Louis P. Pojman, James Fieser: Ethics: Discovering Right and Wrong, Cengage/Wadsworth, seventh edition, Boston 2011
لویی پویمان و جیمز فیسر: اخلاق: شناسایی درستی و نادرستی، ترجمهی شهرام ارشدنژاد
از مقدمه مترجم
این کتاب از همان آغاز آشنایی و خواندن شوری در من پدید آورد که تا به امروز همچنان زبانه میکشد. و آن شور به سبب کلید دروازهی خِرَد بود که آن را در فلسفهی اخلاق یافتم. متن اخلاقی فیلسوفانه سرشار از چهارچوبهای منطق خردورزی است و این تنوع پایان ناپذیرِ دید و نگاههای منطقی در تفکر اخلاقی، ادله و برهانهای آن و دست آوردها و پی آمدهای آن در حوزهی زندگی اجتماعیِ بشر مرا بسیار شیفتهی فلسفهی اخلاق ساخت. در ایران در دانشکدهی ادبیات پیوسته شکایت از این داشتم که کجاست آن دید منطقی و اندیشهای قابل تأمل. در پس آن انبوه استعارهها و تشبیهات و اصرار بر حفظ کردن ابیاتی چند که چاپ شده بودند، به جای نقد و تحلیلشان، آنچه بود نگاههای سطحی و اندیشههای سطحی بود که به نوعی بیانگر جلوهی تاریخیِ ذهنیِ ما بودند که چرا در قاب تمدنی جهان سوم مانده ایم و دست و پا میزنیم. در بیرون از دانشکده متون چندانی در دسترس نبودند مگر “سیر حکمت در اروپا” از فروغی و یکی دو متن ترجمه از داریوش آشوری و “آسیا در برابر غرب” داریوش شایگان که به طرح سؤالِ وجودی شرق پرداخته است و دیگر هیچ، که البته او در پس آن سؤالِ هوشمندانه دارد به زوال شرق اشاره میکند.
فلسفهی اخلاق یکی از قدیمترین شاخههای فلسفی و از مهمترین آنها است. موضوع آن بررسی زندگی بشر در فردیت آن و نیز در جمعیت آن است، اینکه چگونه انسانها در کنار هم جمع شوند و از یکدیگر در برابر تهاجم و تجاوز بیگانگان دفاع کنند و نیز از یکدیگر در برابر هم دفاع کنند، و اینکه چگونه میتوانند شرف انسانی بشناسند و پاس بدارند و حق را تعریف کنند، و بر پایهی آن قانون بنویسند، و با قانون آزادی را تعریف کنند، و آن قانون را با دستگاهی به نام دولت اجرا کنند. این نکتهی مهمی است که خود قانون نیز نیازمند دفاع است. بنابر این یک نیاز جدی به نظام فکری منسجمی در بطن جامعه وجود دارد تا به این پرسشهای حیاتی پاسخی درخور و کارآمد بدهد. وظیفهی فلسفهی اخلاق پاسخگویی به این گونه پرسشها است.
از پیشگفتار کتاب به قلم جیمز فیسر
در سال ۱۹۷۷ فیلسوف استرالیایی، جان مکی، کتاب معروف خود را به نام “اخلاق: اختراع درستی و نادرستی” چاپ کرد که در آن موضعی منفی میگیرد و میگوید، ما آن ارزشهای اخلاقی را که محترم میشماریم اختراع جامعه هستند: “ما باید تصمیم بگیریم چه تیپ ارزشهای اخلاقی را بپذیریم و چه موضع اخلاقی ای بگیریم.” نام این کتاب حاضر، “اخلاق: شناسایی درستی و نادرستی “هم برای دریافتن ارزش گران بهای دیدگاه مکی است و هم پاسخی بدان.
اخلاق اختراع ناب نیست آن گونه که مکی ادعا میکند، ولی شامل کشف نیز هست. ما شاید بتوانیم اخلاق را با توسعهی پدیدهی چرخ مقایسه کنیم. هر دو آفریدههایی هستند بر پایهی جلوههای کشف شدنی. چرخ اختراع شد تا جابجایی چیزها را با کمترین اصطکاک آسان کند. ساختمان چرخ با قوانین فیزیک هماهنگی دارد تا حرکت را سهل و آسان کند. هر چیزی به خوبی چرخ نمیتوانست کار کند. یک چرخ چهارگوش یا سه گوش سودمند نمیبود، به همان بدی میبود که اگر چرخ را از ماسه یا پر مرغان و یا سنگ بزرگ میساختند. بر همین قیاس، اخلاق ساخته شده است تا نیازها و گرایشهای انسان را خدمت کند – برای نمونه، از نیاز به جان به در بردن و زنده ماندن و گرایش به جاه و زر داشتن و شاد بودن میتوان نام برد. آن اخلاق ایده آل میباید به عنوان نقشه و راهنمای رسیدن به شادی فردی و تناسب اجتماعی به کار گرفته شود. بشر بهترین ذهنهای خودش را در طول چند هزاره به کار گرفته است تا این رهنمودها و این اصول را کشف و پیدا کند تا به بهترین شکلی برای دست یابی به بهبودی فردی و جمعی خدمت کنند. چنان چه ساختمان چرخ به قوانین فیزیک وابسته است، ساختمان اخلاق نیز وابسته به طبیعت بشر و خواص کشف شدنیِ وجود ما است. بر پایهی این روح کشف اخلاقی است که اخلاق: شناسایی درستی و نادرستی سنجهای از تئوریهای اصلی فلسفهی اخلاق را در امروز تقدیم میکند.
