پروانه سلحشوری، نماینده اصلاح‌طلب مجلس شورای اسلامی در نطق سالیانه خود از رهبر جمهوری اسلامی خواست که در زمینه سیاست خارجی، نحوه اداره صدا و سیما، نظارت استصوابی شورای نگهبان برای انتخابات مجلس شورای اسلامی و مجلس خبرگان با برگزاری همه‌پرسی به آرای مردم مراجعه کند. سلحشوری علاوه بر این خواهان بازگشت نظامیان به پادگان‌ها و رفع حصر شد.

پروانه سلحشوری، نماینده اصلاح‌طلب مجلس شورای اسلامی (عکس: آرشیو)

سلحشوری در آغاز نطق سالیانه خود به سقوط ارزش ریال در برابر دلار آمریکا اشاره کرد و به گرانی، رانت‌خواری، احتکار، فساد، بی‌احترامی به قانون، ستاره‌دار کردن دانشجویان، زندانی کردن فعالان محیط زیست و فعالان حقوق زنان، خشونت‌‌های اجتماعی و بی‌اعتمادی.

سلحشوری گفت نه به قوه قضائیه می‌تواند تکیه کند و نه به نمایندگان مجلس که با «امتیازگیری» اولویت‌ها را جابجا می‌کنند و نه به رئیس جمهوری اسلامی که از بین گزینه‌های استصوابی انتخاب شده و در مجلس هم نتوانست حقایق را بیان کند. به گفته او به روحانیت هم در این میان نمی‌توان دل بست، زیرا به جای آنکه به فقر و فساد و اختلاس و رویگردانی جوانان از دین مشغول باشد، درگیر «تار مو» و «دوچرخه‌سواری زنان» شده است:

« می‌خواستم از نهادهای نظامی و شبه‌نظامی و حضور همه‌جانبه آنها در امور کشور انتقاد کنم، ولی مگر می‌شود به گروهی که سه‌گانه قدرت، ثروت و نیروی نظامی را با هم دارند، اعتراض کرد. می‌خواستم از فقر، گرانی، بیکاری و درد مردم بگویم، اما دیدم چه بگویم که آنقدر دولت آشکار و پنهان وجود دارد که نمی‌دانیم چه کسی مسئول اقتصاد است.می‌خواستم از صدا وسیما انتقاد کنم دیدم آنها خود را بسیار فراتر از پاسخگویی به ملت و نمایندگان می‌دانند.»

به گفته پروانه سلحشوری، در چنین شرایطی او چاره‌ای نمی‌بیند جز آنکه «به خدا» پناه ببرد و خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی را خطاب قرار دهد:

« تنها راه برون‌رفت از ابرچالش های فعلی ورود رهبری برای نجات کشور است. در حوزه سیاست خارجی، نحوه اداره صدا و سیما، نظارت استصوابی شورای نگهبان برای انتخابات مجلس شورای اسلامی و مجلس خبرگان که بُعد جمهوریت نظام را به شدت تضعیف کرده است نیاز به همه‌پُرسی و رای و نظر مردم در این موارد داریم. باشد تا به کمک مردم به سلامت از این پیچ تاریخی عبور کرده و به بازگشت اعتماد عمومی و انسجام ملی کمک کنیم.»

در پایان سلحشوری ۱۳ پیشنهاد هم مطرح کرد. از جمله بازگشت نظامیان به پادگان‌ها، حمایت از اقشار کم‌درآمد، رفع حصر، آزادی زندانیان سیاسی، انحصارزدایی از صدا و سیما، مسئولیت‌پذیری ارکان «نظام»، حل مشکل نظارت استصوابی شورای نگهبان، بازنگری در قوانین تحقیرآمیز زنان، آزادی مطبوعات، شناسایی حقوق شهروندی، تدوین قانون انتخابات به طور شفاف، تجدید نظر در سیاست‌های خصومت‌آمیز خارجی.

غلامرضا حیدری، یکی دیگر از اعضای فراکسیون امید مجلس، نیز در نطق روز دوشنبه خود خواستار مراجعه به آرای عمومی «برای حل برخی معضلات داخلی و خارجی» شده بود. نماینده تهران گفته بود سیاست خارجی جمهوری اسلامی از ابتدا «با نگاهی منفی با دنیا مواجه شد.»

پروانه سلحشوری، نماینده مجلس شورای اسلامی با انتشار پیامی در توییتر اعلام کرده که نطق میان‌دستور او در جلسه علنی سه‌شنبه ۱۲ شهریور مجلس شورای اسلامی به مذاق گروهی از نمایندگان خوش نیامده است.

هاجر چنارانی نماینده نیشابور نیز در نطقی که امروز در مجلس ایراد کرد گفت:

«ایران جنگ‌زده، طاعون‌زده، سیل‌زده یا ورشکسته نیست. بلکه خیانت‌زده است. جمعی خیانت می‌کنند و خائن هستند. ایران سرفراز و سربلند از رفتار و کردار برخی از مسئولان جمهوری اسلامی به تنگ آمده است.»

۴۰ نماینده اصول‌گرای مجلس در نامه‌ای به هیات نظارت بر رفتار نمایندگان خواستار بررسی نطق‌های پروانه سلحشوری و غلامرضا حیدری شده‌اند. نمایندگان این سخنان را «خلاف واقع» و «موجب تشویش اذهان عمومی نسبت به ارکان نظام» جمهوری اسلامی دانسته‌اند.

احمد جنتی، رئیس مجلس خبرگان صبح سه‌شنبه ۱۳ شهریور در آغاز پنجمین اجلاس رسمی مجلس خبرگان رهبری (دوره پنجم) در سخنانی نسبت به «ناکارآمدی دستگاه  ها» هشدار داده و گفته است که «دشمنان می‌خواهند هزینه نابسامانی‌های کشور» را به پای علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی بنویسند.

بیشتر بخوانید: