شورای امنیت سازمان ملل به درخواست کلی کرافت، نماینده آمریکا درباره اجرای قطعنامه ۲۲۳۱ که ناظر بر اجرای توافق هستهای با ایران است برگزار شد. آنتونیو گوترش، دبیر کل اعلام کرد که اقدامات ایران برای کاهش تعهداتش در برجام برگشتپذیرند و تحریمهای آمریکا علیه ایران مبنای قانونی ندارند. در حاشیه این اجلاس نماینده آمریکا با نماینده ایران چند دقیقهای گفتوگو کرد، آن هم در آستانه دیدار روحانی با آبه در توکیو.
ایالات متحده آمریکا در صدد است با تکیه بر قطعنامه ۲۲۳۱ که پشتوانه حقوقی برجام است ثابت کند که ایران این قطعنامه را نقض کرده و به این ترتیب مکانیسم ماشه را مجدداً فعال کند و تحریمهای اقتصادی علیه ایران را به سطح قبل از سال ۲۰۱۵ برگرداند. به درخواست کلی کرافت، نماینده آمریکا که ریاست دورهای شورای امنیت در ماه دسامبر را به عهده دارد، دبیرکل سازمان ملل درباره تعهدات ایران در قطعنامه ۲۲۳۱ توضیحاتی ارائه داد. مجید تخت روانچی، نماینده ایران نیز به اثرات تحریمها بر زندگی مردم، از جمله به کمبود دارو اشاره کرد. در حاشیه این اجلاس کلی کرافت به سمت هیأت ایرانی رفت و با تختروانچی گفتوگو کرد. این تصاویر به عنوان یک اتفاق کمسابقه خبرساز شد.
علیرضا میریوسفی، رایزن مطبوعاتی ایران درباره این گفتوگوی چند دقیقهای گفت:
«طبق روال معمول سازمان ملل که بعد از جلسات سفرا با یکدیگر صحبت میکنند، در پایان جلسه شورای امنیت، سفیر آمریکا نزد سفیر ایران رفت. سفیر آمریکا در مورد کودک بیماری که در سخنرانی سفیر ایران مورد اشاره قرار گرفته بود سوال کرد که نماینده جمهوری اسلامی ایران هم در چارچوب مطالب سخنرانی خود به آن پاسخ داد.»
رایزن مطبوعاتی ایران خاطرنشان کرد که نمیتوان از این گفتوگوی کوتاه توقعی بیش از یک گفتوگوی کوتاه را داشت:
«در این گفتوگوی کوتاه هیچ موضوع دیگری مطرح نشده است.»
مجید تخت روانچی، نماینده ایران در سخنانش از یک کودک دو ساله اهوازی مثال آورده بود که به بیماری نادر پوستی ای بی مبتلاست و به باندهای مخصوص برای پانسمان زخمهایش نیاز دارد که اکنون به دلیل تحریمهای آمریکا در ایران کمیاب شده است.
دبیر کل سازمان ملل در این اجلاس اعلام کرد که آمریکا تجارت نفت با ایران را تحت تحریم قرار داده و ایران هم تعهداتش در برجام را کاهش داده است. اما این اقدامات برگشتپذیرند. آنتونیو گوترش با استناد به گزارشهای متعدد آژانس بینالمللی انرژی اتمی یادآوری کرد که ایران هنوز با وجود کاهش تعهداتش در برجام، از توافق خارج نشده است.
کلی کرافت، نماینده آمریکا اعلام کرد که ایالات متحده برای گفتوگو با ایران درباره توافقی که صلح و امنیت بین المللی را تأمین کند آماده است و در همان حال یادآوری کرد که آمریکا برای مقابله با «رفتارهای زیانبخش» ایران هر آنچه را که در توان دارد به کار میبندد.
این تحولات در آستانه دیدار حسن روحانی، رئیس جمهوری اسلامی با شینزو آبه، نخستوزیر ژاپن در توکیو روی داد.
۹ دسامبر/ ۱۸ آذر آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد در گزارش شش ماهه خود خطاب به شورای امنیت اعلام کرد این سازمان نمیتواند تأیید کند سلاحهایی که در حمله به تأسیسات نفتی عربستان سعودی به کار رفتهاند، اصالتاً ایرانی بودهاند.
بیشتر بخوانید: