شاه محمود قریشی، وزیر خارجه پاکستان بعد از دیدار و گفتوگو با محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران خاطرنشان کرد که دولت پاکستان همه تلاش خود را برای کاهش تنش آمریکا با ایران در غرب آسیا به کار میبندد. وزیر خارجه ایران اما در بدو ورود به اسلامآباد توقع ایران از همسایگانش را به روشنی بیان کرده بود: مقابله با تحریمها برای امنیت جهانی و منافع ملی. از این نظر سفر ظریف به پاکستان به نتیجه مطلوب نرسید.
محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران صبح جمعه ۲۴ مه/ ۳ خرداد در اسلامآباد با شاه محمود قریشی، همتای پاکستانی خود دیدار و گفتوگو کرد. شاه محمود قریشی گفت که هیچیک از کشورهای منطقه به افزایش سطح تنشها در خلیج فارس و غرب آسیا علاقهای ندارد.
قریشی اعلام کرد که دولت پاکستان علاقمند است همه پرسشها و مسائلی که به تنش ایران و آمریکا منجر شده از طریق گفتوگوهای دیپلماتیک برطرف شوند.
وزیر خارجه پاکستان از طرفین خواست که صبر پیشه کنند و با مدارا مسائل و مشکلات را از میان بردارند.
پیش از ورود ظریف به اسلامآباد، وزارت خارجه پاکستان با انتشار بیانیهای از همه طرفهای تنش بین ایران و آمریکا در خلیج فارس خواسته بود که خویشتنداری در پیش بگیرند. اتحادیه عرب به درخواست عربستان سعودی هفته آینده درباره تنشهای اخیر در غرب آسیا اجلاس فوقالعاده برگزار میکند. سفر ظریف به پاکستان در آستانه برگزاری این اجلاس اهمیت ویژهای پیدا میکند.
محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران پس از دیدار و گفتوگو با همتای پاکستانی خود در جمع خبرنگاران در اسلامآباد گفت درباره اقدامات آمریکا علیه ایران و اینکه «چگونه کشورها باید در مقابل زیادهطلبیها و قلدریهای آمریکا ایستادگی کنند» با شاه محمود قریشی گفتوگو کرده است. ظریف درباره نگرانیهای پاکستان گفت:
«پاکستان دوست و همسایه ماست و ملاحظاتی هم در رابطه با روابطش با سایر کشورها در منطقه وجود دارد، ولی بسیار خوشحالیم که دولت پاکستان دیدگاههای ایران را کاملاً درک میکند و فشار آمریکا بر ایران را غیرقابل قبول میداند.»
دولت پاکستان درباره گفتوگوی وزیران خارجه دو کشور سکوت کرده است. پروژه احداث خط لوله گاز بین ایران و پاکستان که به دو میلیارد دلار سرمایه نیاز دارد، در گروی تحریمهای آمریکاست. در این فاصله دولت پاکستان با عربستان سعودی قرارداد نفت و گاز به ارزش سه میلیارد و ۲۰۰ میلیون دلار منعقد کرده است.
انفجار در مسجدی در کویته
همزمان با سفر وزیر خارجه ایران به پاکستان، صبح جمعه ۲۴ مه/ ۳ خرداد انفجاری هم در مسجدی در شهر کویته مرکز استان بلوچستان پاکستان اتفاق افتاد. در این انفجار دستکم ۲۵ نفر از نمازگزاران که برای نماز جمعه در این مسجد گرد آمدند مجروح و دو تن از نمازگزاران نیز کشته شدند. هنوز هیچ گروهی مسئولیت این انفجار را به عهده نگرفته است.
وزارت خارجه ایران با انتشار بیانیهای انفجار در مسجد کویته را محکوم کرد. سید عباس موسوی، سخنگوی وزارت خارجه ایران اعلام کرد:
« جمهوری اسلامی ایران برای ریشهکنی تروریسم در همه اشکال آن در کنار دولتها و ملتهای منطقه به ویژه کشور برادر و همسایه پاکستان ایستاده است.»
یکی از موضوعات گفتوگوی ظریف با همتای پاکستانی خود مرزبانان ربوده شده ایرانی بود که در پاکستان به سر میبرند. ظریف در جمع خبرنگاران گفت:
«درباره مسائل مرزی ایران و پاکستان همکاریهایی دارند. پاکستانیها قول دادند برای بازگرداندن مرزبانان باقیمانده که هنوز آزاد نشدهاند، تلاش حداکثری خود را انجام دهند.»
۲۴ مهرماه سال گذشته در منطقه صفر مرزی میرجاوه سیستان و بلوچستان ۱۲ نفر از نیروهای بسیجی طرح امنیت و هنگ مرزی ربوده شدند. گروه جیشالعدل با صدور اطلاعیهای در شبکههای اجتماعی مسئولیت این حمله را پذیرفت. دو مرزبان هنوز در اسارتاند.
بیشتر بخوانید:
سفر ظریف به کجا نتیجه داد ؟
آرمان / 26 May 2019