بهدنبال کُندی یا قطع شدن اینترنت در برخی اپراتورها در هفتههای گذشته در ایران، پیمان قرهداغی، مدیرکل دفتر حفاظت از حقوق مصرفکننده رگولاتوری اعلام کرده مسیر ارتباطات بینالملل زیرساخت از طریق قطر از چند هفته قبل با قطعی همراه بوده و بههمین دلیل «۸۵۰ گیگابیت از ظرفیت اینترنت زیرساخت» از دست رفته است.
بهنوشته همشهری آنلاین، قرهداغی همچنین تأکید کرده این اختلال در شبکه اینترنت ایران، حداقل تا ۱۵ فروردین برطرف نخواهد شد. او گفته:
«قطعی در دریای مدیترانه و حد فاصل مصر و ایتالیا رخ داده و اپراتور بالادست شرکت قطری اعلام کرده تا چهارم فروردین بهدلیل مانور نیروهای ناتو امکان ورود به حریم دریایی نقطه قطع را ندارد.»
طبق اعلام کاربران شبکههای اجتماعی در ایران، دستکم از دو هفته اخیر تاکنون، سرعت اینترنت از ساعت ۹ شب به بعد به شدت کند میشود.
بهگفته مقامات وزارت ارتباطات، قطع شدن و کیفیت پایین اینترنت در استانهای جنوبی کشور و اصفهان بیشتر از سایر نقاط کشور مشاهده میشود که معادل ۲۰ درصد کل ارتباطات بینالملل کشور را شامل میشود.
مدیر دفتر حفاظت از حقوق مصرفکننده رگولاتوری اما اعمال هرگونه «محدودیت عمدی» از سوی شرکت ارتباطات زیرساخت را تکذیب کرده است.
سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی که از طریق سامانه ۱۹۵ برای ثبت شکایتهای مردمی در ایران در دسترس است، در روزهای گذشته در پاسخ به شکایت یکی از کاربران توئیتر فارسی در مورد کیفیت پایین اینترنت اعلام کرده بود:
«با سلام، مشکل کلی محدودیت پهنای باند در تمامی مناطق مخابراتی کشور در ساعات پرترافیک (ساعت ۲۱ تا یک بامداد) بهدلیل اعمال Policy از سمت شرکت ارتباطات زیرساخت است.»
قرهداغی اما با رد این موضوع گفته: «پاسخ منتشر شده، ادعای مرکز پشتیبانی مخابرات ایران است که اعلام اشکال در آن بهدرستی ذکر شده، اما دلیل آن فاقد استناد و [در نتیجه] نادرست است.»
بهگفته او، بخش اعظمی از شکایات مشتریان مخابرات ایران، ارتباطی به زیرساخت ندارد و مربوط به کیفیت نامناسب خدمات مخابرات ایران در نقاط دسترسی و همچنین نحوه پاسخگویی است.
مدیر دفتر حفاظت از حقوق مصرفکننده رگولاتوری در ادامه از شرکت ارتباطات زیرساخت خواسته تا مجموعه تمهیداتی را برای رزرو پهنای باند در شرایط قطع اینترنت پیشبینی کرده و اقدامات لازم را انجام دهد.
گفتههای قرهداغی درباره کُندی و قطع شدن اینترنت بهدلیل قطع شدن کابل در دریای مدیترانه در هفتههای اخیر در حالی است که وزارت ارتباطات در ماههای گذشته و بهویژه پس از شیوع همهگیری کرونا در کشور و بالا رفتن میزان استفاده از اینترنت، اعلام کرده از مجموع بیش از ۱۴۰۰ مرکز مخابراتی کشور، تجهیزات انتقال شرکت مخابرات ایران در ۷۰ مرکز نیازمند ارتقای سختافزاری بوده و در حال حاضر میزان دسترسی به سرعت اینترنت در ایران «کمتر از دو مگابیت بر ثانیه» است.
کُند شدن سرعت اینترنت در ایران در حالی است که علی محمد منتظری، معاون راهبردی و توسعه بازار رگولاتوری، روز ۱۶ اسفند ماه از تدوین پیشنویس مصوبه توافقنامه سطح خدمات (SLA) با همکاری نمایندگان اپراتورها خبر داده و اعلام کرده بود:
«پیش از این به منظور حمایت از حقوق خدمت دهندگان و خدمت گیرندگان، چارچوب توافقنامه سطح خدمات در مصوبات ۱۷۷ و ۲۲۲ کمیسیون تنظیم مقررات ارتباطات تصویب شده و با توجه به رشد سریع فناوری و خدمات، نیازمندیهای جدید کاربران و تغییر بازار، اپراتورها و شبکهها و به منظور پوشش جامع ضوابط و چارچوب توافقنامههای سطح خدمات در قراردادهای متنوع حوزه ICT بروز رسانی مصوبات موجود الزامی است.»