خبرگزاری رویترز نسخهای از گزارش فصلی آژانس بینالمللی انرژی اتمی به کشورهای عضو را که ظاهراپنجشنبه ۳ مارس/ ۱۴ اسفند قبل از سفر رافائل گروسی، مدیرکل آژانس به تهران منتشر شده، مشاهده کرده است. رویترز مینویسد این گزارش نشان میدهد که ذخایر اورانیوم غنیشده ایران با خلوص تا ۶۰ درصد تقریباً دو برابر شده و با ۱۵کیلو و ۵۰۰ گرم افزایش به ۳۳ کیلو و ۲۰۰ گرم کیلوگرم رسیده است.
یک دیپلمات ارشد که نام او اعلام نشده به خبرگزاری رویترز گفت این مقدار اورانیوم غنیشده حدود سه چهارم مقدار اورانیوم مورد نیاز برای تولید یک بمب هستهای بر اساس تعریف است.
این دیپلمات ارشد اما در همان حال یادآوری کرد که مطابق این تعریف – ۲۵ کیلوگرم اورانیوم غنی شده تا ۹۰ درصد – یک معیار نظری است و اینکه در عمل به چه مقدار اورانیوم برای تولید یک بمب هستهای نیاز است به فرآیندهای تولید بستگی دارد.
بر اساس گزارش فصلی آژانس بینالمللی انرژی اتمی کل ذخایر اورانیوم غنی شده اکنون به دو تن و ۳۰۰ کیلوگرم رسیده است. ۷۰۷ کیلو و ۴۰۰ گرم بیش از سه ماه گذشته است. این میزان هنوز کمتر از بیش از پنج تن اورانیوم غنیشدهای است که جمهوری اسلامی قبل از توافق سال ۲۰۱۵ ذخیره کرده بود، اما بالاترین خلوصی که در آن زمان از ۲۰ درصد فراتر نرفته بود.
این گزارش یکی از دو گزارشی است که معمولاً آژانس با هم منتشر میکند. گزارش دوم درباره مسائل پادمانی با ایران است.
علاوه بر خروج سپاه پاسداران از فهرست گروههای تروریستی، تضمین توافق، رفع تحریم بانکی ایران و رفع تحریم صنعت نفت ایران و همچنین پرونده فعالیتهای غنیسازی ایران برای کاربردهای نظامی همچنان از چالشهای باقیمانده در مذاکرات وین است. از میان این چالشها، ظاهراً اصلیترین اختلاف پیش روی ایران و قدرتهای جهانی، در حال حاضر بر سر پرونده پادمان و فعالیتهای پیشین برنامه هستهای ایران است. ایران خواهان بسته شدن این پرونده برای همیشه است. رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی چهارشنبه در یک نشست خبری با صراحت اعلام کرد که احیای برجام و پرونده پادمانی ایران دو موضوع جداگانه است. گروسی گفت:
«موضوع مذاکرات وین برای بازگشت کشورها به توافق هستهای برجام با موضوع مسائلی که باید به آژانس توضیح داده شود، دو مقوله جدا از هم هستند. در ظاهر، یک رابط متقابل میان این دو موضوع وجود دارد اما اینکه بگوییم هر یک از این دو موضوع چقدر بر دیگر اثرگذار است، چندان مفید نیست و کمک به حل مسائل نمیکند.»
مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی در ادامه افزود:
«آنچه اکنون نیاز داریم، رسیدن به توافق خوب در هر دو موضوع است و آن وقت هرگونه ارتباط میان این دو مقوله میتواند ارتباط مثبت باشد.»
گروسی خاطرنشان کرد که آژانس هرگز روندی را که در خصوص ضرورت شفافسازی برنامه هستهای ایران شروع کرده است، به خاطر مسائل سیاسی متوقف نمیکند.
ایران میخواهد تحقیقات آژانس به عنوان بخشی از یک توافق پایان یابد، اما قدرتهای غربی استدلال کردهاند که این موضوع فراتر از محدوده توافق ۲۰۱۵ است که آژانس یکی از طرفهای آن نیست.
رافائل گروسی، مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، روز شنبه به تهران سفر میکند و امیدوار است درباره «فرآیندی» به توافق برسد که به پایان تحقیقات منجر شود.