نزدیک به ۹۰ اثر هنری ایرانی مربوط به دوران تیموریان، صفویه و قاجار در مرکز کریستیز لندن، چوب حراج میخورند.
به گزارش خبرگزاری کار ایران (ایلنا) روز جمعه، هشت اردیبهشت یک مراسم حراجی با عنوان “هنر اسلامی و هندی” در مرکز کریستیز لندن برگزار میشود.
در این حراجی، ۳۷۳ اثر هنری مربوط به دوران اسلامی کشورهای ایران، مصر، سوریه، تونس، ترکیه، هند، مصر و افغانستان برای فروش ارائه میشوند. ارزش آثار هنری به حراج گذاشته شده در این روز هفت میلیون پوند برآورد شده است.
از مجموع ۳۷۳ قطعه اثر یاد شده در این حراجی، نزدیک به ۹۰ اثر هنری ایرانی مربوط به دوران تیموریان، صفویه و قاجار هستند.
آثار ایرانی این حراجی شامل ظروف سفالین، پرتره، (تصویر نقاشی شده) مینیاتورهای مربوط به دوران اسلامی هند، برگههایی از قرآن به خط کوفی، برگههایی از شاهنامه فردوسی مربوط به دوران صفویه از شیراز، شمشیر، گلدان، شمعدان، گلیم و فرشهای قدیمی ایران مربوط به این دوران است.
یکی دیگر از اشیای ایرانی این حراجی یک ظرف دوره تیموری است. این ظرف با برآورد ۲۰۰ تا ۳۰۰ هزار یورو یعنی ۶۰۰ میلیون تومان به فروش خواهد رفت.
آثار ایرانی این حراجی شامل ظروف سفالین، پرتره، (تصویر نقاشی شده) مینیاتورهای مربوط به دوران اسلامی هند، برگههایی از قرآن به خط کوفی، برگههایی از شاهنامه فردوسی مربوط به دوران صفویه از شیراز، شمشیر، گلدان، شمعدان،گلیم و فرشهای قدیمی ایران مربوط به این دوران است
افزون بر این، در این حراج، چهار پرتره نقاشی و رنگی مربوط به دوران قاجار و قرن ۱۹ میلادی به فروش میرسد. در میان پرتره (نقاشی)های ارائه شده، پرتره (نقاشی) ناصرالدین شاه، چهارمین شاه قاجار، گرانترین اثر هنری این حراجی شناخته شده است.
ارزش این نقاشی ۷۰ تا ۱۰۰ هزار پوند معادل ۳۰۰ میلیون تومان برآورد شده است. نقاش این پرتره، محمد حسن افشار معروف به “نقاش باشی” یکی از نقاشان دربار ناصرالدین شاه است.
یکی دیگر از پرترههای این حراجی “سوارکاری سپهسالار” اثر اسماعیل جلایر یکی دیگر از نقاشان زمان قاجار است. “نوازنده کمانچه” نیز نام پرتره قاجاری دیگر این حراجی است. افزون بر این، تصویری از نادرشاه افشار در این حراجی به فروش میرسد که محل نقاشی و نقاش آن مشخص نیست.
موسسه کریستیز کار فروش آثار هنری را از سال ۱۷۶۶ در لندن آغاز کرد و پس از آن شعبههایی در برخی شهرهای بزرگ دنیا دایر کرد. چندی پیش، دوازدهمین حراج کریستی در شعبه دبی با عنوان “هنر مدرن و معاصر عرب، ایران و ترکیه” در برجهای دوقلوی این کشور به کار خود پایان داد.
در نخستین شب کریستی دوازدهم از مجموع ۴۰ اثر هنری ۹ اثر از هنرمندان ایرانی و در شب دوم از بین ۱۱۴ اثر هنری ۳۳ اثر از هنرمندان ایرانی چکش حراج خوردند. در یکی از حراجیهای شعبه دبی کریستی، اثری از پرویز تناولی مجسمهساز سرشناس ایرانی به نام “پرسپولیس” به قیمت دو میلیون و ۸۴۱ هزار دلار به فروش رفت و رکورد گرانترین اثر فروخته شده در شعبه دبی این حراجی را به نام خود ثبت کرد.
چطور این آثار به حراج راه یافتند؟ خیلی ممنون میشوم اگر کسی اطلاعاتی در این زمینه بنویسد.
مثلا اثری از دوره تیموری چطور به یک حراج خصوصی گذاشته میشود؟
آیا این آثار جزو آثار ملی و متعلق به موزه بوده اند که بطور غیر قانونی خارج شده اند؟ یا جزو کلکسیون شخصی ؟
کاربر مهمان / 22 April 2012