هیأت داوران جشنواره فیلم برلین در سال ۲۰۱۴ تعیین شد. جیمز شیمس، فیلمنامهنویس و تولیدکننده آمریکایی ریاست هیأت داوران جشنواره فیلم برلین در سال ۲۰۱۴ را به عهده گرفت.
جیمز شیمس تولیدکننده فیلمهای آنگ لی، کارگردان سرشناس تایوانی است. شیمس، کوهستان بروکبک، مهمترین فیلم آنگ لی را تولید کرده است. این فیلم در سال ۲۰۰۵ جایزه اسکار بهترین فیلم را به دست آورد.
مدیریت جشنواره فیلم برلین اعلام کرده است که جیمز شیمس بهتر از هر کس دیگری با ژرفای مشکلاتی که سینمای هالیوود را از سینمای هنری متمایز میکند آشناست.
داوران جشنواره فیلم برلین
دیگر اعضای هیأت داوران جشنواره فیلم برلین عبارتاند از:
•میترا فراهانی، فیلمساز ایرانی
•میشل گونری، فیلمنامهنویس فرانسوی و تولیدکننده کلیپهای ویدیویی و برنده جایزه اسکار در سال ۲۰۰۵
•گرتا گرویگ، بازیگر آمریکایی فیلمهای درام و کمدی که با فیلم «گرینبرگ» به کارگردانی نوآ بامباک به شهرت رسید.
•ترینه دیرهولم، بازیگر دانمارکی
•کریستوف والتس، بازیگر سرشناس اتریشی که به خاطر همکاریاش با کوئنتین تارانتیونو در «حرامزادههای لعنتی» و «جانگوی رهاشده» شهرت و محبوبیت دارد.
•باربارا بروکلی، یکی از تهیهکنندگان فیلم «اسکای فایل» از مجموعه فیلمهای جیمز باند
•تونی لانگ، بازیگر چینی در فیلم تحسینشده «استاد بزرگ»، ساخته وونگ کار وای، کارگردان چینی
میترا فراهانی
میترا فراهانی، نقاش و فیلمساز است و فعلاً در فرانسه زندگی میکند او در سال ۱۹۷۵ در ایران به دنیا آمده و در رشته گرافیک درس خوانده و سازنده فیلم «تابوها»ست که بخش عمده آن را اروتیسم، برهنگی و سکس تشکیل میدهد. به خاطر ساخت این فیلم وقتی در خرداد ۱۳۸۸ وارد تهران شد بلافاصله دستگیر شد و سه هفته در اوین زندانی بود.
مستندهای «زهره» و «منوچهر» پیرامون روابط جنسی در ایران از دیگر ساختههای خانم فراهانی است که پیش از این در بخش پانورامای جشنواره فیلم برلین به نمایش درآمدهاند.
خانم فراهانی مستندی هم درباره آخرین روزهای زندگی بهمن محصص ساخته است. این فیلم «فی فی از خوشحالی زوزه میکشد» نام دارد.
بیشتر بخوانید: میترا فراهانی و مستند «فی فی از خوشحالی زوزه میکشد»
این فیلم اولین حضوربین المللی خود را از ماه فوریه ۲۰۱۳ در جشنواره برلین آغاز کرد که با موفقیت زیاد هم همراه بود و توانست یک پخشکننده بینالمللی برای فیلم بهدست آورد. از آن پس در بسیاری ازجشنوارههای جهانی شرکت کرد؛ از جمله «جشنواره جهانی سینمای واقعگرا» درپاریس که در آنجا نیز موفق به دریافت جایزه شد. سپس به جشنوار «تولوراید» در آمریکا و جشنواره نیویورک هم راه یافت و در جشنواره فلورانس در ایتالیا که ویژه هنرهای مدرن است نیز نمایش داده شد.
این فیلم همچنین جایزه بزگ بخش اصلی سیزدهمین جشنواره بینالمللی فیلمهای مستند لاروشل (فرانسه) را هم به دست آورده است.
سینمای ایران در برلیناله
شصت و چهارمین جشنواره فیلم برلین از ۶ تا ۱۶ فوریه ۲۰۱۴ برگزار میشود.
از ترکیب هیأت داوران چنین برمیآید که ظاهراً تأکید جشنواره برلین در سال ۲۰۱۴ بر فیلمنامهنویسی، فیلمهای مستند و همچنین یافتن راهکارهایی برای عرضه کردن بهتر سینمای هنری به مردم است.
در سال ۲۰۱۴ در جشنواره فیلم برلین بخشی هم با عنوان «نسل ۲۰۱۴» به فیلمسازان تازهنفس اختصاص داده شده و تاکنون ۱۲ فیلم از ساختههای فیلمسازان جوان از ده کشور برای این بخش انتخاب شده است. فیلمهای انتخاب شده از کشورهای استرالیا، آلمان، فرانسه، آرژانتین، انگلستان، ایتالیا، سوئد، دانمارک و مکزیک است.
فیلمسازان ایرانی خارج از کشور نیز چند فیلم به جشنواره برلین پیشنهاد کردهاند. گفته میشود «شاهزاده» دومین فیلم بلند محمود بهرازنیا (فیلمساز مقیم آلمان) برای پذیرفته شدن در برلیناله از بخت بیشتری برخوردار است.
ازانتخاب یک زن هنرمند ایرانی در هیات ژوری جشنواره برلین خشنودم وبرایشان آرزوی بهترین برداشتهارادارم.¶*¤*¶
فریدون کاظمی / 15 January 2014