دوشنبه ۲۰ خرداد یک کارگر شهرداری کوت عبدالله در حین کار بیحال شد و پس از انتقال به بیمارستان فوت کرد. آن روز دهها تن از همکارانش در برابر استانداری خوزستان در اعتراض تجمع کردهبودند. او یکی از کارگرانی بود که سه ماه است دستمزد نگرفتهاند و نپرداختن حق بیمهشان توسط کارفرما سبب شده که سازمان تامین اجتماعی از خدمات درمانی محرومشان کند.
این کارگر به گفته یکی از همکارانش، سابقه بیماری نداشت اما «چند روزی بود که به دلیل فشارهای عصبی ناشی از مشکلات مالی در حین کار بیحال و روانه بیمارستان میشد اما به دلیل نداشتن بیمه قادر به درمان نبود.»
شهرداری کوت عبدالله حدود ۲۵۰ کارگر دارد. کارگران از بهمن سال گذشته تا کنون حقوق نگرفتهاند. پیش از عید تنها یک میلیون تومان علی الحساب به حسابشان واریز شده است. در اردیبهشت و خرداد بارها مقابل استانداری تجمع کردهاند اما نتیجهای نگرفتهاند.
تنگنای مالی، مشکل بیمه و فشار عصبی
روز دوشنبه ۲۰ خرداد دوباره روز اعتراض بود. حدود ۵۰ تن از کارگران مقابل استانداری خوزستان تجمع کردند و خواستار دریافت حقوق اسفند، فروردین و اردیبهشت شدند. کارگر مذکور در همین روز بار دیگر بیحال شد. او به خانه رفت و با بدتر شدن حالش به بیمارستان رجوع کرد اما درمان نتیجه نداد و فوت کرد.
کارگران فضای سبز شهرداری کوت عبدالله با مشکلات مالی بسیاری مواجه هستند.
یکی از کارگران میگوید «حقوق پرداختی کفاف زندگی ما را نمیدهد اما همان حقوق نیز به موقع پرداخت نمیشود. پیمانکار حقوق بهمن ماه سال گذشته را پرداخت کرده و از حقوق اسفند ماه تنها ۱۰ میلیون ریال علیالحساب برای ما واریز شده اما ما خواستار پرداخت تمام حقوق معوق هستیم.»
وی ادامه داد: از عید نوروز تاکنون منتظر پرداخت حقوق هستیم اما هیچ مبلغی تاکنون پرداخت نشده است، شرایط اقتصادی سخت است و این تأخیر در پرداخت حقوقها بیشتر ما را تحت فشار قرار میدهد.
کارگران فیش حقوقی هم ندارند و نمیدانند حقوقشان دقیقاً چقدر است.
مشکل اما تنها تعویق مزدها نیست. بلکه کارفرمایان از پرداخت حق بیمه کارگران به سازمان تامین اجتماعی هم خودداری میکنند و سازمان تامین اجتماعی به جای مواجهه با کارفرمایان، کارگران را از خدمات درمانی محروم میکند. کارگرانی که ماهها مزدشان پرداخت نشده در صورت بیماری از خدمات درمانی هم بیبهره میمانند.
یکی از کارگران فضای سبز شهرداری کوت عبدالله در توصیف وضعیت یکی از همکارانش گفته است: «فرزند یکی از کارگران تازه متولد شده است اما به دلیل عدم توانایی پرداخت هزینه بیمارستان، شناسنامه وی و همسرش نزد بیمارستان باقی مانده است.
تعویق پرداخت مزدها تعویق مطالبات کارگران منحصر به کارگران شهرداری کوت عبدالله نیست. کارگران بسیاری از شهرداریها و نیز کارگران بسیاری از واحدهای تولیدی ماههاست دستمزد نگرفتهاند و تعویق مزد آنان گاه به بیش از ۱۰ ماه میرسد.
یکی از تازهترین نمونههای اعتراض به تعویق مزد مربوط به کارگران شرکت «ایرکست شاونبرگ» است که هفت ماه حقوق نگرفتهاند و روز دوشنبه ۲۰ خردادبا تجمع مقابل فرمانداری ماهشهر خواستار پاسخگویی مسئولان محلی شدند.
آنها در یک سال اخیر شش بار در اعتراض به تعویق پرداخت دستمزد و عدم واریز حق بیمه دست به اعتراض زدهاند و هربار با وعده و وعید مدیران شرکت روبرو شدهاند. مسئولان محلی روز دوشنبه هم پاسخی به خواست کارگران ندادند. نماینده ماهشهر در ارتباط با تجمع کارگران گفت به کارفرما تذکر داده شده اما پرداخت حقوق کارگران در زمان مقرر، در ماهشهر رعایت نمیشود.