آژانس بینالمللی انرژی اتمی با انشتار بیانیهای اعلام کرد که ایران از حد مجاز غنیسازی اورانیوم بر اساس برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) عبور کرد. چین پیش از این سیاست فشار حداکثری آمریکا را مسبب افزایش سطح غنیسازی اورانیوم در ایران دانسته بود.
به گزارش آسوشیتدپرس آژانس بینالمللی انرژی اتمی دوشنبه ۸ ژوئیه/ ۱۷ تیر اعلام کرد که یوکیا آمانو، دبیرکل آژانس به گزارش حکام گزارش داده که بازرسان آژانس عبور ایران از حد مجاز غنیسازی اورانیوم ۲۳۵ به غلظت مجاز ۳,۶۷ درصد را تأیید کردهاند.
ایران یکشنبه ۱۶ تیر / ۷ ژوئیه اعلام کرد که گام دوم کاهش تعهدات برجامی را برداشته و از غنیسازی اورانیوم در سطح ۳,۶۷ درصد، میزان تعیینشده در برجام، عبور میکند. بهروز کمالوندی، سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران دوشنبه ۱۷ تیر / ۸ ژوئیه گفت افزایش سطح غنیسازی اورانیوم از صبح دوشنبه از مرز ۴,۵ درصد عبور کرد.
هنوز آژانس غلظت اورانیوم غنیشده در تأسیسات نظنز را اعلام نکرده اما در بیانیه آژانس گفته شده که از اورانیوم تولید شده در تأسیسات هستهای ایران نمونهبرداریهای لازم انجام شده است.
پیش از انتشار بیانیه آژانس، چین نسبت به گام دوم ایران در کاهش تعهدات خود به برجام اظهار تأسف کرد اما مسئول آن را دولت آمریکا دانست که با خروج خود از برجام و «فشار حداکثری» بر ایران موجب این اقدام ایران شده است. گِنگ شوانگ، سخنگوی وزارت خارجه چین در نشست خبری خود توافق هستهای با ایران را بهعنوان تنها راه واقعبینانه و مؤثر برای حل مسئله هستهای ایران و کاهش تنشها توصیف کرد. گِنگ شوانگ تأکید کرد که عامل این بحران آمریکاست و از زمانی که این کشور از برجام خارج شده تحریمهای سختی را به ایران تحمیل کرده است. چین از متحدان ایران و از کشورهای باقی مانده در برجام محسوب میشود. سخنگوی وزارت خارجه چین خواهان حل دیپلماتیک بحران شد:
«ثابت شده است که فشارهای یکجانبه تبدیل به “تومور” بدتر و موجب مشکلات بیشتر و بحرانهای عمده در سراسر جهان میشود.»
آژانس بینالمللی انرژی اتمی دوشنبه اعلام کرده بود که در حال راستیآزمایی افزایش سطح غنیسازی اورانیوم در تأسیسات ایران است. سخنگوی آژانس گفته بود:
«ما از اعلامیه ایران نسبت به افزایش سطح غنیسازی اورانیوم اطلاع داریم و در فرایند راستیآزمایی این تحولات هستیم.»
در پی این اعلام، آلمان نیز گفت فعلاً منتظر گزارش کارشناسی آژانس بینالمللی انرژی اتمی میماند و از اقدام فوری در اینباره پرهیز میکند. راینر برویل، سخنگوی وزارت خارجه آلمان در برلین گفت آژانس بینالمللی انرژی اتمی هنوز گزارشی منتشر نکرده اما این گزارش نه در یک هفته که در چند روز منتشر میشود. برویل خاطرنشان کرد که آلمان موضوع را بررسی خواهد کرد و با دیگر کشورهای امضاکننده برجام، ایران، بریتانیا، فرانسه، چین و روسیه گفتوگو خواهد کرد. او تأکید کرد که برای آلمان «مهم این است که ایران را متقاعد کنیم تا برجام را حفظ کند».
پیش از این در خرداد گذشته آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان هشدار داده بود که نقض برجام از سوی ایران بدون پیامد نخواهد بود.
گام دوم ایران در کاهش تعهداتش در برجام با واکنشهای منفی همراه شد. دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا هشدار داد که ایران باید مراقب باشد. ژاپن از ایران خواست از حدی که برجام برای غنیسازی اورانیوم تعیین کرده، عبور نکند. بریتانیا اعلام کرد که این کشور در تعامل با سایر طرفهای برجام در نظر دارد بهزودی علیه ایران اقداماتی را انجام دهد. تشکیل نشست اضطراری شورای حکام یکی از این اقدامات است. اتحادیه اروپا نیز اعلام کرده که با همه طرفهای برجام در گفتوگوست و احتمال درخواست تشکیل نشست اضطراری شورای حکام برای بررسی برنامه هستهای ایران وجود دارد.
بیشتر بخوانید:
چنان طمعه باج گرفتن درقالب روان شدن میلیاردها دلارنفتی و آنهم فقط درمدت برداشتن تحریم ها درتفاوق برجام با اوباما همچنین دریافت بیش از150میلیاردلار چنان علی خامنه ای و قشون آخوندسانان و آقازاده ها و سپاه پاسداران و روسیه و بشاراسد و شیخ نصرالله ها خشنود کرد که یکباردیگر درصدد باجگیری آنهم با ضمیمه موشک ها و ناامن کردن تنگه هرمزو با همان اعمال قبل توافق برجام برآمدند…اوبامائی وجودندارد وترامپ هم اهل باج دادن نیست..حالا بجای 20ویا 30درصدد دربست 100در100غنی کنید و هزاران کیلو غنی کنید و همچون مناهای مسجدها به تماشایش بنشینید….اوضاع اقتصادی مردم درفقرو بیکاری و خانه بدوشی و گرانی وکمبودها 100در100غنی شده است …یک کیلو سیب زمینی 5 ریالی حالا قیمت غنی شده حکومت اسلامی بالای 90000ریال است و یک کیلو گوشت 50ریالی قیمت غنی شده حکومت اسلامی اش بالای 1300000ریال است…و یک قوطی رب گوجه فرنگی 20ریالی قیمت غنی شده حکومتی اسلامی بالای 220000ریال است …
حقیقتگو / 08 July 2019
بخشی از مقاله”حلقه محاصره اقتصادی به دور جمهوری اسلامی تنگ تر می شود”
سخن روز – حزب کمونیست ایران
“نگرانی مشترک قدرتهای اروپائی و آمریکا نه از غنی سازی اروانیوم و نه از تهدیدات توخالی نظامی، بلکه از به هم خوردن انسجام رژیمی است که علیرغم سرکشی هایش تا کنون چیزی جز منفعت به آنها نرسانده است.
آنها تا هنگامی که برای این سئوال که آینده ایران چه خواهد شد، جوابی منطبق بر مصالح خود نیابند، بیگدار به آب نخواهند زد و نقد امروز خود را که همین رژیم باشد، به نسیه فردا نخواهند داد.
تنها در شرایطی به کنار زدن جمهوری اسلامی رضایت خواهند داد که خیالشان از بابت بدیلی که به جای آن خواهد نشست آسوده باشد. تا آن موقع با همین رژیم یا در شرایط بحرانی تری با اصلاح طلبان حکومتی همین رژیم، سروکله خواهند زد تا به هدفهای مورد نظر خود دست یابند.
شرایط امروز جامعه ایران به گونه ای است که با اینگونه مانورها نمیتوان مردم را از پیگیری خواسته ها و مطالباتشان بازداشت.”
حلقه محاصره اقتصادی به دور جمهوری اسلامی تنگ تر می شود / 09 July 2019