يک سنگنگاره تاريخی شش هزار ساله در منطقه تيمره در کوههای اطراف شهر خمين تخريب شد.
به گزارش خبرگزاری ميراث فرهنگی، بر روی اين سنگنگاره تصاويری از زايش انسان وجود داشته که با دستگاه “سنگبری” توط افراد ناشناس تخريب شده است.
خبرزگاری ميراث فرهنگی نوشته است “قدمت ساخت اين سنگنگاره به هزاره چهارم پيش از ميلاد بر میگردد و حاوی اطلاعاتی منحصر به فرد از آئينها و اسطورههای مردمانی است که در آن تاريخ در ايران میزيستند. اما سازمان ميراث فرهنگی تاکنون هيچ اقدام خاصی برای محافظت و نگهداری از اين سنگنگارهها انجام نداده است.”
کارشناسان میگويند سنگ نگارهها يا هنرهای صخرهای از کهنترين آثار تاريخی و هنری بهجامانده از انسانها بر روی زمين است.
حدود ۹۰ درصد سنگنگارههای منطقه تیمره شامل تصاوير بز کوهی و ۱۰ در صد مابقی نيز شامل نقشهای انسان، شتر، پلنگ، شير، گرگ، روباه، گراز، پرندگان چهارپا و دوپا، قوچ کوهی، گوزن، اسب و لاکپشت میشود
محمد ناصریفرد، پژوهشگر سنگنگارههای تيمره يک ماه پيش به خبرگزاری مهر گفت: “در کوه های اطراف خمين بيش از ۲۱ هزار هنر صخرهای وجود دارد.”
به گفته وی نقوش بر روی ديواره سنگی درهها و ديواره کوههای منطقه تيمره توسط انسانهای هزاران سال پيش حکاکی شده است.
حدود ۹۰ درصد اين سنگنگارهها شامل تصاوير بز کوهی و ۱۰ در صد مابقی نيز شامل نقشهای انسان، شتر، پلنگ، شير، گرگ، روباه، گراز، پرندگان چهارپا و دوپا، قوچ کوهی، گوزن، اسب و لاکپشت میشود.
ناصریفرد میگويد: “اشکال هندسی، گياهان، حروف رمزی، نمادهای گوناگون، حيواناتی که نسل آنها منقرض شده و پيچهای متوالی، متناوب و متحد المرکز که شبيه آنها در ۲۳ کشور جهان وجود دارد و چند کتيبه عربی متعلق به نيمه اول قرن هشتم نقوش اين محوطه ها نشان میدهد که در اعصار باستان مردم زيادی در اين سرزمين زندگی میکردهاند.”
سنگنگارههای منطقه تیمره در حالی تخریب شده که سه روز پيش نيز افراد ناشناس بخشی از نقش برجستههای ساسانی را در شهرستان کازرون استان فارس تخريب کردند.
قسمت تخريب شده مربوط به گرزی است که در دست بهرام دوم سنگنگاری شده بود.
در تنگ چوگان شهر کازرون، شش نقشبرجسته ساسانی وجود دارد که در سال ۱۳۱۰ با قدمت ساسانی و به شماره ۲۴ در فهرست آثار ملی ايران به ثبت رسيدهاند.
تنگ چوگان و شهر باستانی بيشابور در ۱۱۰کيلومتری جنوب شيراز و به فاصله ۲۳ کيلومتر از شهر کازرون در کنار رود شاپور قرار دارد.
نقشبرجستههای تنگ چوگان دربرگيرنده جنگها، پيروزیها و تاجستانیهای پادشاهان ساسانی به خصوص شاپور اول است. از مجموع شش نقشبرجسته موجود دو نقش در سمت راست و چهار نقش در سمت چپ تنگه واقع شدهاند.
دوستان گرامی منطقه ای میان خمین و گلپایگان که همان تیمره است دارای سنگ نوشته های چند هزار ساله هست (بود). سال گذشته توسط بولدوزرهایی که کانال انتقال اب رودخانه گلپایگان به قم را حفر می کنند دهها سنگ نوشته نابود شد. اگر سری به منطقه تنگ غرقاب گلپایگان بزنید به وضوح این نابودی را می بینید. سال گذشته با دیدن این وضعیت می خواستم بنشینم و گریه کنم. مشکل همه اش از حفاران کانال نیست مشکل از اداره میراث فرهنگی گلپایگان است که حتی یک تابلوی کوچک هم در منطقه نگذاشته و هیج هشداری نداده است. خبر نابودی یکی از نوشته ها در مقایسه با انچه دیدم به شوخی شبیه است. من که با هر کس تماس گرفتم به جایی نرسید.
Reza / 12 December 2011
به همین خاطر است که من گاهی از بودن آثار ملی و باستانی ایران در موزهای پاریس و لندن و … خوشحال میشوم !! چرا که حداقل مطمئنم که تخریب نخواهند شد و برای ایندگان باقی خواهند ماند.
کاربر مهمان / 12 December 2011