ایران، امریکا و عربستان منازعه‌ای جدید را آغاز کرده اند. تهدیدها و اتهام‌ها پس از ماجرای طرح ترور سفیر عربستان در امریکا، در یک روز گذشته موضوع اصلی بسیاری از رسانه‌های خبری دنیا بوده است. گزارش زیر برآیندی است از واکنش‌های رسمی این سه کشور به این خبر و تحلیل برخی از رسانه‌ها.
 
«از روز گذشته مشخص بود که آمریکایی‌ها این شیطنت احمقانه را با ظاهر گسترده‌ای به راه انداختند و سر و صدایی ایجاد کردند مبنی بر اینکه این افراد قصد داشتند در سفارت سعودی بمب‌گذاری کنند. این حرف‌های سبکی بود که معلوم بود آنها با پوشش وسیع این خبر سعی دارند بر مشکلات خودشان سرپوش بگذارند.»
 
این جملات٬ واکنش علی لاریجانی٬ رئیس مجلس شورای اسلامی است به اتهامی که ایالات متحده آمریکا روز گذشته به ایران وارد کرد: تلاش برای ترور سفیر عربستان سعودی توسط بمب‌گذاری٫ و البته باید گفت تنها واکنش یک مقام عالی‌رتبه ایران به اتهام بزرگی که می‌تواند عواقب گسترده‌ای برای ایران داشته باشد به همین جملات علی لاریجانی محدود می‌شود.
 
واکنش امریکا
 
روز گذشته، وزیر دادگستری آمریکا اعلام کرد که یک آمریکایی ایرانی تبار به نام منصور ارباب سیار به اتهام توطئه برای ترور عادل الجبیر، سفیر عربستان در ایالات متحده، بازداشت شده است.
 
این مقام آمریکایی گفت که آقای ارباب سیار با نیروی قدس، بازوی برون مرزی سپاه پاسداران جمهوری اسلامی، در ارتباط بوده و علاوه بر طرح ترور دیپلمات سعودی، در صدد اجرای برنامه های دیگری برای بمب گذاری در سفارتخانه های اسرائیل و عربستان نیز بوده است و افزود که فرد دیگری به نام غلام شکوری، مقیم ایران و از اعضای نیروی قدس نیز به دست داشتن در این توطئه متهم است. در کنار اظهار نظرهای مقامات آمریکایی مختلف این بحث به شدت در رسانه‌های آمریکا مورد توجه و در صدر اخبار روز قرار دارد.
 
روزنامه واشنگتن‌پست: ادعای طرح ترور در خاک آمریکا توسط ایران٬در صورت اثبات می‌تواند آتش درگیری پنهانی ایران را و غرب را بسیار تندتر کند
 
روزنامه واشنگتن‌پست در این‌باره نوشت:«ادعای طرح ترور در خاک آمریکا توسط ایران٬ در صورت اثبات می‌تواند آتش درگیری پنهانی ایران را و غرب را بسیار تندتر کند. درگیری که شامل خرابکاری‌های صنعتی٬ بمب‌گذاری و قتل دانشمندان هسته‌ای ایران می‌شود و صد البته نشان‌دهنده یک تغییر تند در تاکتیک‌های کشوری است که معمولاً ترجیح میدهد خرابکاری‌های خود را توسط دست‌نشانده‌‌های خود انجام دهد.»
 
هیلاری کلینتون وزیر امور خارجه ایالات متحده آمریکا نیز در یک کنفرانس خبری کوتاه با تأکید بر اینکه بازداشت آقای ارباب‌سیار موفقیتی بزرگ است به جمهوری اسلامی هشدار داد که “منزوی‌تر خواهد شد.”
 
خانم کلینتون گفت: “ما با همپیمانانمان در سراسر دنیا وارد گفتگو می‌شویم که چطور می‌توانیم پیامی قوی به ایران بفرستیم که این گونه حرکات که تخطی از معیارهای بین‌المللی است را پایان دهد.ما به دنبال راه‌هایی می‌گردیم که با آن بتوان ایران را “منزوی‌تر کرد.”
 
شاید این جملات با این ادبیات تند بسیاری را از دلواپسی خارج کرد! چرا که برخی حتی در خود آمریکا بر این باور بودند آمریکا با این اتفاق در پی طرح‌ریزی حمله نظامی به ایران است. در همین راستا می‌توان به اظهارات مایک کرک سناتور آمریکا اشاره کرد که در یک گفتگوی رادیویی گفته بود: اقدام ایران در حد «اعلام جنگ» علیه ایالات متحده است.
این سناتور آمریکایی از دولت آمریکا خواسته تا از طریق تحریم بانک مرکزی ایران باعث سقوط این بانک و تحت‌الشعاع قرار دادن پول ملی ایران شود.
 
 اماموضع گیری های مقامات مختلف آمریکا از جمله هیلاری کلینتون این نظریه را کم‌رنگ کرد.
 
واکنش ایران
 
در حالی که کلینتون از رایزنی با همپیمانان ایران برای انزوای بیشتر تهران حرف می‌زند تنها واکنش دیپلماتیک تهران نیز منحصر به نامه علی خزاعی نماینده ایران در سازمان ملل در رد این اتهام است.
 
