کاهش رشد اقتصادی در آمریکا بانک مرکزی این کشور را مجبور کرد برای نخستین بار در طی ۱۰ سال گذشته نرخ بهره را کاهش دهد. قیمت یورو در برابر دلار آمریکا به پایینترین حد خود در دو سال گذشته رسید.
روز گذشته (چهارشنبه) بانک مرکزی آمریکا در پی یک نشست دو روزه با انتشار بیانیهای اعلام کرد که با توجه به پیامدهای تحولات جهانی برای چشمانداز اقتصادی نرخ بهره در آمریکا را ۰,۲۵درصد کاهش میدهد. در پی این تصمیم دامنه نوسان نرخ بهره در آمریکا ۲ تا ۲,۲۵درصد شد.
بانکهای مرکزی معمولاً در شرایط افزایش رشد اقتصادی و اشتغال نرخ بهره را افزایش میدهند و در شرایط کاهش رشد اقتصادی بهره را کاهش میدهند تا بانکها قدرت وامدهیشان افزایش یابد.
دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا که از عملکرد جروم پاول، رئیس بانک مرکزی آمریکا ناراضی است، طرفدار کاهش نرخ بهره است اما به میزانی بیشتر از آنچه اعلام شده.
به گزارش خبرگزاری رویترز، جروم پاول، رئیس بانک مرکزی آمریکا پنجشنبه یکم اوت/ ۱۰ مرداد در جمع خبرنگاران گفت:
«با صراحت میگویم کاهش نرخ بهره به این معنا نیست که این روند در آینده هم ادامه پیدا میکند.»
پاول در ادامه سخنانش اما این نکته را هم یادآوری کرد که ممکن است این آخرین بار نباشد که بانک مرکزی آمریکا نرخ بهره را کاهش میدهد.
کاهش نرخ بهره در آمریکا بر بازار سهام و بر قیمت ارز اثر گذاشت. در والاستریت شاخص داو جونز ۱,۲ درصد سقوط کرد. تغییرات در این شاخص باعث به وجود آمدن تغییرات در بسیاری از کالاهای اساسی مانند نفت خام و طلا و تغییر در ارزش دلار آمریکا میشود.
شاخص اساند پی ۱۰۰ (شاخص ۱۰۰ شرکت دارای سهام برتر) ۱,۱ درصد کاهش یافت.
قیمت یورو در برابر دلار آمریکا نیز به پایینترین حد خود در دو سال گذشته رسید. روز پنجشنبه هر یورو به قیمت ۱,۱۱ دلار مبادله شد.
تقویت دلار در کشورهای مختلف منجر به گرایش به افزایش ذخیره طلا در خزانهها و بانکهای مرکزی شده است. میل به خرید طلا چنان تقویت شده که از نوعی “روحیه در جستوجوی طلا” سخن میرود. گابریله ویدمن، کارشناس فلزات گرانبهای بانک “دکا” به روزنامه زوددویچه تسایتونگ گفته است: ذخیره طلا مهم شده چون بهای آن مستقیما دست هیچ دولتی نیست. کشورهایی چون روسیه، ترکیه و چین با ذخیره طلا برای خود در برابر ایالات متحده امکان مانوور ایجاد میکنند.