این روزها بسیاری از کارشناسان امور سیاسی، شاید در تعجب باشند که چرا کشور روسیه با این‌همه فشارهای داخلی که در خاک خود دارد، اصرار در پشتیبانی از سوریه‌ای داردکه بسیاری از کشورهای توسعه یافته جهان با آن مخالفند.


در داخل روسیه نیز سئوال‌های زیادی در این زمینه مطرح می‌شود و بسیاری از کارشناسان معتقدندکه روسیه باید بر بحران‌های داخل کشور متمرکز باشد و منافع خود را در اولویتبگذارد، اما واقعاً اولویت روسیه در کجاست؟
 
از سال ۱۹۷۲ تا به حال، بندر طرطوس سوریه در اختیار نیروهای دریاییروسیه است و از آن برای تعمیر و نگهداری کشتی‌های جنگی روسی استفاده می‌شود
 

در این یادداشت نگاهی کوتاه خواهیم داشت به تاریخچه روابط روسیه و سوریه که به سال‌های جنگ سرد برمی‌گردد. از سال ۱۹۷۲ تا به حال، بندر طرطوس سوریه در اختیار نیروهای دریاییروسیه است و از آن برای تعمیر و نگهداری کشتی‌های جنگی روسی استفاده می‌شود.

روابط روسیه و شوروی یکی از محکم‌ترین روابط بین‌المللی اینکشور محسوب می‌شود. براساس قرارداد بین این دو کشور، نیروهای دریایی روسیه می‌توانند از بندر طرطوس به راحتی خود را به آب‌های مدیترانه برسانند و طرطوس تنها بندر سوریه نیست که شورویاز آن استفاده گسترده می‌برد.

تنهابه خاطر موقعیت جغرافیایی سوریه، روسیه بر آن شد سه چهارم بدهی‌هایسوریه را ببخشد تا راه‌های دریایی خود را در مرزهای این کشور گسترش دهد.
 
این هزینه‌ای است که روسیه برای استفاده از این راه راحت و جاافتاده ودسترسی آسان به آب‌های مدیترانه می‌پردازد. سال ۲۰۰۸ نیز هنگام جنگ روسیه با آسیای جنوبی، سوریه این بندر را با یک قرارداد همیشگی در اختیار روسیه گذاشت.
 
تنهابه خاطر موقعیت جغرافیایی سوریه، روسیه بر آن شد سه چهارم بدهی‌هایسوریه را ببخشد تا راه‌های دریایی خود را در مرزهای این کشور گسترش دهد
 
بر اساس این قرارداد، سال ۲۰۰۸، وقتی روسیه در اوج احساس خطر از سپر دفاع موشکی آمریکا در لهستان بود، بشار اسد، بندر طرطوس را به پایگاه دائمی کشتی‌های جنگی مسلح به سلاح هسته‌ای روسیه تبدیل کرد.
 
در برابر این قرارداد، روسیه خود را موظف به تقویت نیروهای دفاعی سوریه می‌داند و بار‌ها این کشور را با اسلحه‌های امروزی و جنگی تامین کرده است.

بر اساس آمارهای منتشر شده در “مسکو تایمز“، سرمایه‌گذاریروسیه در کشور سوریه در سال ۲۰۰۹حدود نوزده میلیارد دلار آمریکا اعلام شده است کهدر صورت تغییر سیستم سیاسی در سوریه، احتمال از دست رفتن آن وجود دارد.
 
وقتی روسیه در اوج احساس خطر از سپر دفاع موشکی آمریکا در لهستان بود، بشار اسد، بندر طرطوس را به پایگاه دائمی کشتی‌های جنگی مسلح به سلاح هسته‌ای روسیه تبدیل کرد

با اشاره به منافع روسیه می‌شود به این نتیجه رسید که بعد ازجنگ با آسیای جنوبی و انتقال نیروهای جنگی روسیه به خاورمیانه، این کشورسوریه را به یک منطقه جنگ سرد تبدیل کرده است. ناگفته نماند از بابت مبادلاتنفتی هم “تف- نفت” Tafneft یکی از بزرگ‌ترین شرکت‌هاینفتی روسیه، در سوریه فعال است. این شرکت از سال ۲۰۱۰ با همکاری شرکت نفت ملی سوریه کار خود را آغاز کرده است.
 
از سوی دیگر، گزارش‌ها حاکی است که صحنه سیاست داخلی روسیه نیز از ماه دسامبر سال ۲۰۱۱ تا به حال بحرانی است. مردم روسیه همچنان دست به گردهمایی‌های کوچک و بزرگ می‌زنند و نگرانی و نارضایتی خود را از سیاست‌های روز این کشور بیان می‌کنند.

تحلیلگران روس می‌گویند در تاریخ روسیه چنین همدلی‌ای بین احزاب مختلفروس مشاهده نشده و شمار مردم معترض روزبه‌روز رو به افزایش است.
 
روشننیست روسیه تا چه حد می‌تواند در برابر فشار و تحریم‌های بین‌المللیعلیه دولت بشار اسد ایستادگی کند، اما سفر روز سه‌شنبه وزیر خارجه روسیه بهدمشق ممکن است آغازی برای گذار سوریه به دوره اصلاحات باشد؛ اصلاحاتی کهالبته منافع روسیه در آن به خطر نیفتد.