جامعهی فلسفی اندوه بزرگی را با از دست رفتن لویی پویمان، نویسندهی اصلی این کتاب، در سال ۲۰۰۵ تجربه کرد. او نبرد طولانی خویش را با سرطان باخت. نوشتههای فراوان او – افزون بر ۳۰ کتاب و ۱۰۰ مقاله – یک پارچه به خاطر ژرفا و بصیرت حکیمانه و نیز انبوه دانشجویان و آموزگاران فلسفه که از آن آثار بهرهها برده اند، تحسین شدهاند. به صفحهی www.louispojman.com
برای دست یابی به زندگی نامه و فهرست آثارش نگاه کنید.
اخلاق: شناسایی درستی و نادرستی، ابتدا در ۱۹۹۰ چاپ شد و به سرعت خود را در مقام یک مرجع، ولی همچنان روان، در مقام معرفی اخلاق تثبیت کرد. در دیباچهی قدیمتر، لویی عشق و علاقهی خود را به موضوع کتاب و تعهدش را به خواننده توضیح میدهد:
من این کتاب را به خاطر روح جستجوگر حقیقت و فهم [بشر] نوشتم، به این امید که شما را نسبت به ارزش اخلاق برانگیزم. موضوع اخلاق عشق من است، زیرا برای آن است تا چگونه زندگی کنیم، ابزار تشخیص بهترین نوع زندگی است. امیدوارم که شما هم این علاقه را با من شریک شوید و عقاید خودتان را در روند خواندن کتاب توسعه دهید.
درباره نویسندگان کتاب
لویی پویمان (۱۹۳۵-۲۰۰۵) استاد فلسفه بود، استاد بازنشسته دانشگاه نظامی امریکا و عضو افتخاری و دایم کلِر هال، دانشگاه کمبریج. او مدارک فوق لیسانس و دکترای خویش را از مدرسهی الاهیات/دانشگاه کلمبیا و دکترای فلسفهی خویش را از دانشگاه آکسفورد گرفت. وی در فلسفه در زمینههای دین، معرفت شناسی، اخلاق و فلسفهی سیاسی نوشت. او نویسنده یا ویراستار بیش از ۳۰ کتاب و ۱۰۰ مقاله است. در میان آنها اخلاق: شناسایی درستی و نادرستی (ویراست ششم/۲۰۱۰)، اخلاق محیط زیست (ویراست پنجم/۲۰۰۸)، ما که هستیم؟ (۲۰۰۵)، و فلسفهی سیاسی جهانی (۲۰۰۳) هستند.
جیمز فیسر استاد فلسفه در دانشگاه تِنِسی در شهر مارتین است. وی لیسانس خود را از کالج بِریا دریافت کرد، و فوق لیسانس و دکترای خویش در فلسفه را از دانشگاه پُردو. او نویسنده، نویسندهی همکار یا ویراستار ده کتاب درسی است، از جمله از سقراط تا سارتر و پس از او (ویراست نهم/۲۰۱۱)، تئوری اخلاقی: متون کلاسیک و معاصر (ویراست ششم/ ۲۰۱۰)، یک درآمد تاریخی بر فلسفه (۲۰۰۳)، و فلسفهی اخلاق در طول اعصار (۲۰۰۱). او کتاب ده جلدی پاسخهای اولیه به هیوم (ویراست دوم/۲۰۰۵) را، و کتاب پنج جلدی فلسفهی اسکاتلندی عقل سلیم (۲۰۰۰) را ویرایش کرده و حاشیه نوشته است. او بنیادگذار و سر ویراستار دانشنامه فلسفی اینترنت است.
دریافت کتاب
ترجمه فارسی کتاب ” اخلاق: شناسایی درستی و نادرستی” به قلم شهرام ارشدنژاد را میتوانید از طریق این لینک داونلود کنید.
نمی توانم سپاسگزازی خودم را از دریافت این فایل پنهان کنم اینجا که من هستم(کابل) دسترسی به کتب خوب و نو اگر محال نباشد بسیار دشوار هست بخصوص در حوضه اخلاق
محمد خدادادی / 18 April 2013
کتابی بسیار خوب اما ترجمه ای بسیار بد. از رادیو زمانه بعید بود چنین چیزی را منتشر کند!
از آقای ارشدنژاد تشکر می کنم که کارشان باعث شدند این کتاب خوب در ایران معرفی شود.
محسن / 27 April 2013
سلام و درود و تشكر از مطالب خوبتون .لطفا كتاب هاى بيشترى معرفى كنيد!
مانى / 20 October 2013