با برگزاری يک ميزگرد در مورد ادبيات و آزادی روز ادبيات عرب در شهر فرانکفورت آلمان آغاز شد.
به گزارش خبرگزاری آلمان، روز گذشته، جمعه ۳۰ دیماه (۲۰ ژانويه) روز ادبيات عرب با حضور نويسندگانی از کشورهای مختلف عربی آغاز شد و تا شامگاه امروز ادامه خواهد داشت.
۱۰ نويسنده عرب در اين گردهمايی فرهنگی که از سوی انجمن ليتپروم (Litprom)، وابسته به نمايشگاه کتاب فرانکفورت، بزرگترين نمايشگاه کتاب جهان، برگزار میشود، شرکت دارند.
انجمن ليتپروم در سال ۱۹۸۰ با همکاری گروهی از روزنامهنگاران، مترجمان و استادان دانشگاه و نمايشگاه کتاب فرانکفورت بنيان گذاشته شد.
اين انجمن ارتباط ميان بازارهای کتاب آفريقا، آسيا و آمريکای لاتين را با ادبيات آلمانی فراهم میسازد.
آنيتا جعفری، مدير مسئول انجمن ليتپروم: “ادبيات فشارسنج تحولات در جهان عرب است
در ميان مهمانان برنامه روز ادبيات عرب، نويسنده الجزايری بوعالم صنصال ديده میشود که در ۱۶ اکتبر ۲۰۱۱ بهدليل تلاش برای استقرار صلح و دموکراسی در شمال آفريقا جايزه صلح اتحاديه ناشران آلمانی را دريافت کرد.
بوعالم صنصال ۶۲ ساله که دکترای اقتصاد دارد تا ۵۰ سالگی هيچ يک از آثارش را منتشر نکرد. او همه آثارش را به زبان فرانسه نوشته و نخستين رمانش “خطابه سلمانیها” در سال ۱۹۹۹ جايزه کتاب اولیهای فرانسه را برده است.
آخرين رمان صنصال “روستای آلمانی” نام دارد که به روايت يادداشتهای روزانه شيلر، به ماجرای دو برادر الجزايری میپردازد که در گذشته خود نقب میزنند و کشف میکنند که پدرشان افسری نازی بوده است.
آثار بوعالم صنصال در کشورش تهديدها و اعتراضهای بسياری برانگيخت طوری که او مجبور شد به همراه همسر و دو دخترش الجزاير را ترک کند.
آثار وی از سال ۲۰۰۶ به بعد در کشورش توقيف شدهاند.
از ديگر مهمانان اين برنامه میتوان به سهام بن سدرين، روزنامهنگار زن و فعال حقوق بشر از تونس، عباس خضر، نويسنده عراقی ساکن آلمان؛ رزا ياسين حسن، نويسنده زن از سوريه؛ ناجم ولی، نويسنده عراقی ساکن آلمان؛ علی الجلاوی، شاعر بحرينی و خوانند رپ مصری “ديب” اشاره کرد.
اين مراسم که بعدازظهر روز گذشته بسياری را به سالن برگزاری کشانده و جای خالی باقی نمانده بود، شامل ميزگردهای بحث و گفتوگو، کتابخوانی، شعرخوانی، نمايش فيلم و اجرای ترانههای رپ و هيپ ـ هاپ است.
موضوع اصلی اين برنامه ادبيات پس از تحولات موسوم به بهار عربی است.
آنيتا جعفری، مدير مسئول انجمن ليتپروم در اينباره میگويد: “ادبيات فشارسنج تحولات در جهان عرب است.”
بهگفته وی ادبيات عرب نبايد ناشناخته باقی بماند.
اشتفان ميلش، مدير برگزاری اين مراسم نيز گفت که هدف از برگزاری روز ادبيات عرب ايجاد گفتوگوی ادبی و مطالعه کتابهای عربی است.