روزنامه واشنگتن پست آمریکا در گزارشی تفصیلی نوشته است شیوع کروناویروس در ایران بسیار بدتر از گزارش‌های رسمی است که در ایران منتشر می‌شوند. این گزارش می‌گوید در دو روز اخیر مرگ‌ومیر ناشی از ابتلا به بیماری کووید ۱۹ در ایران ۱۷ درصد افزایش داشته است. وزیر بهداشت ایران اما می‌گوید اوضاع بهتر است و فاصله مرگ‌ومیرها بیشتر شده. واشنگتن پست گفته است که مقام‌های جمهوری اسلامی در روزهای نخست شیوع کرونا در ایران اماکن مذهبی را نبستند و به‌منظور شرکت مردم در انتخابات شیوع آن را پنهان کردند.

کروناویروس در ایران ـ عکس از آرشیو
کروناویروس در ایران ـ عکس از آرشیو

کیانوش جهان‌پور، سخنگوی وزارت بهداشت، روز گذشته چهارشنبه ۱۴ اسفند اعلام کرد که کرونا ۹۲ نفر را در سراسر کشور کشته و شمار مبتلایان به این ویروس به حدود ۳۰۰۰ نفر رسیده است.

اما روزنامه واشنگتن پست در گزارش تازه‌ای نوشته است که داده‌های به دست آمده از گروهی از بیمارستان‌های تهران نشان می‌دهد که کرونا بیشتر از آن‌چه دولت جمهوری اسلامی می‌گوید در ایران گسترش یافته است.

بنا به این گزارش براساس داده‌های مراکز درمانی بیمارستان‌ها در تهران، در شش روز منتهی به چهارشنبه ۱۴ اسفند، ۸۰ نفر کشته در اثر ابتلا به کویید ۱۹ گزارش شده است و این بیمارستان‌ها تنها بخش کوچکی از کل تهران را پوشش می‌دهند.

اطلاعات مربوط به بیمارستان‌ها توسط نریمان غریب، فعال ایرانی مستقر در بریتانیا، در اختیار واشنگتن پست قرار گرفته است. او از کسانی است که از واکنش جمهوری اسلامی به شیوع کرونا انتقاد می‌کند و می‌گوید دولت ممکن است جزئیاتی را از مردم پنهان کند.

اشلی تویتی، متخصص بیماری‌های عفونی، براساس آمارهای موجود از تهران تخمین زده است که شیوع کرونا در ایران به ۲۸ هزار مورد رسیده است. تویتی که در مدرسه بهداشت عمومی دالا لانا دانشگاه تورنتو فعالیت می‌کند، پیش‌بینی می‌کند که این تعداد افزایش یابد.

همچنین پرستاران از طریق تماس تلفنی از تهران و مشهد از شمار فزاینده مواردی که در آمار رسمی درج نشده‌اند، از جمله عفونت‌هایی که بر اساس علائمی که در سی‌تی اسکن تشخیص داده شده‌اند، خبر داده‌اند.

پنج پرستار که به شرط ناشناس ماندن صحبت کردند، گفتند که برای جلوگیری از ایجاد هراس، برخی از افراد کادر پزشکی وادار شدند که ماسک نگذارند. آن‌ها از کمبود ماسک، دستکش و سایر وسایل محافظ سخن گفتند. به‌گفته این پرستاران به‌دلیل کمبود کارکنان پزشکی، برای رسیدگی به گسترش شیوع کرونا، آن‌ها را به بیمارستان‌های مختلف منتقل می‌کنند.

واشنگتن پست نوشته است که مقام‌های ایرانی اقداماتی انجام داده‌اند که احتمالاً شیوع کروناویروس در کشور را تسریع کرده است. به‌عنوان مثال، در روزهای نخست وقوع شیوع این ویروس در ایران، مقام‌های حکومتی از ایجاد قرنطینه خودداری کردند و از ایرانیان خواستند که در انتخابات شرکت کنند و از بستن اماکن مذهبی به روی عموم مردم چشم‌پوشی کردند.

کامیار علایی، استاد میهمان و متخصص بیماری‌های واگیر و سیاست بهداشت جهانی در دانشگاه آکسفورد گفت مقام‌های ایرانی «نمی‌خواستند مردم را از مشارکت [در انتخابات] منصرف کنند. آن‌ها جدی بودن این بیماری را نادیده گرفته و نظام بهداشتی را گمراه کرده و اطلاعات نادرست دادند». در نتیجه، متخصصان پزشکی «آماده نشده بودند و بسیاری از پزشکان و پرستاران به دلیل قرار گرفتن در معرض ویروس به‌طور غیرمنتظره آلوده شدند». به‌گفته علایی «سوءمدیریت صریح و ارجح دانستن منافع سیاسی بر نگرانی‌های بهداشتی، منجر به شیوع این بیماری شد».

این در حالی است که روز گذشته (چهارشنبه) حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران در نشست هیئت دولت گفت مسئولان «از روز اول» درباره ویروس کرونا شفاف عمل کرده‌اند: «حرف‌های دروغ می‌زنند و نظرات دروغ منتشر می‌کنند؛ می‌گویند واقعیت‌ها به مردم گفته نمی‌شود، در حالی که از روز اولی که احساس کردیم ویروسی وارد کشور شده، همان‌وقت به وزارت بهداشت و درمان گفته شد که همه آمار و اطلاعات در اختیار مردم قرار داده شده و چیزی از مردم مخفی نشود.»

در گزارش واشنگتن پست به شیوع کروناویروس در میان مقام‌های ارشد حکومت نیز اشاره شده و آمده است که چندین نماینده مجلس و دست‌کم ۱۵ سیاستمدار فعلی یا سابق، از جمله معاون رئیس جمهوری، معاون وزیر بهداشت و مشاور رئیس قوه قضائیه نیز به این ویروس آلوده شده‌اند و یکی از اعضای مجمع تشخیص مصلحت نیز فوت کرده است.

در همین حال، پنج‌شنبه ۱۵ اسفند سعید نمکی، وزیر بهداشت جمهوری اسلامی مقابله با کروناویروس در ایران را «به مراتب بهتر و سازمان یافته‌تر از روزهای قبل» عنوان کرد و گفت: «فاصله مرگ‌ومیرها با موارد ابتلا و شناسایی شده، به شدت در حال افزایش است و تعداد افرادی که به این بیماری مبتلا می‌شوند و بهبود می‌یابند، به مراتب بیشتر از افرادی است که جان خود را بر اثر این بیماری از دست می‌دهند.»

نمکی ضمن اعلام این که از امروز طرح «بسیج ملی مقابله با کرونا» در ۳ یا ۴ نقطه که بیشترین میزان آلودگی به کرونا را داشته‌اند، آغاز می‌شود، افزود: «در طرح بسیج ملی مقابله با کرونا، گلوگاه‌های شهرهای آلوده به کروناویروس برای رفت و آمد و محدودیت در تردد افراد آلوده یا مشکوک، کنترل می‌شوند و افراد مشکوک یا مبتلا به کروناویروس، به مراکز قرنطینه اعزام می‌شوند.»

بیشتر بخوانید: