علی‌اکبر ولايتی، مشاور رهبر ايران در امور بين‌الملل، مذاکرات هسته‌ای استانبول را “گامی مثبت” توصيف کرد و ابراز اميدواری کرد اين “روند مثبت” در آينده نيز ادامه پيدا کند.

به گزارش واحد مرکزی خبر راديو و تلويزيون دولتی ايران، مشاور آيت‌الله علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی سه‌شنبه ۲۹ فروردين ۱۳۹۱ گفت: “اين گام مثبتی بود که از سوی گروه ۱+۵ برداشته شد و آن‌ها بعد از ماه‌ها به مذاکره برگشتند و عملاً به اين نتيجه رسيدند که جمهوری اسلامی ايران زبان تهديد را نمی‌پذيرد.”

وی افزود: “جمهوری اسلامی ايران بارها اعلام کرده بود که هر گاه آن‌ها دست از تهديد بردارند و آماده گفت‌وگو شوند، آماده است در چارچوب مقررات بين‌المللی و حقوق حقه خود با آن‌ها مذاکره کند.”

علی‌اکبر ولايتی: اين گام مثبتی بود که از سوی گروه ۱+۵ برداشته شد و آن‌ها بعد از ماه‌ها به مذاکره برگشتند و عملاً به اين نتيجه رسيدند که جمهوری اسلامی ايران زبان تهديد را نمی‌پذيرد

مشاور آيت‌الله خامنه‌ای گفت: “آن‌ها (گروه ۱+۵) برای نخستين بار تصديق کردند ايران حق دارد از انرژی هسته‌ای به صورت صلح‌آميز استفاده کند، جمهوری اسلامی ايران هم از ابتدا چيز ديگری نمی‌گفت.”

اشاره ولايتی به سخنان کاترين اشتون، مسئول سياست خارجی اتحاديه اروپاست که پس از مذاکرات تازه با ايران گفته بود غرب حق دسترسی ايران را به استفاده صلح‌اميز از انرژی هسته‌ای به رسميت می‌شناسد.

ايران و شش قدرت جهانی (آمريکا، فرانسه، بريتانيا، روسيه، چين و آلمان) روز شنبه ۲۶ فروردين سال جاری برای حل و فصل مناقشه اتمی ايران با هم پای ميز مذاکره رفتند.

کاترين اشتون بر خلاف مذاکرات پيشين که همواره غيرسازنده ناميده می‌شد، اين مذاکرات را “مفيد و سودمند” توصيف کرده است.

تاکنون سه دور مذاکره بين ايران و گروه ۱+۵ در ژنو و يک دور نيز در استانبول برگزار شده است.

در تيرماه ۱۳۸۷، مهرماه ۱۳۸۸ و آذرماه ۱۳۸۹ سه دور در ژنو و در بهمن ۱۳۸۹ نيز يک دور در استانبول مذاکرات هسته‌ای برگزار شده است.

دور قبلی مذاکرات که در استانبول برگزار شد، بدون دست‌يابی به نقطه تفاهمی پايان يافت.

با پايان يافتن نشست چند روز پيش استانبول، دور بعدی مذاکرات با ايران سوم خرداد سال جاری خورشيدی در بغداد برگزار خواهد شد.

در همين حال پس از پايان يافتن دور تازه مذاکرات هسته‌ای، علی‌اکبر صالحی، وزير خارجه ايران گفت در صورتی که غرب تحريم‌ها را لغو کند، تهران برای حل مناقشه اتمی و برداشتن گام‌های بلندتر در مذاکرات بعدی آماده است.

هيلاری کلينتون، وزير خارجه آمريکا نيز پيشنهاد داده است برای حل مناقشه اتمی، ابتدا ايران يک گام بردارد تا آمريکا نيز يک گام بردارد.

قدرت‌های غربی می‌گويند برنامه اتمی ايران ممکن است اهداف نظامی داشته باشد اما تهران برنامه اتمی خود را صلح‌آميز می‌داند.

با اين حال آيت‌الله خامنه‌ای در فتوايی اعلام کرده ايران ساخت سلاح هسته‌ای را حرام می‌داند. اين فتوا در چند هفته گذشته مورد توجه مقام‌های آمريکايی قرار گرفته اما با اين وجود ايالات متحده می‌گويد تهران بايد در عمل ثابت کند که به دنبال اهداف نظامی در برنامه اتمی‌اش نيست.