در تاریخ ۱۸ ماه مارس سال جاری، قرار است انتخابات ریاستجمهوری روسیه برگزار شود، انتخاباتی که تقریبا همه تحلیلگران بی طرف آن را نمایشی عنوان میکنند. به احتمال قریب به یقین ولادیمیر پوتین برای چهارمین بار به ریاست جمهوری روسیه میرسد.
هشت نامزدی که در این انتخابات شرکت دارند، مخالفان قوی پوتین شناخته نمیشوند و برنامههای دقیق و روشنی ندارند. قول هایی که این نامزدها به مردم روسیه میدهند تاکید غلوآمیزی بر تقویت ارتش روسیه، افزایش حقوق بازنشستگی ارتش و خانوادههای آنها دارند.
بحثهای انتخاباتی این نامزدها با جنجال و دعوا و توهین به یکدیگر از شبکههای تلویزیونی مختلف کشور پخش میشود. هیچ کدام از نامزدها آمادگی یا تحمل شنیدن صحبتها یا برنامههای دیگری را ندارد. میتوان مهمترین موضوع این بحثها را در این دو نکته دانست: طرفداری از جنگ و دخالت روسیه در سیاستهای دیگر کشورها، قدرتطلی نظامی و اختصاص بودجه کشور به ارتش. نماینده حزب کمونیست روسیه هم با برنامه روشنی وارد این بحثها نمیشود و از زمان محدود خود تنها برای اهمیت بازگشت به دوران شوروی میگوید. نماینده ابتکار شهروندان، کسینیا سابچک، که تنها نامزد زن در دوره نیمهنهایی ست، از تنها نامزدان ضد جنگ است و بر تقویت سیاست داخلی و بهبود دادن روابط روسیه با کشورهای اروپایی صحبت میکند.
روز بعد از آخرین دور بحث نامزدها که در تاریخ ۲۸ فوریه از طریق شبکه اول روسیه بدون سانسور و مستقیم پخش شد، ولادیمیر پوتین، برای پاسخ به انتقاد از وضعیت کنونی ارتش روسیه، در جریان سخنرانی سالانه خود در مجمع فدرالی روسیه، صحنههایی از آزمایش راکت «خنجر» (کینژال) را به نمایش گذاشت.
بحثهای انتخاباتی بیشتر حالت زمینهسازی برای نمایش قدرت پوتین و ایجاد توهم وجود فضای آزاد کاذب برای انتقاد از او را پیدا کردهاند. در فضای فحاشی متقابل و بیبرنامگی کاندیداها گرایش عمومی به پوتین تقویت میشود.
تنها نامزد زن در انتخابات در پیش روی روسیه کیست؟
کسینیا سابچک، ۳۶ ساله، زاده شهر سانت پیترزبرگ، نماینده حزب ابتکار شهروندان روسیه، تنها نامزد انتخابات روسیه است که با این که هیچ شانسی برای برنده شدن ندارد، اما از دل مخالفان فعال داخلی روسیه سر زده است. او سیاست پوتین را بی ترس و بدون خودسانسوری انتقاد میکند. او ضد جنگ است و بارها تکرار میکند که روسیه در روابط خارجی خود شکست خورده است و دوستان روسیه امروز کشورهای عقبمانده و یا درگیر جنگ اند. او که روسیه را ادامه فرهنگ و تاریخ اروپا میداند، معتقد است که روسیه سال به سال از اصل خود دورتر شده است و اگر همین حالا تغییر سیاست ندهد، تبدیل به یکی از همین کشورهای دوست خود خواهد شد.
با همه این خانم سابچک شخصیتی جنجالی دارد و از دنیای شوهای تلویزیونی وارد سیاست شده و تنها در سال ۲۰۱۷ اعلام کرد که میخواهد در انتخابات شرکت کند. او از مخالفان اصلی پوتین کنارهگیری کرده و علیه آنها نیز صحبت میکند. بسیاری از مخالفانش او را به دریافت پول هنگفت از کشورهای خارجی متهم میکنند. اما در پاسخ به این انتقادها، خانم سابچک با شعار «سابچک مخالف همه» در بحث و مناظرههای انتخاباتی فعالانه ظاهر میشود و تحلیل گران داخلی او را به شاهدخت لوس تشیبه میدهند که به همه آرزوهایش رسیده و در مدت کوتاه همه خواستههایش جامه عمل پوشیده است.
ولادیمیر ژیرینوسکی، نماینده حزب لیبرال دموکرات روسیه، که تحمل دیدن خانم سابچک را ندارد در یکی از این مناظرهها او را احمق خطاب کرد و خانم سابچک نیز لیوان آب روی میزش را به سر او پاش داد. تصاویر این برخورد در رسانههای جهانی تا حال دست به دست می شود. ولی همه اینها باعث نشده که خانم سابچک احساساتی بشود و از برنامههای خود دست بکشد.
کسینیا سابچک اولین نامزد زن در دوره نیمه نیمهنهایی انتخابات ریاستجمهوری روسیه نیست. قبل از او نیز زنان دیگری به مرحله آخر انتخابات رسیده اند.
الا پانفیلاوا، نماینده حزب افتخار ملی، در سال ۲۰۰۰، به عنوان اولین نامزد زن در انتخابات شرکت کرد اما همگی ۱ درصد آرا را به دست آورد؛ یعنی کمتر از یک میلیون نفر (دقیقا ۷۵۸ ۹۶۶) نفر از شهروندان روسیه به او رای دادند. روسیه ۱۰۰ میلیون رایدهنده دارد. که 1 میلیون اش میشود ۱ درصد.
ایرینا خاکومودو، نماینده حزب راست روسیه، در انتخابات سال ۲۰۰۴، کمتر از ۴ در صد رای را به دست آورد.
اما بین این نامزدهای زن، کسینیا سابچک، توانسته از خود اراده و شخصیت قوی نشان بدهد. بسیاری این «پررویی» او را از تجربه کار در رسانه میدانند.
اینکه او بدون مقدمات از دنیای سرگرمی روسیه و مجریگری دردهها شبکههای تلویزیونی معروف و مردمپسند روسیه به سیاست رو آورده، موجب شده بسیاری بگویند که او به انگیزه شهرت و مطرح بودن وارد انتخابات شده است. قبل از پیوستن به حزب ابتکار شهروندان، خانم سابچک، از پیروان و طرفداران سرگئی ناوالنی، از مخالفان سیاسی پوتین و وبلاگنویسان معروف روسیه بود. پس از آن مستقیم وارد سیاست شد و به نظر نمیاید که به این زودیها از میدان به در برود. هرچند مثل شش نامزد دیگر شانس پیروزی ندارد.
رسانههای داخلی منتقد در روسیه، انتخابات ریاستجمهوری روسیه را «مراسم ابقای تمام عمر پوتین در قدرت»، «سیرک سیاسی» و «نمایش قدرت پوتین» عنوان کرده اند.