيدن انقلابها را گرفتهاند. اين تلاشها، انحرافی بودن اين تحليل را به اثبات میرسانند.»
اين سرمقاله افزوده: «تحليل درست تحولات منطقه اين است که در کشورهای عربی و شمال آفريقا قيامهای خودجوشی توسط ملتها صورت گرفته و درحال رشد و توسعه است. ريشه اين قيامها بيداری مردم است و اين بيداری از دو عامل مهم ناشی شده است؛ نهضت جهانی اسلام به رهبری امام خمينی و گسترش امکانات اطلاع رسانی در سطح جهان.»
در ادامه سرمقاله آمده است: «تفاوت ميان اين تحليل صحيح و آن تحليل انحرافی که میگويد همه اتفاقات منطقه زير سر آمريکاست، اين است که پذيرش آمريکایی بودن اين تحرکات ايجاب میکند آمريکا را قدرتمندتر از هميشه فرض کنيم و منتظر رقم خوردن سرنوشت منطقه توسط آمريکا بمانيم. اما تحليل واقعبينانهای که تحولات منطقه را نتيجه بيداری و حرکتهای خودجوش و ارادی ملتها میداند، ايجاب میکند از فرصت پديدآمده توسط ملتها حداکثر تلاش برای تقويت اين اراده و گسترش اين بيداری بهعمل آيد و آخرين ضربههای کاری به ريشههای استعمار و استبداد، زده شود تا همه ملتها آزاد شوند و زمينهای برای ظلم و بیعدالتی باقی نماند.»
نويسنده در بخش ديگری از اين سرمقاله نوشته است: «واقعيت اين است که اکنون آمريکا و ساير قدرتهای زورگو در برابر تحولات منطقه خاورميانه عربی و شمال آفريقا درحالت انفعالی و تدافعی قرار دارند. هوشمندی و زيرکی سران کشورهای اسلامی مستقل در اين مقطع و استفاده به موقع آنها از فرصت پيش آمده میتواند اين قدرتهای فاسد را تا خلع سلاح کامل به عقبنشينی وادار نمايد و در مقابل، بیعملی سران کشورهای اسلامی مستقل و مشغول شدن آنها به مسائل بيهوده يا درگيریهای داخلی، زمينه را برای خارج شدن قدرتهای فاسد جهانی از حالت انفعالی فراهم خواهد ساخت و آنها با تجديد قوای مجدد کنترل اوضاع را دردست خواهند گرفت. اين، يک فرصت استثنائی است. خدا چنين فرصتهایی را گاهی در اختيار قرار میدهد تا بندگان خود را امتحان نمايد. ما از اين امتحان الهی آيا سربلند خارج خواهيم شد؟»
ساير مطبوعات:
سرمقاله امروز روزنامه مردمسالاری با عنوان «خداحافظی با صفرهای پول ملی»
سرمقاله امروز روزنامه ابتکار با عنوان «دوگانگی در رفتار، گزافهگويی در گفتار»