مجلس سنای ایالات متحده آمریکا لایحهای را رد کرد که هدف آن جلوگیری از فروش تسلیحات آمریکا به اسرائیل در بحبوحه جنگ این کشور با غزه بود.
برنی سندرز، سناتور چپگرای آمریکایی بههمراه پیتر ولش، جف مرکلی، کریس ون هولن، تیم کین و برایان شاتز، سناتورهای دموکرات درخواست منع فروش تسلیحات به اسرائیل را مطرح کردند.
دو مورد از درخواستها ممنوعیت فروش گلولههای خمپاره ۱۲۰ میلیمتری و مهمات تهاجم مستقیم مشترک (JDAM) بود و درخواست سوم، ممنوعیت فروش گلولههای تانک به اسرائیل بود.
قطعنامه توقف فروش گلولههای تانک با ۷۹ رأی موافق در مقابل ۱۸ رأی مخالف و دو قطعنامه دیگر برای توقف فروش سایر تسلیحات پس از کسب کمتر از ۲۰ رأی شکست خوردند.
برنی سندرز در ماه سپتامبر گذشته در مخالفت با قرارداد تسلیحاتی ۲۰ میلیارد دلاری که توسط دولت جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا تصویب شده بود، «قطعنامههای مشترک عدم تأیید» (JRDs) را در مقابل آن معرفی کرد.
سندرز در صحن سنا گفت قطعنامههایی که ارائه داده «ساده و سرراستاند و پیچیده نیستند». او گفت هدف از این اقدامات اعمال قوانینی است که کمک نظامی به کشورهایی را که مانع کمکهای بشردوستانه شده و مرتکب تخلف میشوند، ممنوع میکند. سندرز گفت:
شما نمیتوانید نقض حقوق بشر در سراسر جهان را محکوم کنید و سپس چشم خود را بر تأمین مالی اسرائیل توسط دولت ایالات متحده، ببندید. مردم به شما خواهند خندید. آنها به شما خواهند گفت: «شما نگران چین هستید؛ نگران روسیه هستید؛ نگران ایران هستید؛ بسیار خوب، پس چرا به گرشنگی دادن به کودکان در غزه کمک مالی میکنید؟
سناتور جکی روزن، از حزب دموکرات و طرفدار سرسخت اسرائیل، علیه قطعنامههای پیشنهادی صحبت کرد و گفت محدودیت در کمک به اسرائیل به ایران و متحدانش در منطقه قدرت میدهد. روزن گفت:
اسرائیل حق مطلق دفاع از خود را دارد و کمکهای ارائهشده از سوی آمریکا حیاتی است.
اگر این لوایح به تصویب سنا میرسید، باید مجلس نمایندگان و جو بایدن آن را تصویب میکردند که به طور قطع از امضای آنها خودداری میکردند.
این نخستین بار بود که فروش تسلیحات به اسرائیل با چنین رأیگیری انجام میشد.
در حالی که حمایت از این فشارها ممکن است کم به نظر برسد، اما نشاندهنده شکاف در توافق عمومی دو حزب دموکرات و جمهوریخواه در مورد کمکهای بیقید و شرط ایالات متحده به اسرائیل است.
بت میلر، مدیر سیاسی گروه «حمایت از صدای یهودی برای صلح» مستقر در ایالات متحده، گفت این رأی یک «نقطه عطف» در تلاش چندین دهه برای محدود کردن کمکهای نظامی واشنگتن به اسرائیل است.
میلر به شبکه الجزیره گفت:
این نسلکشی ۱۳ ماه است که ادامه دارد، اما این واقعیت را تغییر نمیدهد که گامی بسیار مهم است.
بهرغم هشدار کارشناسان سازمان ملل متحد مبنی بر اینکه اسرائیل در حال ارتکاب نسلکشی در غزه است، مطالعه اخیر دانشگاه براون نشان میدهد که دولت بایدن در سال گذشته ۱۷,۹ میلیارد دلار برای کمکهای امنیتی به اسرائیل هزینه کرده است،
سفر نماینده آمریکا به اسرائیل
آموس هوخشتاین، فرستاده ویژه آمریکا قرار است پنجشنبه یکم آذر / ۲۱ نوامبر با بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل برای مذاکره درباره آتشبس میان این کشور و حزبالله لبنان دیدار کند.
سخنگوی نتانیاهو تأیید کرد که این دو قرار است در طول روز یکدیگر را ببینند. به گزارش رسانههای اسرائیلی، آموس هوخشتاین شامگاه چهارشنبه از لبنان وارد اسرائیل شد و عصر پنجشنبه با ران درمر، وزیر امور استراتژیک و معتمد نتانیاهو گفتوگو کرد.
۲۲ کشته در حمله به غزه
از سوی دیگر دفاع مدنی نوار غزه از کشتهشدن ۲۲ نفر در حمله شبانه اسرائیل به غزه خبر داد و منابع پزشکی نیز از کشته شدن دهها نفر در حمله شبانه دیگر به شمال غزه خبر دادند.
یک سخنگوی دفاع مدنی غزه به خبرگزاری فرانسه گفت: «ما تایید میکنیم که ۲۲ شهید پس از حمله به یک خانه (…) در شیخ رضوان، یکی از مناطق شهر غزه، به بیمارستانها منتقل شدند.»
بهگفته منابع پزشکی، حمله دیگری که حوالی نیمهشب به منطقه بیت لاهیه و جبالیا صورت گرفت، دهها کشته برجای گذاشت. دفاع مدنی غزه هنوز آمار قطعی کشتهشدگان این حمله دوم را اعلام نکرده است.
سوریه: ۶۸ کشته در حملات اسرائیل
دیدهبان حقوق بشر سوریه (OSDH) اعلام کرد که شمار کشتهشدگان حملات اسرائیل در روز چهارشنبه علیه گروههای طرفدار ایران در شهر پالمیرا واقع در مرکز سوریه، به ۶۸ نفر افزایش یافت.
این گروه غیردولتی مستقر در لندن تصریح کرد که این افراد شامل ۴۲ جنگجوی سوری طرفدار ایران و ۲۶ نفر خارجی هستند.
دیدهبان حقوق بشر سوریه افزوده است که بیشتر خارجیهای کشتهشده عراقی و از گروه النجبه و همچنین چهار عضو حزبالله لبنان هستند.
آمار پیشین این نهاد مدنی از حملات اسرائیل به پالمیرا ۶۱ کشته بود.