صبح یکشنبه مراسم سوگند ریاست جمهوری جدید مصر با تدابیر شدید امنیتی در ساختمان دادگاه عالی قانون اساسی این کشور برگزار می‌شود.عبدالفتاح سیسی رئیس جمهور جدید مصر در برابر مجمع عمومی قضات این دادگاه سوگند یاد خواهد کرد.

Sisi Agypt
سیسی در مصر با جمال عبدالناصر مقایسه می‌شود.

رئیس جمهور جدید مصر سپس مهمانان خارجی خود را به قصر «اتحادیه» در محله «مصر جدید» در قاهره خواهد برد؛ جائی که دیدارهای رسمی رئیس جمهور مصر با هیأت‌های خارجی در آنجا انجام می گیرد. هنوز مشخص نیست که نمایندگان سازمان‌های بین‌المللی در مراسم ادای سوگند سیسی در دادگاه عالی قانون اساسی حاضر خواهند بود یا نه و دعوت اسرائیل برای شرکت در این مراسم نیز تعیین نشده است.

اگر این کشور دعوت شود طبق عادت سفیر خود در قاهره را به این مراسم خواهد فرستاد. در بعد از ظهر این روز نیز سیسی به قصر قبه در شمال قاهره خواهد رفت تا در آنجا با تعداد زیادی از نمایندگان احزاب و تشکل‌های جامعه مدنی دیدار کند.

در این مراسم امیر کویت، پادشاه بحرین، رئیس جمهور سودان، رئیس دولت خودگردان فلسطین، ولیعهد عربستان و ولیعهد امارات حاضر خواهند بود، اما ریاست بقیه هیأت‌ها را مقامات وزارت خارجه و پائین‌تر از آن به عهده دارند.

امریکا توماس شانون مشاور وزیر خارجه آن کشور را به همراه تعدادی از کارشناسان وزارت خارجه و خزانه‌داری کل به مصر فرستاده است. از سوی دیگر با وجود اینکه بشار اسد بعد از پیروزی سیسی در انتخابات به وی تبریک گفت اما هیچ یک از مقامات سوری به این مراسم دعوت نشده‌اند.

غیبت ترکیه و قطر

همچنین نمایندگان ترکیه و قطر در این مراسم حضور ندارند. حسن روحانی و جواد ظریف نیز به دلیل سفر به ترکیه در روز دوشنبه، علی‌رغم دعوت سیسی از آنها، نه فقط در مراسم حضور نخواهند داشت، بلکه تا آخرین ساعات نماینده‌ای معرفی نکرده بودند. شامگاه شنبه ۱۷ خرداد اما اعلام شد که امیر عبداللهیان، معاون عربی و آفریقای وزارت خارجه برای شرکت در این مراسم به قاهره می‌رود.

سیسی با دعوت از روحانی تلاش کرده بود که یک گام تاکتیکی بر ضد اخوان‌المسلمین بردارد.

حکومت ایران که اکنون به نظر می‌رسد به مخالفان سیسی در کشورهای قطر و ترکیه بیشتر نزدیک است در پی قطب بندی‌های جدیدی در منطقه است که با گرایش کنونی موجود در داخل مصر همخوانی ندارد. در روزهای گذشته برنامه‌های تبلیغاتی زیادی در رسانه‌های ایران بر ضد اوضاع جدید در مصر دیده شد. روحانی به ترکیه سفر می‌کند که در حال حاضر رابطه‌اش با مصر قطع شده است. رئیس جمهور ایران هم‌چنین در هفته‌های آینده میزبان امیر قطر در تهران خواهد بود.

از سوی دیگر مصاحبه‌های عبدالفتاح سیسی درباره امنیت منطقه به ویژه کشورهای خلیج فارس، به مذاق ایران خوش نیامده است. او بارها تأکید کرد که تهدید هر یک از کشورهای شورای همکاری خلیج فارس، تهدید مصر به حساب می‌آید و ارتش آن کشور به این تهدیدات واکنش نشان خواهد داد. سیسی همچنین با طرح تقسیم سوریه و تشکیل یک کشور علوی در ساحل به شدت مخالفت کرده و فشار برای ایجاد یک راه‌حل مسالمت‌آمیز در این کشور را مهم‌ترین گزینه خوانده است.

خروج تدریجی سودان از بلوک ایران

آثار منفی دیگر روی کار آمدن سیسی برای ایران، تغییر آرام سیاست‌های سودان در ارتباط با ایران است. سودان که تا چند ماه پیش وارد همکاری‌های استراتژیک با ایران شده و پایگاه‌های نظامی در اختیار فرماندهان سپاه ایران گذاشته بود، بعد از تحولات جدید مصر اندک اندک از بلوک ایران خارج می‌شود.

یک هفته پیش مقامات سودانی اعلام کردند که تمایلی به ادامه همکاری نظامی با ایران ندارند و در پی اتحادی بهتر با مصر هستند که تهدید فعلی اتیوپی درباره آب نیل، دو کشور را بیش از هر زمانی در کنار یکدیگر قرار می‌دهد.همچنین مصری‌ها امیدوارند الجزایر نیز چنین تغییراتی در سیاست خود با ایران بدهد.

همه این تحولات، عبدالفتاح سیسی را در جهت مخالف سیاست‌های ایران در منطقه قرار می‌دهد. تنها نکته مثبت در سیاست جدید مصر برای ایران، این است که زمامدار جدید سرزمین فراعنه با حمله نظامی به سوریه مخالفت می‌کند و فشار مخالفان اخوان المسلمینی بشار اسد را کاهش داده است. اما اکثر کارشناسان منطقه معتقد هستند که این سیاست جدید مصر به معنای حمایت از بشار اسد نیست و ممکن است در آینده نزدیک به ضرر حاکم دمشق تغییر کند.

خرسندی عربستان

موضوع دیگری که با مصر مرتبط است و جمهوری اسلامی را ناراضی می‌کند، خوشحالی زاید الوصف عربستان و امارات رقبای سنتی ایران در منطقه، از به قدرت رسیدن سیسی است.

عربستان اولین کشوری بود که بعد از پیروزی سیسی در انتخابات به وی تبریک گفت و پیشنهاد تشکیل گروه سرمایه‌گذار در مصر را اعلام کرد. امارات هم تمام درهای اقتصادی و سیاسی خود را بر روی مصر باز کرد و با تفصیل و با هنرمند ملی خود «حسین جسمی» در مراسم سوگند سیسی شرکت می‌کند.

حسین جسمی سرود «بشارت خیر» برای مصر را خواهد خواند که در روزهای گذشته ۱۵ میلیون نفر بیننده داشته است.

بشارت خیری که اماراتی‌ها از آن سخن می‌گویند، احتمال این را مطرح می‌کند که عبدالفتاح سیسی بر خلاف حسنی مبارک در همه شئون منطقه و با حمایت مالی کشورهای خلیج فارس وارد خواهد شد.

احتمالا  مصر با ریاست جمهوری سیسی شاهد دوران جدیدی خواهد بود که بیشتر به دوره عبدالناصر شبیه است و رقابت سختی با جمهوری اسلامی در ایران را ترسیم خواهد کرد؛ به ویژه که در نخستین گام حسن روحانی دعوت وی برای حضور در مراسم سوگند را اجابت نکرد.