شامگاه ۲۷ اردیبهشت ماه (۱۷ مه)، افتتاحیه هشتمین دوره جشنواره شعر فجر با حضور سید عباس صالحی، معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، سید علی موسوی گرمارودی، مفتون امینی، علی معلم دامغانی، فاضل نظری، راتی ساکسنا و بهزاد زرینپور در فرهنگسرای ارسباران، در تهران برگزار شد.
عده کمی در این مراسم شرکت کرده بودند و بیشتر صندلیهای سالن فرهنگسرای ارسباران خالی مانده بود.
سید عباس صالحی، معاون فرهنگی ارشاد در سخنانی کوتاه، اما کلی به اهمیت شعر در ایران اشاره کرد و گفت: «امروز شعر به عنوان زبان فردای ملت ایران است و جشنواره شعر فجر میتواند مبنایی برای گفتوگو در داخل این زبان باشد، پس باید این زبان را پاس بداریم، چراکه به جز گفتوگو در داخل، از این شعرها میتوانیم برای گفتوگو با جهان استفاده کنیم.»
علی موسوی گرمارودی، از شاعران نزدیک به بیت رهبری در افتتاحیه جشنواره شعر فجر، پیش از آنکه اشعارش را بخواند، درباره رابطه شاعر با شعر و همچنین پیرامون «شعر انقلاب» سخن گفت. او ادعا کرد که «شعر انقلاب باری سنگین از تاریخ را بر دوشش حمل میکند»، اما نگفت این بار چیست و چرا سنگین است.
افشین علا که بیشتر اشعاری در مایههای انقلابی برای کودکان و نوجوانان سروده است، در سخنانش به سیمین بهبهانی اشاره کرد و گفت برخی از اشعاری برجستهترین غزلسرای ایران با سرود ملی پهلو میزند. او از مسئولان خواست که از «چند صدایی شدن» جشنواره شعر فجر نهراسند و از شاعرانی مانند سیمین بهبهانی، صرفاً به دلایل عقیدتی و به خاطر رویکردهای ایدئولوژیک غافل نشوند.
به گفته افشین علا «مطرح شدن صداهای مخالف نه تنها به “شعر انقلاب” ضربهای نمیزند بلکه به رونق و شکوفایی آن کمک هم میکند.»
ابتدا قرار بود یدالله رویایی در جشنواره شعر فجر شرکت کند، اما شورای سیاستگذاری هشتمین دوره این جشنواره، ۲۴ اسفند سال گذشته (۱۵ مارس) تصمیم گرفت دعوتش از این شاعر شناخته شده و جریانساز را که از سالها پیش در فرانسه زندگی میکند، پس بگیرد. این موضوع حاشیههایی برای این جشنواره دولتی به وجود آورد.
افشین علا بدون آنکه به یدالله رویایی اشاره کند، درباره رویکردهای سلبی گفت: « ما هرگز از اصول خود کوتاه نمیآییم و آرمانهای خود را رها نمیکنیم و هرگز اجازه نمیدهیم کسی به آرمانهای ما تعدی کند اما بیاییم این جشن را آنقدر وسیع ببینیم که حتی بچههایی را که از روی ناچاری و فضای تنگ به جریانهای مخالف روی آوردهاند جذب کنیم.»
خسرو احتشامی، فاضل نظری، بهزاد زرینپور، محمد علی بهمنی، سعید یوسفنیا، حشمت منصوری و مشفق کاشانی از دیر شاعرانی بودند که در مراسم گشایش جشنواره شعر فجر شعر خواندند.
همچنین راتی ساکسینا، شاعری از هند نیز در این مراسم چند قطعه از اشعار خود را قرائت کرد.
در روزهای بعدی جشنواره شعر فجر که در فرهنگسرای ارسباران و خانه هنرمندان برگزار خواهد شد، محمدرضا عبدالملکیان، حافظ موسوی، مهرداد فلاح، رضا چایچی، علیرضا قزوه، رزا جمالی، مهرنوش قربانعلی، فاطمه راکعی، شیوا ارسطویی، ضیاء موحد، محمدحسین جعفریان، علیرضا پنجهای، رسول یونان، ابوالفضل زرویی، محمد صالحعلاء، مصطفی رحماندوست، بیوک ملکی، ناصر کشاورز، جعفر ابراهیمی، افشین علاء، شاپور جورکش، هرمز علیپور، بهزاد خواجات، ابوالفضل پاشا، علی هوشمند، پرویز خائفی، محمدکاظم کاظمی، علی عبداللهی و کیومرث منشیزاده به اشعارشان را میخوانند.
جشنواره شعر فجر ۳۱ اردیبهشتماه در تالار وحدت به پایان میرسد.
اسمش را جشنواره شعر پاچه خواران ولایت هم میذاشتن زیاد بیراه نبود.
رضا / 18 May 2014
( شاعران چاپلوس درباری ) تنها گزینه ای است که میتوان برای اینها به کار برد .
جای شعرائی چون سیمین بهبهانی و خانم هما ارژنگی و شاعران آزاده و مستقل دیگر خالی .
بهنام / 18 May 2014
شاعران چریک نیستند و ادبیات عرصه ی مبارزه مسلحانه نیست بلکه عرصه ی شنیدن تمام صداهاست پس منتقدان این حرکت ارزشمند لطفن فشار زیادی به خودنیاورند
تارا / 09 March 2015