بازرسی بدنی وکلا و جلوگیری از سقوط حاکمان بحرین از موضوعهای سرمقاله روزنامههای بامداد امروز ايران است.
بازرسی بدنی وکلا
سرمقاله امروز روزنامه آرمان با عنوان «حرمت وکلا» در مورد بخشنامهای است که به مأموران نیروی انتظامی اجازه میدهد در محاکم قضایی، وکلا را بازرسی بدنی کنند.
نويسنده سرمقاله آرمان نوشته است: «در کشاکش درگيریهای حقوقی بين جمهوری اسلامی ايران و ايالات متحده آمريکا که در لاهه جريان داشت، با وجود اين که مطابق بسياری از قراردادهای مطرح شده در ديوان داوری لاهه دعاوی شرکتهای آمريکايی میبايست در دادگاههای ايران مورد رسيدگی قرار گيرد (اما) علیرغم تلاش نمايندگان حقوقی ايران، ديوان حقوقی لاهه زير بار نرفت؛ لذا کليه دعاوی در لاهه مورد رسيدگی قرار گرفت.»
در ادامه اين سرمقاله آمده است: «در سال ۱۳۶۱ که کار داوری درلاهه آغاز شده بود، نظام حقوقی حاکم بر قوه قضاييه دو درجهای بودن محاکمات را به رسميت نمیشناخت و آرای صادره جزو موارد استثنايی قطعی بود و مرحله استيناف و تجديد نظر وجود نداشت. طرف آمريکايی میگفت چون به موجب قراردادها و کنوانسيونهای بينالمللی رسيدگیهای قضايی دو درجهای است پس دادگاههای ايرانی دارای استانداردهای بينالمللی نيستند و مرجع قضايی مناسب نمیباشند. داوران اين ايراد را پذيرفتند بنابراين حتی يک پرونده از اين نوع به دادگاههای ايرانی احاله نشد.»
سرمقاله افزوده: «موضوع ديگری که بسيار اهميت داشت اينکه مطابق نظامهای قضايی پذيرفته شده بينالمللی لازمه دادرسی عادلانه استفاده از خدمات وکيل است. در حالی که در آن زمان نقش وکيل در دادگاههای ايران تقريباً هيچ بود و وکلا در جريان دادرسیها تأثيرگذار نبودند. اين هم جزو ايراداتی بود که از طرف آمريکايیها مطرح شد و ديوان اين ايراد را هم پذيرفت.»
در بخش ديگری از سرمقاله میخوانيم: «با وجود چنين سابقهای، نيروی انتظامی حوزه قوه قضاييه بخشنامهای صادر کرده است که با وکلا در ورودیهای واحدهای قضايی همانند ديگران برخورد شود. يعنی مورد بازرسی بدنی قرار گيرند که البته کارشناسان رسمی دادگستری نيز مشمول اين بخشنامه شدهاند. وقتی يک سرباز وظيفه با رتبه تحصيلی کمتر از ديپلم، جيب و کيف وکلا را در مدخل واحدهای قضايی مورد بازرسی قرار میدهد آيا در انظار عموم مردم و موکلينی که به اميد امداد وکيل و اجرای عدالت هزينه کردهاند، احترامی برای وکيل باقی میماند. هر اندازه قضات و وکلا در جامعه محترم شمرده شوند، به اعتلای موقعيت قوه قضاييه افزوده میشود.»
جلوگیری از سقوط حاکمان بحرین
سرمقاله امروز روزنامه جمهوری اسلامی با عنوان «قيام مردم بحرين و فريبکاری حاکمان» در مورد رفتار حاکمان بحرین، آمریکا و عربستان با معترضان بحرینی است.
در اين سرمقاله آمده است: «سرکوب وحشيانهای که اين روزها عليه قيام مردم بحرين اعمال میشود، ابعاد عظيم فشار فزاينده بر اين مردم مظلوم را آشکار میسازد. با آنکه تبعيض و فشار و سرکوب عليه مردم بحرين تازگی ندارد و در طول تاريخ ۳۸ ساله پس از استقلال بحرين، همواره اين رفتارهای ظالمان استمرار يافته، ولی حاکمان بحرين در روزهای اخير ادعا کردهاند که خواستار مذاکره و تفاهم با مردم هستند و مايلند گذشتههای سياه در اين شيخنشين را جبران کنند اما همچنان به کشتار و جنايت متوسل میشوند. اين رفتار حاکمان فريبکار نشان میدهد که آنها حتی امروز هم دروغ میگويند و همچنان درصدد خستهکردن مردم بحرين و فرصتطلبی به منظور سرکوب قيام آنها هستند.»
اين سرمقاله افزوده: «حاکمان بحرين تصور میکنند با توسل به شگردهای مختلف میتوانند دفعالوقت کنند و همچنان به نيروهای امنيتی، پليس و ساير نيروهای سرکوبگر متکی باشند. نکته اصلی در اين ميان اين است که بخش اعظم نيروهای امنيتی، پليس و ساير نيروهای سرکوبگر دارای مليت غيربحرينی هستند که نه تنها کوچکترين حساسيتی نسبت به سرکوب و مرگ مردم بحرين ندارند، بلکه حتی با سرکوب آنها است که میتوانند به استمرار حضور و فعاليت خود در بحرين اميدوار باشند.»
در بخش ديگری از سرمقاله جمهوری اسلامی آمده است: «امروزه اصرار و فشار آل سعود برای سرکوب قيام مردم بحرين، حتی بيشتر از شيخ بحرين و اطرافيانش محسوس و ملموس است. چرا که آل سعود برای حفظ موقعيت خود به راحتی حاضر است آل خليفه دست به هر جنايتی بزند تا خاکريز اول سقوط نکند.»
نويسنده سرمقاله افزوده: «ناوگان پنجم آمريکا در بحرين مستقر است. واشنگتن علیرغم آنکه برای شهدای بحرين اشک تمساح میريزد، با تمامی توان و ظرفيت خود به حمايت و هدايت آل خليفه برای کشتار دستجمعی مردم بحرين پرداخته و به طرز آشکاری از قابليتهای جاسوسی، اطلاعاتی و نظامی خود برای کمک به سرکوب فوری قيام بحرين، سوءاستفاده میکند. موضوع مهم در اين ميان آن است که بهخاطر استقرار بخش اعظم ناوگان نظامی آمريکا و پايگاه اين کشور در بخش شيعهنشين بحرين، فرصتهای استثنائی برای جاسوسی و خبرچينی پيدا کرده ولی آنها هم غافلگير شدهاند و علیرغم بهرهوری از چنين فرصتی، نتوانستهاند کاری از پيش ببرند و در آينده نيز ناکام خواهند بود.»
ساير مطبوعات:
سرمقاله امروز روزنامه تهران امروز با عنوان «بودجه فشرده با نتايج گسترده»
سرمقاله امروز روزنامه ابتکار با عنوان «تراژدیهای مضحک»