آسوشيتدپرس در خبری اختصاصی نوشت، برخی ديپلمات‌های غربی به اين خبرگزاری گفته‌اند طبق اطلاعات تازه‌ای که آژانس بين‌المللی انرژی اتمی به دست آورده است، ايران بيشتر به سمت قابليت ساخت سلاح هسته‌ای رفته و اولويت برنامه هسته‌ای‌ خود را بر کار روی محاسبه قدرت ويرانگری يک کلاهک اتمی قرار داده است.

بر اساس اين گزارش که امروز، سه‌شنبه ۱۱ سپتامبر (۲۱ شهريور) انتشار يافته است، ديپلمات‌ها به آسوشيتدپرس گفته‌اند اين اطلاعات را از اسرائيل، آمريکا و دست‌کم دو کشور ديگر غربی به دست آورده‌اند و نتيجه گرفته‌اند که اين اقدام ايران در مقطع زمانی سه سال گذشته صورت گرفته است.

اين زمان‌بندی از آن جهت حائز اهميت است که اگر آژانس بين‌المللی انرژی اتمی رأی به معتبر بودنِ گزارش جديد بدهد، دغدغه‌هايش در اين مورد که ايران کار بر روی ساخت سلاح هسته‌ای را تا همين اواخر ادامه داده است و شايد همچنان ادامه می‌دهد، افزايش خواهد يافت.

يافتن هر مدرک تازه‌ای در رابطه با تحقيقات ايران درباره ساخت سلاح‌های هسته‌ای، احتمالأ سياست اسرائيل را در دفاع از حمله نظامی به ايران تقويت خواهد کرد

از آنجا که چنين اقداماتی نه فقط از طريق مدل‌سازی کامپيوتری، بلکه بايد با انجام آزمايش‌های فيزيکی روی مواد مورد استفاده در ساخت سلاح هسته‌ای نيز صورت بگيرد، گزارش تازه در عين حال نگرانی‌های آژانس بين‌المللی انرژی اتمی را که با ذکر جزئيات در ماه نوامبر گذشته طرح شده بود تأييد می‌کند.

اين آژانس در ماه نوامبر اعلام کرده بود تهران از چند جهت در حال انجام تحقيقاتی روی ساخت سلاح‌های هسته‌ای است. 

ديويد آلبرايت، مدير مؤسسه علم و امنيت بين‌المللی در واشنگتن که کنگره آمريکا و ديگر نهادهای دولتی آمريکا بارها آن را به‌عنوان مرجعی در رابطه با ايران مد نظر قرار داده‌اند، اظهار داشت: “اگر شما بخواهيد درکی نظری در رابطه با چگونگی عملکرد يک سلاح هسته‌ای پيدا کنيد، اين به آزمايش‌هايی که بعدأ روی اجزاء مختلف تشکيل‌دهنده سلاح هسته‌ای انجام می‌دهيد بستگی خواهد داشت. اين دو، دست در دست هم پيش می‌روند.”

يافتن هر مدرک تازه‌ای در رابطه با تحقيقات ايران درباره ساخت سلاح‌های هسته‌ای، احتمالأ سياست اسرائيل را در دفاع از حمله نظامی به ايران تقويت خواهد کرد. اسرائيلی‌ها بر اين بحث اصرار دارند که تهران به عمد تلاش‌های بين‌المللی را بی‌نتيجه گذاشته است تا مخفيانه کار روی سلاح‌ها را پيش ببرد.

ايران هر گونه علاقه‌مندی‌اش به ساخت سلاح هسته‌ای را رد می‌کند و می‌گويد سوء ظن‌هايی که در اين مورد وجود دارد ساخته و پرداخته آمريکا، اسرائيل و ديگر نهادهای جاسوسی است.