ترکیه در نظر دارد علاوه بر نیروی زمینی، نیروی هوایی و نیروی دریایی خود را در قطر مستقر کند.

رجب طیب اردوغان از سربازان ارتش ترکیه در پایگاه طارق بن زیاد در جنوب دوحه سان می‌بیند (عکس: آرشیو)

فکرت اوزر، سفیر ترکیه در قطر اعلام کرده که بر اساس معاهده‌ای که در سال ۲۰۱۴ بین دو کشور به امضا رسید، ترکیه قصد دارد تعداد نظامیان خود در قطر را افزایش دهد و علاوه بر نیروهای پیاده، نیروی هوایی و دریایی هم به قطر اعزام کند.

سفیر ترکیه در قطر درباره تاریخ اعزام این نیروها به پایگاه نظامی ترکیه در قطر سکوت کرده است. به گفته اوزر ابتدا می‌بایست پایگاه نظامی طارق بن زیاد توسعه پیدا کند و زیرساخت‌ها و تأسیسات لازم احداث شود.

در سال ۲۰۱۴ بر اساس یک معاهده نظامی که بین دو کشور منعقد شد، ترکیه در قطر یک پایگاه نظامی دایر کرد. در همان سال مولود چاووش اوغلو، وزیر خارجه ترکیه به قطر سفر کرد و از این پایگاه که در آن ۱۵۰ سرباز ارتش ترکیه مستقرند دیدن کرد.

ترکیه می‌تواند در پایگاه نظامی‌اش در قطر سه هزار سرباز مستقر کند. مأموریت ارتش ترکیه در قطر بر اساس معاهده یاد شده در وهله اول انجام رزمایش‌های مشترک نظامی با ارتش قطر است.

نخستین گروه سربازان ترکیه در سال ۲۰۱۵ وارد پایگاه طارق بن زیاد در جنوب دوحه شدند. این نخستین پایگاه نظامی ترکیه در خاورمیانه است و ظرفیت پذیرش ۵ هزار سرباز را هم دارد.

فکرت اوزر، سفیر ترکیه در قطر درباره تعداد سربازان ارتش ترکیه که در حال حاضر در پایگاه طارق بن زیاد مستقرند سکوت کرده است:

«اگر برادران قطری موافقت کنند، این اطلاعات را به زودی در اختیار رسانه‌ها قرار می‌دهیم. ما در این کشور مهمانیم و برادران قطری میزبان ما هستند.»

عربستان سعودی، امارات متحده عربی، بحرین و مصر ۵ ژوئن ۲۰۱۷ / ۱۵ خرداد ۹۶ اعلام کردند که برای حفظ منافع ملی خود، مبارزه با افراطی‌گری و تروریسم، و به دلیل دخالت قطر در مسائل داخلی کشورشان رابطه سیاسی خود با این کشور ‌را قطع می‌کنند. آن‌ها راه‌های زمینی و حریم هوایی خود را بر روی قطر مسدود کرده و سپس فهرستی از درخواست‌های خود از این کشور را ارائه دادند. قطر هر گونه حمایت از گروه‌های افراطی را انکار می‌کند و به نوبه خود این کشورهای عربی را متهم به تلاش در نقض حاکمیت خود می‌کند. این بحران به‌رغم پادرمیانی کشورهای مختلف همچنان ادامه دارد. سه‌شنبه ۲۹ ژانویه/ ۱۰ بهمن رکس تیلرسون، وزیر خارجه آمریکا از همه طرفین خواست که در حل این بحران بکوشند. تیلرسون به سران کشورهای درگیر در این بحران پیشنهاد داد که به جای جدال‌های لفظی، خویشتندار باشند.

ایالات متحده آمریکا اعلام کرده که قصد دارد روابط فی‌مابین با قطر را گسترش دهد.

تنها دو روز بعد از محاصره قطر از سوی عربستان سعودی و هم‌پیمانانش، پارلمان ترکیه دو لایحه را به تصویب رساند: لایحه‌ای که به دولت ترکیه اجازه می‌دهد به قطر نیروی نظامی اعزام کند و لایحه‌ای که به موجب آن مستشاران ارتش ترکیه می‌توانند به نیروهای نظامی قطر آموزش دهند. اردوغان اعلام کرده که با محاصره قطر مخالف است.

عربستان سعودی از ترکیه خواسته بود نیروهای نظامی‌اش را از قطر خارج کند، اردوغان اما این درخواست را «توهین به ترکیه» خوانده و به عربستان سعودی پیشنهاد داده بود که ترکیه در این کشور هم پایگاه نظامی دایر کند.

بیشتر بخوانید: