احمد خاکی، معاون امور اجتماعی بهزیستی استان تهران از ترنسها به عنوان «افراد دارای اختلال جنسیتی» نام برده و آنها را بیمار خوانده است. او میگوید این سازمان بودجهای «تا سقف ۲۵ میلیون تومان» را برای کمک هزینه درمانی به «ترنس سکشوالها» در نظر گرفته است. این مبلغ تنها به کسانی تعلق میگیرد که قصد عمل تغییر جنسیت و هورمون درمانی دارند. هر چند، این مقام بهزیستی تصدیق کرده که هزینه جراحی و تغییر جنسیت چند برابر این کمک هزینه است.
معاون امور اجتماعی بهزیستی استان تهران در مصاحبه با ایلنا از ترنسها به عنوان «افراد دارای اختلال جنسیتی» نام برد و ضمن بیمار خواند آنها، گفت: «مرکز نواب بهزیستی برای حمایت از این افراد است. آنهایی که TS یا نارضایتی جنسی دارند میتوانند به این مراکز مراجعه کنند. به این افراد مساعدتهای مالی یا خدمات حقوقی نیز تعلق میگیرد؛ یعنی اگر نیاز به خدمات داشته باشند به آنها تعلق میگیرد.»
ترنس – فراجنسیت، تراجنسیتی، دگرجنسگونه یا «ترنسجندر» – در معنای جهانی، نام و توضیحی است برای هویت جنسیتی یا جنسیت کسانی که آن را با روشهای مختلف تغییر میدهند؛ یا ترجیح میدهند در هویتهای جنسیتی متفاوت از آن جنسیتی که در بدو تولد به آنها نسبت دادهشده زندگی کنند؛ یا میانجنسی هستند – یعنی از زمان تولد نه زن بودهاند و نه مرد؛ و یا چیزی به اسم زن بودن یا مرد بودن را به رسمیت نمیشناسند و از این دوگانه فاصله گرفتهاند.
در ایران اما – جایی که گفتمان رسمی حکومتی ادعا میکند که بهواسطه فتوای تغیر جنسیت روحالله خمینی «بهشت ترنسهاست» – از ترنسها تعریفی رسمی و متفاوت از معنای جهانی آن وجود دارد.
در ایران، ترنس را تنها «ترنسسکسوال» میدانند و اینگونه تبلیغ و تعریف کردهاند که هر آنکس است که میخواهد «تغییر جنسیت بدهد». فرد ترنس در ایران باید مشخص کند که زن است یا مرد است. این تغییر هم به شکل ایدهآل در نگاه حکومتی باید با اجازه فقه شیعه، به شکل قانونی، با حکم قاضی و بهواسطه نظر جامعه پزشکی و درنهایت با انواع جراحیها و هورموندرمانیها صورت بگیرد. اکنون نیز کمک هزینه درمانی برای این منظور در نظر گرفته شده است.
کمکهای اندک مالی سازمان بهزیستی و وزارت بهداشت برای عمل تطبیق جنسیتی، اما در واقع کمکی به جامعه تراجنسیتی ایران نمیکند که در همه مراحل زندگی از جمله یافتن شغل و مسکن با تبعیض روبهرو هستند.
در همین زمینه