لیدا حسینی‌نژاد − کنفرانس بروکسل، دومین کنفرانس «پیشبرد اتحاد برای دموکراسی»، به منظور بحث و بررسی مسائل مربوط به ایران در روزهای هفتم و هشتم ژوئیه برابر با هفدهم و هجدهم تیرماه با حضور تعدادی از فعالان سیاسی و روزنامه‌‌نگاران ایرانی در شهر بروکسل برگزار شد.

 
این کنفرانس در ادامه کنفرانسی بود که با همین مضمون در روزهای پانزدهم و شانزدهم بهمن‌ماه سال گذشته در شهر استکهلم به دعوت مرکز «اولاف پالمه» برگزار شده بود.
 
بنابرآنچه در تارنمای کنفرانس بروکسل آمده، «ضرورت وفاق ایرانیان برای نفی استبداد، هرگونه تبعیض و نقض حقوق بشر، دموکراسی برمبنای جدایی نهاد دین از دولت و انتخابات آزاد براساس معیارهای بین‌المللی» موارد مورد تاکید این نشست بوده‌اند.
 
• گفت‌وگو با شهلا فرید
 
در رابطه با کنفرانس بروکسل شهلا فرید، از فعالان سیاسی و حوزه حقوق زنان، که در این کنفرانس شرکت داشته است،  در مصاحبه با “زمانه” تلاش شرکت‌کنندگان برای رسیدن به دستاوردهای مثبت و نتیجه‌گیری از بحث‌ها را بارز توصیف کرد.
 
 
 
 
گزارشی از استکهلم تا بروکسل، بررسی وضعیت سیاسی ایران و میزگردی در خصوص مسئله هسته‌ای ایران فعالیت‌های در روز اول نشست بروکسل بوده‌اند.
میزگرد در مورد مسئله هسته‌ای با حضور دو کارشناس ایرانی، رضا تقی‌زاده و بهروز بیات و سه کارشناس غیرایرانی با نام‌های مارک فیتس پاتریک، اوتو لانگی، هانس بلیکس برگزار شد.
 
شهلا فرید در گفت‌وگو با “زمانه” هدف از این میزگرد را ارائه اطلاعات کارشناسی عنوان کرد و در مورد علت دعوت از کاشناسان غیر ایرانی و نقطه نظرات آن‌ها گفت:
«هانس بلیکس، رئیس پیشین آژانس بين‌المللی انرژی اتمی بود که از مخالفان حمله نظامی به عراق بود و اتو لانگی و فیتس پاتریک دو کارشناس مسئله اتمی بودند و هدف از این میزگرد صرفا بررسی این مسئله و اطلاعات موجود و چشم‌انداز موجود در این رابطه بود. همچنین در این میزگرد خطر احتمال جنگ مطرح شد . شرکت‌کنندگان در این میزگرد با توجه به بحث‌ها و احساس جدی خطر حمله نظامی در پایانِ کنفرانس قطعنامه‌ای را تصویب کردند و در آن خطاب به اتحادیه اروپا خواستار متمرکز شدن فشار جهانی بر رژیم ایران در جهت رعایت حقوق بشر شدند.»
 
شهلا فرید، دستاورد کنفرانس بروکسل را شرکت طیف متنوع‌تری از فعالان سیاسی به نسبت کنفرانس استکهلم و دادن ماموریت به کمیته برگزار کننده جهت بررسی چگونگی رسیدن به زمینه مناسبِ برگزاری انتخابات آزاد و چگونگی تحقق همگرایی نیروهای اپوزیسیون می‌داند.
 
شهلا فرید در خصوص موضع سخنرانان غیرایرانی و شرکت‌کنندگان در مورد تحریم‌ها علیه ایران گفت: «این کارشناسان پروسه‌ای را که طی شده توضیح دادند و دقیقا اتو لانگی گفت تحریم‌ها وقتی به وجود آمد که راه‌های دیپلماتیک شکست خورد، در حالی که آمریکا تلاش می‌کرد این راه‌ها ادامه داشته باشد ولی ایران علاقه‌مند به نتیجه‌بخشی آن نبود. او مشخصا گفت که خطر جنگ وجود دارد.»
 
از نظر شهلا فرید آشنایی با نظرات مختلف و بررسی وضعیت فعلی بیشتر از تمرکز بر تمایلات و مواضع شرکت‌کنندگان، هدف میزگرد مسئله هسته‌ای بود.
 
روز دوم به “بررسی مسائل ایران و تجربه ملل” و “بررسی راه‌کار‌ها وگام‌های عملی، ایجاد زمینه‌های اجرای انتخابات آزاد” اختصاص ذاشت.
 
شهلا فرید، دستاورد کنفرانس بروکسل را شرکت طیف متنوع‌تری از فعالان سیاسی به نسبت کنفرانس استکهلم و دادن ماموریت به کمیته برگزار کننده جهت بررسی چگونگی رسیدن به زمینه مناسبِ برگزاری انتخابات آزاد و چگونگی تحقق همگرایی نیروهای اپوزیسیون می‌داند.