نماینده ایران در سازمان ملل،ضمن اعتراض به این اتهام آن را تکذیب کرد. رادیو ایران با اعلام این خبر گفت: همزمان با رد ادعای آمریکا علیه ایران از سوی سخنگوی وزارت خارجه، عباس خزایی نماینده ایران در سازمان ملل نیز در نامه‌​ای به بان‌کی‌مون دبیرکل این سازمان، ادعای آمریکا را بی‌​پایه و اساس خواند.
 
آقای خزاعی در نامه خود به دبیرکل سازمان ملل، نوشته است که “این اتهامات ساختگی و بی پایه، براساس ادعاهای مشکوک یک فرد وارد شده است که هر کشوری می تواند کشورهای دیگر را با طراحی چنین داستان هایی متهم و روابط کشورهای منطقه را مخدوش کند.”
 
وی در ادامه این نامه، ترور چند فیزیکدان ایرانی را به کشورهای دیگر نسبت داده و تاکید کرده است: “ملت ایران در دو سال گذشته برای چندمین بار قربانی تروریسم شده و تعدادی از دانشمندان هسته ای خود را با ترور رژِیم صهیونیستی و حمایت آمریکا از دست داده است.”
 
محمد خزاعی اتهام تلاش برای ترور سفیر سعودی در آمریکا را مغایر سیاست دولت خود در حفظ روابط دوستانه با کشورهای منطقه دانسته و افزوده است: “جمهوری اسلامی ایران همه را به حفظ هوشیاری در برابر توطئه اردوگاه بدخواهان دعوت می کند که صلح، ثبات و روابط دوستانه کشورهای منطقه را هدف قرار داده است.”
 
تهران سیاست «جدی نگرفتن» موضوع را حداقل در ظاهر در پیش گرفته است و این سیاست در گفته های امروز علی لاریجانی مشخص بود٬ او با اصرار علی کواکبیان پیرامون موضع‌گیری مجلس در این رابطه گفت: در آیین‌نامه رئیس مجلس مجاز است و نه مکلف به اظهارنظر در خصوص موارد مهم روز،من این موضوع را در حدی ندیدم که در مجلس به این پرداخته شود
 
نماینده جمهوری اسلامی در سازمان ملل در نامه خود اتهام اخیر آمریکا را باعث نگرانی دانسته و گفته است: “جمهوری اسلامی ایران درباره پی‌آمدهای وحشتناک سناریوی آمریکا هشدار می دهد که تلاش دارد سیاست های جنگ افروزانه خود را با دروغ پراکنی رسانه ای در منطقه حساس خلیج فارس گسترش دهد، و معتقد است ادامه چنین روش هایی، اثرات زیان‌باری بر صلح و امنیت منطقه و جهان خواهد داشت.
 
به نظر می‌رسد تهران سیاست «جدی نگرفتن» موضوع را حداقل در ظاهر در پیش گرفته است و این سیاست در گفته های امروز علی لاریجانی مشخص بود٬ او با اصرار علی کواکبیان پیرامون موضع‌گیری مجلس در این رابطه گفت: در آیین‌نامه رئیس مجلس مجاز است و نه مکلف به اظهارنظر در خصوص موارد مهم روز،من این موضوع را در حدی ندیدم که در مجلس به این پرداخته شود.»
 
واکنش عربستان 
 
لازم به ذکر است مقامات کشور عربستان تاکنون دست به اظهار نظر جدی در این رابطه نزده‌اند و تنها واکنش قابل اشاره عبدالله الشمشیری یک مقام دولتی در ریاض امروز گفته است که پس از کشف تلاش دولت ایران برای انجام یک عملیات تروریستی علیه سفیر این کشور، مردم عربستان از دولت انتظار دارند که دست به یک «اقدام جدی» بزند.
 
مقامات کشور عربستان تاکنون دست به اظهار نظر جدی در این رابطه نزده‌اند و تنها واکنش قابل اشاره عبدالله الشمشیری یک مقام دولتی در ریاض امروز گفته است که پس از کشف تلاش دولت ایران برای انجام یک عملیات تروریستی علیه سفیر این کشور، مردم عربستان از دولت انتظار دارند که دست به یک «اقدام جدی» بزند
 
به گزارش الاهرام ، آقای الشمشیری گفته است که کمترین انتظار آن است که عربستان سفیر خود را از ایران فرابخواند.
 
نکته قابل اشاره اینکه جدا از اینکه ایران این معضل را تا چه حد جدی گرفته باشد این مسئله می تواند سرمنشاء بروز معضلات جدی و جدیدی برای تهران شود.
 
شاید باید در روزهای آتی منتظر واکنش‌های تند و سلسله‌وار اتحادیه عرب و اتحادیه اروپا بود که هم‌اکنون نیز رابطه مناسبی با تهران ندارند و آمریکا نیز تلاش‌خود را معطوف کند تا ایران را مشمول ماده‌های ۴۱ و ۴۲ شورای امنیت سازمان ملل کند ماده‌هایی که شرایط تحریم ایران همانند عراق دوران صدام را فراهم می‌کند. این مواد می‌توانند از «محاصره‌ اقتصادی، سیاسی» تا «محاصره‌ی کامل» یک کشور را ممکن سازند.