دادستان تهران از انتصاب یک زن به سرپرستی دادسرای اطفال و نوجوانان خبر داد.

عباس جعفری دولت‌آبادی، دادستان تهران

بنا بر اعلام عباس جعفری‌دولت‌آبادی، دادستان تهران، این انتصاب که با موافقت رئيس قوه قضائيه انجام شده، پس از انقلاب اسلامی بی‌سابقه بوده است. او ابراز امیدواری کرده که «با حضور یک قاضی زن در سمت سرپرستی این دادسرا، اهداف دادستانی در حوزه نوجوانان بیشتر اجرایی شود.»

جعفری‌دولت‌آبادی گفته دادستانی تهران اهمیت ویژه‌ای برای حوزه زنان و خانواده و اطفال قائل است و تشکیل معاونت زنان و خانواده در راستای همین هدف است.

او همچنین علت تأكيد دادسرا بر موضوع زنان و اطفال را ناشی از ضرورت حمایت از این دو قشر دانسته است.

دادستانی تهران سه بخش زندان زنان، کانون اصلاح و تربیت و دادسرای اطفال و نوجوانان را زیر‌مجموعه معاونت زنان، اطفال و خانواده قرار داده است. تجمیع امور مربوط به زندان زنان و کانون اصلاح و تربیت قبلا صورت گرفته و انتصاب «خانم خاکی» به سرپرستی دادسرای اطفال و نوجوانان، گام سوم این طرح بوده است.

همچنبن برای رسیدگی به جرائم اطفال و نوجوانان دو بازپرس زن در این دادسرا انتخاب شده‌اند.

در جرائم مربوط به اطفال شیوه‌های دادرسی نوینی در جهان تدوین شده است و  قانون آیین کیفری سال ٩٢ ایران هم تحت‌تأثیر این رویه، نگاه خاصی به رسیدگی به جرائم اطفال داشته است.

بر این اساس در قانون ایین دادرسی جدید تأكيد شده که ماموران دستگیری اطفال و کسانی که وظیفه پیگیری جرائم اطفال را دارند، باید با حوزه روان‌شناسي کودک تا حدودی آشنایی داشته باشند و با ملاطفت و مهربانی با مجرمان کودک برخورد کنند.

خانم خاکی که اطلاعاتی درباره نام کوچک او منتشر نشده، قاضی ناظر بر زندان قرچک بوده است.

این اولین‌بار است که یک زن به عنوان سرپرست مجتمع قضائي انتخاب می‌شود.

از ابتدای سال ٥٨ و پس از انقلاب اسلامی در ایران، برای زنان قاضی محدودیت ایجاد شد. تمام احکام صادره زنان قاضی تبدیل به احکام اداری شد و زنان از اینکه در محاکم نقش قاضی داشته باشند، ممنوع شدند.

تا سال‌ها زنان در دادگستری فقط در پست‌های اداری پایین حضور داشتند و پس از آن در سال‌های اخیر از زنان تنها به عنوان قاضی مشاور استفاده شده‌ و در دادسراها به عنوان دادیار ناظر فعالیت می‌کنند.

از آنجا که در قوه قضائيه ایران قضات زن حق صدور رأي ندارند و تنها به عنوان مشاور در قوه قضائيه مشغول خواهند بود، انتصاب یک زن به عنوان سرپرست یک نهاد قضایی ممکن است در تغییر این قضیه موثر باشد.

بیشتر بخوانید: