دوری از خشونت و روابط استراتژیک ایران و ترکیه از موضوعهای سرمقاله روزنامههای بامداد امروز ايران است.
دوری از خشونت
سرمقاله امروز روزنامه آرمان با عنوان «راه حل سالم» در مورد منازعات سياسی و اختلاف فرهنگی و زيستی اجتماعات و راهکار روبرو شدن با آنها است.
نويسنده سرمقاله آرمان نوشته است: «زندگی ما آدميان تلاش مستمری است برای برداشتن موانعی که در سر راه خواستها و اهداف ما قرار میگيرد و افسردگی نتيجه محروميت ما از اين خواستها و اهداف است. زمانی که مطلوب کسی را از او میستانند يا راه دستيابی به آن را سد میسازند، آن فرد دچار رنج ناکامی يا افسردگی میگردد.»
در ادامه سرمقاله آمده است: «یک دسته از موانع سدساز ما انسانها، خود ما انسانها برای يکديگر هستيم. يعنی هنگامی که دو نفر يا دو گروه بر اثر تضاد منافع، ديدگاه، فرهنگ يا هر چيز ديگر روياروی يکديگر قرار میگيرند و آن ديگر را از رسيدن به مقصودش بازمیدارند فرد يا گروه مورد منع، دچار رنج و تنش و درد ناکامی میگردد و اين تقابل و تضاد را اختلاف میناميم و زندگی ما انسانها سراسر مملو از اختلاف است. از اختلاف پدر و فرزند، زن و شوهر و… گرفته تا اختلاف احزاب، فرهنگها، ملتها و … جنگها، کشتارها، تروريسم، ظلم و ستم و… همه نتيجه اختلاف است.»
سرمقاله افزوده: «به دو صورت میتوان به سراغ پديده اختلاف رفت. يکی همان روش ابتدايی و ناکارآمد زور و خشونت است. صفحات تاريخ بشر مشحون از اين روش برخورد با مسئله اختلاف است. روش ديگر برخورد با مسئله اختلاف، کاوش و بحث عقلانی برای يافتن راهحل سالم است. در اين شيوه حل اختلاف طرفين از مقابل يکديگر برمیخيزند و در کنار يکديگر مینشينند و با بحث و گفتوگو سعی میکنند برای اختلاف خود راهحلی پيدا نمايند که هم خواست طرفين حاصل گردد و هم از رنج و عذاب يکی از اصحاب دعوا اجتناب گردد.»
در بخش ديگری از سرمقاله میخوانيم: «شرط برخورد سازنده عقلانی برای حل مسائل، مدارا و اجتناب از خشونت و حاکم ساختن عقلانيت در يافتن راهحل است. اما چنانچه يکی از طرفين بحث، از قبول مدارا و حکم بحث معقول سرباز زند امکان پيگيری اين روش سازنده سلب میگردد. در عرصه منازعات سياسی و اختلاف فرهنگی و زيستی اجتماعات اگر برقراری نظم بين نيروهای متضاد از طريق اعمال زور انجام گيرد نتيجه آن رکود و افسردگی گروههای مغلوب شده است. حاکم ساختن بحث عقلانی به جای زور زمينهساز بحثهايی روشنگر و مفيد میگردد که افراد در جريان آن چيز میآموزند و به کمک يکديگر خود را اصلاح میسازند و روحيه نشاط و اميد را دامن میزنند.»
روابط استراتژیک ایران و ترکیه
سرمقاله امروز روزنامه تهران امروز با عنوان «شرط روابط تجاری استراتژيک ايران و ترکيه» در مورد گسترش روابط ایران و ترکیه و تبدیل شدن این دو کشور به «کارتل قدرتمند در خاورمیانه» است.
در اين سرمقاله آمده است: «سفر عبدالله گل رئيسجمهور ترکيه به همراه تجار ترک به ايران و انجام رايزنیهای اقتصادی با مقامات و تجار ايرانی، زمينههای تبديل روابط اقتصادی ايران و ترکيه به يک روابط ويژه اقتصادی و شايد هم روابطی استراتژيک فراهم کرده باشد. ايران و ترکيه که عزم خود را برای گسترش روابط تا مرز ۳۰ميليارد دلار در سال اعلام کردهاند، دو متحد طبيعی در منطقه به شمار میآيند که می توانند با استراتژيک کردن روابط و مبادلات تجاری بين خود به تشکيل يک کارتل قدرتمند منطقهای اقدام کرده و زوجی متحد را همانند آنچه که زمانی بين آلمان و فرانسه ايجاد شد و هم اکنون هم ادامه دارد، به وجود آورند.»
اين سرمقاله افزوده: «ناگفته پيداست که روابط تجاری و اقتصادی بين ايران و ترکيه به عنوان دو کشور منطقه ای در هر شرايطی از اهميت فراوانی برخوردار خواهد بود و ترکيه نزديکترين راه زمينی ايران به اروپا قلمداد می شود.»
در بخش ديگری از سرمقاله تهران امروز آمده است: «اگر فرانسه و آلمان بعد از جنگ جهانی دوم توانستند به متحدان استراتژيک اقتصادی و سياسی تبديل شوند بهواسطه آن بود که موازنه تجاری معقول و منطقی را بين يکديگر برقرار کردند و به همين دليل هم اين روابط استراتژيک تاکنون برقرار مانده و بر ابعاد آن نيز افزوده شده است.»
نويسنده سرمقاله افزوده: «عبدالله گل در تهران هم آرزو کرده است که روابط تجاری ايران و ترکيه به مدلی مانند روابط آلمان و فرانسه تبديل شود. آرزويی که شرايط تحقق آن تا حد زيادی فراهم است ولی يکی از شروط مهم و اصلی آن به برقراری موازنه منطقی تجاری به نفع دو کشور است و مادامی که اين شرايط فراهم نباشد، روابط اقتصادی جنبه استراتژيک نخواهد گرفت.»
ساير مطبوعات:
سرمقاله امروز روزنامه دنيای اقتصاد با عنوان «آيا کاهش نرخ سود بانکی توليد را افزايش میدهد؟»
سرمقاله امروز روزنامه کيهان با عنوان «الو ۱۲۵»