استیضاح قانونی بود و نهضت نامهنگاری از موضوعهای سرمقاله روزنامههای بامداد امروز ايران است.
«استیضاح قانونی بود»
سرمقاله امروز روزنامه آرمان با عنوان «استيضاح وزير راه قانونی است » در مورد سخنان محمود احمدینژاد است که استیضاح وزیر راه را «غیرقانونی» اعلام کرده است.
در اين سرمقاله آمده است: «رئيسجمهور درحاشيه بيست و چهارمين جشنواره بينالمللی خوارزمی، روند استيضاح وزير راه و ترابری را غيرقانونی خواند. پرسش اين است که روند غيرقانونی است يا اصل استيضاح؟ آنچه استيضاح وزير راه را پررنگ میکند، برمیگردد به روابط رئيسجمهور و حميد بهبهانی که رابطهای خاص و مربوط به استادی و شاگردی است.»
نويسنده سرمقاله روزنامه آرمان افزوده: «اصل ۸۹ (قانون اساسی) مقرر میدارد هيأت وزيران يا وزير مورد استيضاح بايد ظرف ۱۰روز پس از طرح آن در مجلس حاضر شود و به آن پاسخ گويد و از مجلس رأی اعتماد بخواهد. صراحت اين بخش از اصل ۸۹ قانون اساسی به خوبی روشن است و با قيد- پس از طرح آن در مجلس- برمیگردد به طرح اوليه، حال اگر نمايندگان انقضای مدت امضاهای خود را پس گرفتند و عدهای ديگر به جمع آنان پيوستند اما طرح از دستور خارج نشد،تغيير ليست درخواستکنندگان استيضاح مربوط به شکل موضوع است و از ماهيت استيضاح نمیکاهد.»
در بخش ديگری از سرمقاله میخوانيم: «ماده ۲۲۸ آئيننامه داخلی مجلس هم همين موضوع را میرساند. تقاضای استيضاح نمايندگان از وزير يا وزيران بايد کتباً در جلسه علنی به رئيس مجلس داده شود و در آن موضوع استيضاح صريحاً و با ذکر مورد يا موارد معين شود. تقاضای مزبور در آن جلسه يا جلسه بعد قرائت میشود. ماده ۲۳۰ آئيننامه داخلی نيز مقرر میدارد وزير يا هيأت وزيران موظفند ظرف ۱۰ روز پس از طرح استيضاح، در مجلس حاضر شوند و توضيحات لازم را بدهند. حضور وزير يا هيأت وزيران در اين وقت مقرر الزامی است. وقتی که متن استيضاح چاپ و در اختيار نمايندگان قرار میگيرد و زمانی که متن آن در جلسه قرائت میشود و ۱۰ روز از تاريخ قرائت متن در مجلس گذشته باشد، عدم حضور وزير برابر ماده ۲۳۴ آئيننامه داخلی مجلس مانع از استيضاح نمیشود.»
در انتهای سرمقاله آمده است: «کاش رئيسجمهور به جای اعلام اينکه استيضاح وزير راه و ترابری غيرقانونی است برابر صراحت ماده ۲۲۰ آئين نامه داخلی مجلس که به صراحت اعلام میدارد وزير يا هيات وزيران موظفند ظرف ۱۰ روز پس از طرح استيضاح در مجلس حاضر شوند، به وزير خود تکليف میکردند در مجلس حاضر شود و توضيحات لازم را بدهد. وقتی که همين ماده به صراحت اعلام میکند حضور وزير يا هيأت وزيران در اين وقت الزامی است. عدم حضور وزير مورد استيضاح و رئيسجمهور در جلسه علنی مجلس و دفاع از وزير را نمیتوان عملی ناخواسته دانست. نمايندگان باور دارند که کار مجلس قانونی است و حتی نمايندگان میتوانند برابر اصل ۸۸ قانون اساسی از رئيسجمهورنيز بخواهند در مجلس حاضر شده و به سئوال نمايندگان پاسخ دهد.»
«نهضت نامهنگاری»
سرمقاله امروز روزنامه تهران امروز با عنوان «چرا نامهنگاری؟» در مورد نامههای انتقادی احمدینژاد و مجمع تشخیص مصلحت نظام است که علیه یکدیگر نوشتهاند.
در اين سرمقاله آمده است: «نامه رئيسجمهور به مجمع و نمايندگان مجلس و متعاقب آن جوابيه چهارتن از نمايندگان شاخص به رئيسجمهور و اخيراً جوابيه مجمع تشخيص به رئيسجمهور بيانگر آن است که فرآيند تصميمسازی و تصميمگيری در سطوح بالای سياسی کشور که بايد در قالب جلسات داخلی حل و فصل شود به سطح عموم و فضای رسانهای کشور کشيده شده و نهضت نامهنگاری و تسلسل متهم کردن طرفين آغاز شده است.»
اين سرمقاله افزوده: «اينگونه رفتار سياسی که تنش و برخوردهای سياسی را به سطح جامعه تزريق میکند، مغاير با انگيزه بلند تلاش برای مردم و ايجاد نهضت خدمتگزاری میباشد.»
در ادامه سرمقاله تهران امروز آمده است: «از طرفی فرارسيدن دهه فجر ايجاب میکرد طرفين بهخاطر اين ايام هم که شده، ذائقه مردم را تلخ نمیکردند اما تسلسل نامهها و جوابيهها گويای اين است که مردان عرصه سياست در کشور ما به جای انتخاب ميزهای گفتوگو، افکار عمومی و اذهان مردم منتظر خدمت و تلاش را هدف قرار دادهاند. آنچه حاصل اين نوع نامهنگاریها میباشد، فرسايش توان سياسی جامعه و ايجاد اصطکاک بين دستگاههای نظام است که سرانجام نيز تجربه ثابت کرده حاصلی از آن بهدست نمیآيد. کما اينکه عدهای نيز آتشبيار معرکه خواهند شد و با بزرگنمايی اينگونه اختلاف سلايق و ديدگاهها بر طبل چندگانگی و اختلاف میکوبند و نهادهای نظام را مورد هجوم قرار میدهند.»
نويسنده سرمقاله افزوده: «راهکار شايسته اين است که داوری افکار عمومی را به عرصه موفقيتها، تلاشها و دستاوردها محدود کنيم و جلسات همگرايی، همانديشی و حل معضلات و اختلافها را به جای انتقاد علنی قرار بدهيم تا راه بر هرگونه سوءتعبير سد شده و از اين طريق به بلوغ سياسی جامعه نيز کمکی جدی شود چرا که مردم انتظار اقدام عملی برای خدمت و تلاش دارند و از اين نوع سياستورزیها خسته شدهاند.»
ساير مطبوعات:
سرمقاله امروز روزنامه جمهوری اسلامی با عنوان «فصل مشترک بحران جهان عرب»
سرمقاله امروز روزنامه دنيای اقتصاد با عنوان «کاهش قيمتها، چگونه؟»