معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری اعلام کرد بر اساس تحلیل ستاد ملی مقابله با کرونا برآورد ایران تا اوایل تابستان درگیر همه‌گیری بیماری کووید ۱۹ است. بر این اساس میزان مداخله دولت و محدودیت‌ها در کاهش نرخ مرگ و میر تاثیرگذار ارزیابی شده است. همزمان اختلافات جناحی بر سر مدیریت کرونا به تدریج بالا می‌گیرد.

شیوع ویروس کرونا در تهران – یک راننده اتوبوس ماسک به چهره دارد – ۲۵ اسفند ۹۸ (عکس از by STRINGER / AFP)

وزارت بهداشت دوشنبه ۱۱ فروردین اعلام کرد که در ۲۴ ساعت گذشته، با جان باختن ۱۱۷ نفر از بیماران مبتلا به کووید ۱۹، مجموع درگذشتگان بر اثر این بیماری به ۲۷۵۷ نفر رسید. همچنین از ظهر دیروز (یکشنبه) تا ظهر امروز (دوشنبه)، ۳۱۸۶ مورد جدید ابتلا به کووید۱۹ در کشور شناسایی شد و شمار مبتلایان به این بیماری در کشور به ۴۱۴۹۵ نفر افزایش یافت.

اسحاق جهانگیری، معاون اول روحانی در سخنانی که از صدا و سیمای جمهوری اسلامی پخش شد از آمادگی دولت برای اتخاذ تذابیر سختگیرانه‌تر خبر داد. انتظار می‌رود بعد از تعطیلات نوروزی تعداد مبتلایان به کرونا جهش پیدا کند. کیانوش جهانپور، سخنگوی وزارت بهداشت در نشست خبری روز دوشنبه خود گفت:

«در روزهای اخیر با توجه به اینکه نگرانی‌هایی برای روزهای نیمه دوم تعطیلات نوروزی و روز طبیعت و موج بازگشت مسافران احساس می‌شد،‌ قاعدتاً برنامه تمدید،‌ تعمیم و تشدید فاصله‌گذاری به ستاد ملی مقابله با کرونا پیشنهاد شد که در کمیسیون مربوطه تصویب شد و با تایید رییس جمهوری ابلاغ و اجرایی شده است. البته اجرای آن مستلزم مشارکت نیروهای مختلف از جمله نیروی انتظامی و دستگاه قضایی است.»

در همان حال پرویز کرمی، سخنگو و رئیس مرکز ارتباطات و اطلاع‌رسانی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری اعلام کرد که ایران دست‌کم تا تابستان با همه‌گیری کووید ۱۹ درگیر است. بر اساس سناریوهایی که در ستاد ملی کرونا طرح شده با مداخله حداکثری دولت با جلوگیری از جابه‌جایی‌های درون‌شهری و برون‌شهری، قرنطینه شهرها و ایزوله کردن افراد مشکوک می‌توان نرخ رشد ابتلا را به شدت کاهش داد و از تعداد کشته‌شدگان کاست.

درگیری‌های جناحی

محمد باقر قالیباف، شهردار سابق تهران و نماینده منتخب در مجلس شورای اسلامی، در انتقاد از سیاست‌های دولت روحانی در مقابله با شیوع بیماری کووید ۱۹ در کشور، رئیس جمهوری را به کتمان واقعیت و خوش‌بینی غیرکارشناسی و عدم استفاده از «نیروهای جهادی» متهم کرده است. همزمان ابراهیم رئیسی، رئیس قوه قضائیه روز دوشنبه در طی سخنانی پربازتاب گفت:

«کاش نکات مورد تأکید پزشکان و متخصصان و وزیر بهداشت و همکاران ایشان از قبل از عید مورد توجه قرار می‎گرفت و این فاصله‎گذاری از همان زمان اجرا می‎شد اما دیر شد. متخصصان می‎گویند در این مسأله عنصر زمان تعیین‎کننده است و شاید اگر این کار خیلی زودتر انجام می‎شد، الآن نتایج بهتری برای کنترل کرونا می‎گرفتیم.»

چهارشنبه ۳۰ بهمن ۹۸ وزارت بهداشت رسما شناسایی دو بیمار مبتلا به ویروس کرونا در قم را تایید کرد. از آن تاریخ تا ۸ اسفند، امامان جمعه و جماعت و متولیان حرم‌ها در ایران با لغو نماز جمعه و جداسازی فیزیکی مردم و با بستن در حرم‌ها مخالفت می‌کردند. بعد از برگزاری انتخابات علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی شیوع کرونا در ایران را «فضاسازی منفی و پرحجم دستگاه‌های تبلیغاتی بیگانه علیه شرکت مردم در انتخابات» خواند و محمد سعیدی، تولیت «آستان معصومه در قم گفته بود حرم‌‌ها دارالشفا هستند و باید به روی مردم همواره باز باشند.

علی ربیعی سخنگوی دولت در نشست خبری روز دوشنبه خود بدون آنکه وارد جزئیات شود، در پرده گفت:

«عجیب است برخی افراد که می‌گفتند قم‌هراسی می‌کنید و مطالب مختلف و کرونای بنفش می‌گفتند همان‌ها امروز مدعی می‌شوند.»

در حالی که اختلافات جناحی در ایران بر سر مدیریت همه‌گیری کرونا به تدریج بالا می‌گیرد صدها نفر از ایرانیان داخل و خارج از ایران در نامه‌ای به سازمان جهانی بهداشت اعلام کرده‌اند که امکان مهار این بیماری از توان حکومت خارج است و خواهان ارسال کمک‌های بین‌المللی تحت نظارت سازمان ملل به ایران شده‌اند.

بیشتر بخوانید: