معاون وزیر بهداشت و درمان ایران، بودجه را تنها نقطه اختلاف میان قاضی‌زاده هاشمی و هیئت دولت نمی‌داند. منتقدان وزیر هم می‌گویند: حالا که کفگیر طرح تحول سلامت به ته دیگ رسیده، وزیر بهداشت از پاسخگویی و شفاف‌سازی در باره هزینه این طرح فرار می‌کند.

حسن قاضی‌زاده هاشمی، وزیر بهداشت و درمان ایران

یک روز پس از علنی شدن استعفای وزیر بهداشت و درمان جمهوری اسلامی، علی‌اکبر حقدوست، معاون برنامه ریزی راهبردی و هماهنگی او، تائید کرد که حسن قاضی‌زاده هاشمی استعفاء کرده است.

او دلیل استعفای وزیر را «اختلاف نظر بر سر بودجه» و «تخصیص منابع به بیمه سلامت» عنوان کرد.

به گفته حقدوست، دولت در لایحه بودجه تنها ۱۲ هزار میلیارد تومان به سازمان بیمه سلامت اختصاص داده، در حالیکه این سازمان به ۱۶ هزار میلیارد تومان اعتبار نیاز دارد.

او یکی دیگر از دلایل استعفای وزیر بهداشت و درمان را «عدم تامین منابع برای پرداخت بازنشستگان دانشگاه علوم پزشکی» عنوان کرد و گفت: «موضوع پرداخت پاداش بازنشستگی به یک مشکل بزرگ تبدیل شده و در هر بازدیدی که به شهرستان های مختلف می‌رویم، افرادی که مدت‌هاست بازنشسته شدند می‌گویند که هنوز پاداش بازنشستگی خود را دریافت نکردند».

به گفته حقدوست، تامین نشدن منابع مالی برای خرید دارو و تجهیزات پزشکی یکی دیگر از دلایل نارضایتی وزیر بهداشت و درمان است.

خبرگزاری تسنیم هم به نقل از منابع مطلع، علت استعفای قاضی‌زاده هاشمی را «عدم تخصیص ارز از صندوق توسعه ملی برای واردات دارو و تجهیزات پزشکی» گزارش کرد. با این حال مزدک دانشور، کارشناس امور سلامت در ایران، کاهش بودجه به دلیل شرایط اقتصادی را علت استعفای وزیر بهداشت و درمان دانست و گفت: «حالا که کف‌گیر‌ها به ته دیگ رسیده به جای آنکه مثل یک مدیر لایق بایستد و بودجه را متناسب با وضعیت تحریم و فشار‌ها تنظیم کند استعفا می‌دهد».

او در گفت‌وگو با سایت خبری «فرارو»، درخواست قاضی‌زاده هاشمی برای سهم بیشتر از بودجه یا برداشت از صندوق توسعه ملی را «ریخت و پاش و پزشک‌سالاری» خواند و خواستار پاسخگوی وزیر بهداشت در باره شش سال عملکرد طرح تحول سلامت شد.

یکشنبه ۹ دی، الیاس حضرتی، نماینده تهران در مجلس شورای اسلامی از استعفای قاضی‌زاده هاشمی پرده برداشت. به گزارش منابع خبری او حداقل ۱۵ روز قبل از مقام خود استعفاء کرده اما حسن روحانی، رئیس دولت جمهوری اسلامی، هنوز به این کناره‌گیری پاسخ نداده است.

حضور قاضی‌زاده هاشمی در وزارت بهداشت و درمان طی شش سال گذشته با حاشیه‌های فراوانی همراه بود. او که از مدافعان سرسخت واگذاری امور بهداشت و درمان به بخش خصوصی است، با پافشاری بر اجرای طرح تحول سلامت موجب افزایش هزینه درمان و شکاف درآمد پزشک و پرستاران شد.

انتقال درآمدهای حاصل از حق بیمه سازمان تامین اجتماعی به خزانه کل کشور از دیگر اقدامات قاضی‌زاده هاشمی در وزارت بهداشت بود که به‌رغم مخالفت شدید کارگران انجام گرفت.

اظهارات وزیر بهداشت و درمان هم طی شش سال گذشته،حاشیه‌ساز بود. او در یک برنامه تلویزیونی واردات دارو برای بیماران اس. ام.ای را به دلیل «کوتاه بودن عمر» آنها «مقرون به صرفه». ندانست.

در یک ویدئو منتشر شده در شبکه‌های اجتماعی نیز قاضی‌زاده هاشمی به یک شهروند که از عدم وجود مرکز فیزیوتراپی گلایه می‌کرد، توصیه کرد به جای فیزیوتراپی، شانه‌هایش را بمالد تا خوب شود. او در آخرین حضورش در جمع دانشجویان هم، منتقدان خود را «تکفیری» خواند.