۲۵ هزار کودک ايرانی که پيش از رسيدن به سن قانونی ازدواج کردهاند، از همسران خود جدا شدهاند.
به گزارش خبرگزاری مهر، فتحيه قنادی، پژوهشگر فعال حوزه کودکان گفت: “به نظر میرسد که ازدواج زودرس يکی از ويژگیها و مقتضيات خانوادههای استان هرمزگان شده است.”
به گفته قنادی “ازدواج زودهنگام دختران در خانوادههای پرجمعيت که از نظر اقتصادی در تنگنا هستند، بيشتر اتفاق میافتد، زيرا والدين بودن دختران را هزينه و بار اضافی بر هزينه خانوار میدانند. از سويی ازدياد مواليد که يکی از تبعات ازدواج زودرس است، موجب شده که هرمزگان به عنوان يکی از پر زاد و ولدترين استانها در کشور شناخته شود.”
به گفته رضا غلامپور، مديرکل پيشين اداره ثبت احوال استان هرمزگان، ۴۵۸ مورد ازدواج زير ۱۴ سال در هشت ماهه نخست سال ۱۳۸۹ در اين استان ثبت شده است. همسران اين دختران بين ۱۷ تا ۲۷ سال سن دارند.
يک پژوهشگر حوزه کودکان: ازدواج زودهنگام دختران در خانوادههای پرجمعيت که از نظر اقتصادی در تنگنا هستند، بيشتر اتفاق میافتد، زيرا والدين بودن دختران را هزينه و بار اضافی بر هزينه خانوار میدانند
اين ازدواجها در شهرهای بندرعباس، ميناب، رودان، جاسک و بشاگرد، بندرخمير، بستک، بندرلنگه، پارسيان، قشم و حاجیآباد به ثبت رسيده است.
بر پايه اين گزارش همچنين در ۱۰ ماهه نخست سال ۹۰ شش ازدواج با دختران زير ۱۰سال ثبت شده است.
عصمت لطفیزاده، مسوول دفتر پيشگيری از آسيبهای اجتماعی بهزيستی هرمزگان نيز گفته است: “آسيبهای ازدواج زودهنگام دختران بيش از ازدواج ديرهنگام است و همچنين دختران زير ۱۸ سالی که ازدواج میکنند، مشکلات جسمی و روانی جدیای زندگی آنان و کودکانشان را تهديد میکند.”
فرشيد يزدانی، عضو انجمن حمايت از حقوق کودکان زمستان سال گذشته در مورد ازدواج دختران زير ۱۵ سال به خبرگزاری کانون دانشآموزی (پانا) گفته بود: “در سال ۸۵، ۳۳ هزار و ۳۸۳ دختر زير ۱۵ سال ازدواج کردند که اين ميزان در سال ۱۳۸۹ به ۴۳ هزار و ۴۵۹ مورد رسيد.”
به گفته وی هر سال ٤٠ هزار نفر به آمار کودکان ازدواج کرده، افزوده میشود.
همچنين بهمنماه سال گذشته، نيره اخوان، نماينده و عضو کميسيون قضايی مجلس ايران در گفتوگو با پانا گفته بود: “برای ازدواج کودکان هرمزگانی نمیتوان چارهای انديشيد زيرا منع ازدواج کودکان زير ۱۰ سال با شرع تضاد دارد ممکن است کودکی با سن زير ۱۰ سال به بلوغ کامل جنسی و فکری رسيده باشد.”
بر پايه قانون ايران، سن ازدواج برای دختران ۱۳سال و برای پسران ۱۵سال تعيين شده است. البته برپايه يکی از اين موارد قانونی، چنانچه دختران دارای ويژگیهای جسمانی خاصی باشند، میتوانند از معافيت از شرط سن استفاده کنند. اين درحالی است که پيماننامه جهانی حقوق کودک، افراد زير ۱۸سال را کودک میداند.