وزارت امور خارجه ایران با احضار کاردار سفارت عربستان اعتراض جمهوری اسلامی ایران را به اعدام شماری از اتباع ایرانی در کشور عربستان به اتهام حمل مواد مخدر اعلام کرد.
 
به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا) روز سه شنبه، ٢٣ خرداد عليرضا عنايتي، مدير كل خليج فارس وزارت امور خارجه  در دیدار با حسن زيد، كاردار سفارت عربستان در تهران خواستار “توضيح فوري” دولت عربستان درباره اعدام شهروندان ایرانی شد و آن “اقدامی ضدانسانی” عنوان کرد.
 
 علیرضا عنایتی با محکوم کردن “اصرار دولت عربستان بر محروم نگه داشتن بازداشت‌شدگان ايراني از حق دسترسي كنسولي”، گفت که ایران نسبت به “عدم پايبندي عربستان به تعهدات بين‌المللي و موازين حقوق بشري” اعتراض دارد.
چندی پیش سعید قشقاوی، معاون پارلمانی و امور ایرانیان خارج از کشور وزارت امور خارجه ایران، از زندانی بودن ٣٨ ایرانی در عربستان به اتهام حمل مواد مخدر خبر داده بود
وی ادامه داد: “دولت جمهوري اسلامي ايران ضمن پيگيري اين موضوع در مراجع ذيربط بين‌المللي، تبعات حقوقي و سياسي اين گونه اقدامات را بر عهده دولت عربستان سعودي مي‌داند.
 
سانه‌های رسمی ایرانی هنوز اطلاعاتی در مورد جزئیات مربوط به  این اعدام‌ها منتشر نکرده‌اند، اما پیش از این اخباری مبنی بر احتمال اعدام شماری از شهروندان ایرانی در عربستان اعلام شده بود.
 
چندی پیش نیز سعید قشقاوی، معاون پارلمانی و امور ایرانیان خارج از کشور وزارت امور خارجه ایران، از زندانی بودن ٣٨ ایرانی در عربستان به اتهام حمل مواد مخدر خبر داده بود.
 
سعید قشقاوی از دسترسی نداشتن شهروندان زندانی ایرانی در عربستان به خدمات کنسولی انتقاد کرده و گفته بود سعود الفیصل، وزیر خارجه سعودی در تماسی که از سوی علی اکبر صالحی، وزیر خارجه ایران با وی گرفته شده بود از توقف حکم اعدام شهروندان ایرانی خبر داده بود.
 
اعدام شهروندان ایرانی مربوط به زائران معتاد به مواد مخدری است که در سفر به مکه و مدینه، مواد مخدر مورد استفاده‌شان از سوی پلیس عربستان کشف شده است. کاروان‎های زیارتی در ایران همواره نسبت به خطر کشف مواد مخدر در عربستان به زائران ایرانی هشدار می‌دهند با این حال هراز چندگاه اخباری مبنی بر دستگیری زائران ایرانی به دلیل کشف مواد مخدر منتشر می‌شود.
 
ایران و عربستان از جمله کشورهایی هستند که برای جرائم مرتبط با مواد مخدر مجازات مرگ را در نظر گرفته‎اند. سازمان عفو‌ بین‌الملل در گزارش سال گذشته خود با اعتراض به آمار بالای اعدام به خاطر جرائم مربوط به مواد مخدر گفت که دست‌کم ۴۸۸ نفر در سال ۲۰۱۱ به اتهام جرایم مواد مخدر اعدام شده‌اند.