سه شنبه، یکم فوریه ۲۰۱۱، نزدیک به یکصد نفر از ایرانیان مقیم هلند، دومین گردهمایی اعتراضی خود را در واکنش به اعدام زهرا بهرامی برگزار کردند. گردهمایی سهشنبه، در برابر پارلمان هلند برگزار شد و تعدادی از نمایندگان پارلمان از حزبهای گوناگون نیز در آن سخنرانی کردند.
در آغاز این گردهمایی، فرانس تیمرمانس، نماینده حزب کارگر، به «رادیو زمانه» گفت: «ایرانی-هلندیهای دیگر نیز در زندانهای ایران هستند که ما موضوع را با جدیت دنبال میکنیم.»
این موضوع که پیشتر در حد شایعه بود اخیرا در مصاحبه وزیر امور خارجه هلند با روزنامه NRC رسما مطرح شد ولی هویت این افراد هنوز اعلام نشده است.
در این رابطه فرانس تیمرمانس افزود: «این موضوعی است که برای همه احزاب در پارلمان هلند اهمیت دارد ولی دشوار است که درباره آن علناً صحبت کنیم. چون هنوز نمیدانیم صحبت درباره آنها به شکل عمومی چه تاثیری بر وضع آنها خواهد گذاشت.»
این نماینده حزب کارگر همچنین در پاسخ به این موضوع که برخی ایرانیان مقیم هلند معتقدند واکنش وزیر امور خارجه هلند به اعدام زهرا بهرامی در تهران کافی نبوده گفت: «ما باید در آغاز دریابیم که وزیر خارجه چه اقداماتی انجام داده و چه اقداماتی انجام نداده است. باید در گزارش وزیر خارجه ببینم که چه گامهایی برای حفظ جان خانم بهرامی برداشته شده است. سپس باید به روندی که باید بین ایران و هلند در این زمینه طی شود دقت کنیم و پیامد آن بر روابط دو جانبه ایران و هلند. ولی در هر حال این مراحل باید پله به پله دنبال شود.»
در تظاهرات سهشنبه ایرانیان مقیم هلند در برابر پارلمان، یوئل فور د فیند، نماینده حزب اتحادیه مسیحی، در رابطه با وضعیت ایرانی-هلندیان زندانی در تهران به «زمانه» گفت: «ما جلسه بحثی با وزیر امور خارجه خواهیم داشت تا بررسی کنیم با توجه به آنچه در رابطه با زهرا بهرامی رخ داده برای دیگر شهروندان ایرانی-هلندی چه میتوانیم بکنیم.».
فور د فیند، واکنش وزارت امور خارجه هلند به اعدام زهرا بهرامی را ناکافی خواهند و افزود: «به او اصرار کردم تا سفیر هلند را از تهران فرا بخواند تا نشانهای قوی برای دولت ایران از بابت موضع هلند باشد و اینکه این حرکت برای ما قابل قبول نیست.»
در این میان، دوشنبه شب، برنامه تلویزیونی «ساعت خبر» در شبکه سراسری هلند فاش کرد که زهرا بهرامی در سال ۲۰۰۳ به دلیل حمل شانزده کیلوگرم مواد مخدر سنگین در چمدان خود در هلند بازداشت و به حدود سه سال زندان محکوم شده بوده است.
دوستان و بستگان خانم بهرامی همواره میگفتند که وی به دلیل شرکت در تظاهرات روز عاشورا علیه حکومت ایران بازداشت شده است. بنفشه، دختر زهرا بهرامی دوشنبه شب به برنامه «ساعت خبر» گفت، تحت هیچ شرایطی اتهام قاچاق مواد مخدر به مادرش را قبول ندارد.
دوشنبه شب، همچنین، اوری روزنتال، وزیر امور خارجه هلند در یک گفتگوی تلویزیونی اعلام کرد: «اتهام حمل مواد مخدر، موضوع دیگری است که جداگانه در روند خود باید به آن پرداخته شود نه اینکه با این روش وحشیانه با موضوع برخورد شود.»
کاظم غریبآبادی، سفیر جمهوری اسلامی در لاهه نیز به رسانههای هلند گفته است: «مقامهای هلندی به خوبی از وضعیت و تصمیمی که در ایران توسط گرفته شده بوده آگاه بودهاند در نتیجه نباید متعجب میشدند.» کاظم غریبآبادی در رابطه با سرعت اجرای حکم افزود: «گاهی سفارتخانه و سفیران از زمان دقیق اجرای احکام خبردار نمیشوند.» سفیر ایران، مورد زهرا بهرامی را یک مورد «کیفری و نه سیاسی» خواند و افزود: «در زمان دستگیری زهرا بهرامی در منزلاش، به جز مواد مخدر، سه گذرنامه با ملیتهای گوناگون هم از وی بهدست آمد که یکی از آنها جعلی بوده است.»
گردهمایی سهشنبه ایرانیان در برابر پارلمان هلند که با شعارهای گوناگون علیه حکومت ایران همراه بود به گستردگی از سوی رسانههای هلندی پوشش داده شد.
__________
عکس از پژمان اکبرزاده: [email protected]
– ویدئوی بخشهایی از تظاهرات