آنگلا مرکل با پایاندادن به ماهها گمانهزنی از آمادگی خود کسب دوباره مقام صدراعظمی خبر داد. طرح او برای تقویت حزب دموکرات مسیحی جهت شرکت در انتخابات آینده از چرخش بیشتر به راست حکایت دارد.
به گزارش رسانههای آلمانی، آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان یکشنبه ۲۰ نوامبر به همکاران خود در حزب دموکرات مسیحی (CDU) گفت که برای رهبری حزب در انتخابات سال آینده و تلاش برای کسب صدراعظمی در چهارمین دوره متوالی آماده است.
مرکل یکشنبه ساعت ۱۹ به وقت آلمان در یک کنفرانس مطبوعاتی به طور رسمی این تصمیم را اعلام خواهد کرد.
صدراعظم ۶۲ ساله آلمان از حزب راست میانه در ماههای اخیر با مشکلات عمدهای مواجه بود. سیاست مهاجرتی «درهای باز» او که به پذیرش نزدیک به یک میلیون پناهجو، غالباً از مناطق جنگزده سوریه و عراق انجامید، بسیاری از همحزبیهای راستگرایش را نیز به انتقاد از او کشاند. همپیمان دموکراتمسیحیها در ایالت بایرن، یعنی حزب دموکراتمسیحی بایرن (CSU) تهدید کردهبود که در صورت ادامه روند پذیرش پناهجویان به ائتلاف خود با CDU پایان خواهد داد.
قدرتمندترین زن جهان همچنین با چالش افزایش محبوبیت راستگرایان افراطی و مهاجرستیز در حزب «آلترناتیو برای آلمان» (AfD) و ظهور جنبش ناسیونالیستی، بیگانهستیز و ضدمسلمان «پگیدا» مواجه بود. CDU در انتخابات برلین با کاهش رأی قابل توجهی مواجه شد و ائتلاف سرخ و سبز سوسیالدموکراتها، سبزها و حزب چپ کنترل پایتخت آلمان را در دست گرفتند. تحلیلگران معتقدند که بسیاری از رأیهای ازدسترفته CDU به نام AfD به صندوقها ریخته شد.
این مشکلات باعث شدهبود که امکان تغییر رهبری حزب دموکراتمسیحی برای شرکت در انتخابات سال آینده آلمان مطرح شود. خانم مرکل سال ۲۰۰۵ به قدرت رسید و با تلاش برای حفظ آن در سال ۲۰۱۷، عملاً به دنبال چهارمین دوره متوالی زمامداری آلمان است.
طرح مرکل برای بازپسگیری آراء از AfD
رهبران اروپا از جمعه ۱۸ نوامبر به برلین آمدند تا در حضور باراک اوباما، رئیسجمهوری آمریکا به بحث درباره جلوگیری از قدرتگیری پوپولیسم راست افراطی پس از انتخاب ترامپ بپردازند. حزب راست میانه CDU نیز به رهبری مرکل در تلاش برای حفظ قدرت طرحی برای بازپسگرفتن آراء ریختهشده به حساب حزب راستگرای افراطی AfD است.
این طرح که پیشنویس آن با عنوان «جهتگیری در زمانه دشوار ــ برای یک آلمان و اروپای موفق» جمعه ۱۸ نوامبر منتشر شد، از دو محور اصلی برخوردار است.
نخستین محور سازشکاری با دموکراتمسیحیهای بایرن است. مقامهای بلندپایه حزب دموکراتمسیحی روزهای یکشنبه و دوشنبه، ۲۰ و ۲۱ نوامبر در جلسهای در برلین در حال پرداختن به دغدغههای CSU هستند. در پیشنویس طرح مرکل آمده است که «به هدف جلوگیری از تکرار وقایع سال گذشته [و ورود ۸۹۰ هزار پناهجو به آلمان]، تمام تمهیدات ممکن به صورت کوتاهمدت اتخاذ خواهد شد و اگر موقعیت ایجاب کند، تمهیدات اضطراری بیشتری نیز در دستور کار خواهد بود.»
محور دیگر این پیشنویس به دفاع از فرهنگ «باز و لیبرال» جامعه آلمانی در بحث ادغام (انتگراسیون) پناهجویان اشاره دارد. این پیشنویس تأکید میکند که دولت آلمان از ایجاد یک جامعه موازی با ارزشهای مغایر با ارزشهای جامعه آلمان جلوگیری خواهد کرد. این محور از طرح مرکل قرار است پاسخی به دغدغههای اسلامهراسانه راستگرایان باشد.
نظرسنجیها اکنون حزب سوسیالدموکرات آلمان (SPD) را دارای بیشترین درصد رأی نشان میدهند و حزب دموکرات مسیحی و آلترناتیو برای آلمان و سبزها و حزب چپ به ترتیب در ردههای بعدی قرار دارند. اختلاف بین سه حزب آخر ناچیز است. این نتایج نشان میدهند که امکان قدرتگرفتن ائتلاف فدرال احزاب سرخ و سبز همچون ائتلاف حاکم بر برلین نیز وجود دارد.
گویا بعد از بهار عربی یا به قول خامنهای بیداری اسلامی نوبت بهار غربی یا بیداری فاشیستی است.
فقط امیدوار مانند بهار عربی به خزان تبدیل نشه.
میهمان / 20 November 2016