مقامات وزارت نیرو که تاکنون بار‌ها در مورد مسدودکردن چاه‌های غیرمجاز سخن می‌گفتند اما اکنون خبر داده‌اند که مجوز ادامه برداشت آب توسط ۱۷۰۰ چاه غیرمجاز را صادر کرده‌اند.

wells

غلامرضا مدنیان، مدیرکل دفتر حقوقی شرکت مدیریت منابع آب ایران به خبرگزاری صدا و سیما گفت که از مجموع ۱۰۳ هزار چاه غیرمجاز عمیق در کشور برای ۱۷۰۰ چاه «پروانه اولیه» صادر شده است.

به‌گفته او، پرونده هفت هزار چاه غیرمجاز دیگر نیز برای دریافت مجوز در حال بررسی است.

مدنیان صدور مجوز برای چاه‌های غیرمجاز کشاورزی را مشروط به این دانست که «شیوه‌های آبیاری‌شان تغییر کند، پتانسیل برداشت آب در دشت مورد نظر وجود داشته باشد، از حریم چاه‌های دیگر دور باشد و برای عموم ضرر نداشته باشد.»

وزارت نیرو در حالی با این دلایل تلاش می‌کند که به چاه‌های غیرمجاز، پروانه بهره‌برداری بدهد که تاکنون بار‌ها در مورد بحران آب و لزوم کنترل برداشت آب در بخش کشاورزی سخن گفته بود.

صدور مجوز فعالیت برای چاه‌های غیرمجاز در حالی رخ داده که چند ماه پیش محمد درویش، مدیرکل دفتر آموزش و مشارکت‌های مردمی سازمان حفاظت محیط زیست ایران در باره وجود «مافیای آب» در وزارت نیرو و پیامدهای آن هشدار داده بود.

به‌گفته محمد درویش، «مافیای قدرتمند» در وزارت نیرو مانع جدی گرفته‌شدن اهمیت بحران آب در کشور است.

او گفته بود: ‌ «۱۰۰ هزار نفر کار‌شناس ارشد و دکترا در این مافیا و شرکت‌های اقماری وابسته به وزارت نیرو حقوق می‌گیرند و تداوم حیات این‌ها به طرح‌های انتقال آب بین حوزه‌ای و سدسازی است و به هیج وجه حاضر نیستند روش خود را تغییر دهند.»

برداشت بی‌رویه آب از ذخایر زیرزمینی در ایران باعث شده تا در بعضی از دشت‌ها، چاله‌ها و شکاف‌هایی با عرض یک تا دو متر و عمق چندین متر در سطح زمین شکل بگیرد.

خشکسالی و بحران کم‌آبی سال‌هاست که اغلب مناطق ایران را فرا گرفته است. به‌گفته رحیم میدانی، معاون امور آب و آبفای وزیر نیرو، این خشکسالی تا ۲۰ سال دیگر همچنان ادامه دارد. او می‌گوید بحران و کمبود آب ممکن است به مناقشه و حتی جنگ منجر گردد.

در ایران ۷۶۹ هزار چاه حفر شده است. از این تعداد ۴۰۰ هزار چاه مجاز کشاورزی، ۳۰۰ هزار چاه غیرمجاز کشاورزی، ۳۰ هزار چاه آب آشامیدنی و ۳۹ هزار چاه مربوط به بخش صنعت است.