عضو فقهای شورای نگهبان می‌گوید اقلیت‌های مذهبی در شهرهایی که مسلمانان در اکثریت‌اند، اجازه ندارند در حکومت مداخله کنند. به همین جهت حکم شورای نگهبان برای تعلیق سپنتا نیکنام از عضویت در شورای شهر یزد قطعی است و اگر کسی بخواهد این مصوبه را ملغی کند با اصل نظام جمهوری اسلامی مقابله کرده است. او این ادعا را مطرح کرده که حتی انتخاب اقلیت‌های مذهبی در شوراهای شهر و روستا هم یک کار غیر شرعی‌ست.

سپنتا نیکنام، عضو زرتشتی و تعلیق شده شورای شهر یزد

فروردین سال جاری احمد جنتی دبیر شورای نگهبان با استناد به سخنان بنیانگذار جمهوری اسلامی در «صحیفه نور» حکم داده بود که نامزدی غیرمسلمانان در مناطقی که در اقلیت هستند خلاف شرع است. دیوان عدالت اداری بعد از شکایت علی اصغر باقری که در انتخابات شورای شهر یزد از سپنتا نیکنام، نامزد زرتشتی شکست خورده بود، با استناد به حکم احمد جنتی، عضویت نیکنام را به تعلیق درآورد. گروهی از نمایندگان اصلاح‌طلب مجلس شورای اسلامی به حکم شورای نگهبان معترض‌اند.

محمد یزدی، عضو فقهای شورای نگهبان در گفت‌وگویی که خبرگزاری تسنیم با او انجام داده می‌گوید در جلسه شش نفره‌ای که شورای نگهبان درباره نامزدی اقلیت‌های مذهبی در انتخابات شوراهای شهر و روستا برگزار کرد حضور داشته است. یزدی چکیده نظر شورای نگهبان درباره حضور اقلیت‌های مذهبی در شوراهای شهر و روستا را به این شکل بیان می‌کند:

«اگر جایی اکثریت قریب به اتفاق‌شان مسلمان باشند، غیر مسلمان نمی‌تواند برای آنها تصمیم بگیرد. قانون انتخابات صراحت دارد که اشخاص می‌توانند برای عضویت در شورای شهر کاندیدا شوند، اگر فردی در شهری انتخاب شد که اکثر قریب به اتفاق آن مسلمان‌ هستند و وی در اقلیت‌ بود، او در شورای شهر نمی‌تواند برای شهری که اکثراً مسلمان هستند، تصمیم بگیرد.»

محمد یزدی می‌گوید تنها مرجعی که برای تشخیص شرعی بودن قوانین مصوبه مجلس شورای اسلامی وجود دارد، فقط شورای نگهبان است:

«اگر فقهای شورای نگهبان نظر دادند که این آقایی که در اقلیت است در یک شهری که اکثریت قریب به اتفاق مردم مسلمان هستند، نمی‌تواند در شورای شهر برای مردم این شهر تصمیم بگیرد، باید به آن عمل شود و جنبه شرعی و قانونی دارد.»

اصل ۴ قانون اساسی جمهوری اسلامی می‌گوید فقط شورای نگهبان می‌تواند تشخیص دهد که آیا قوانین و مقررات مدنی، جزایی، مالی، اقتصادی، اداری، فرهنگی، نظامی، سیاسی بر اساس موازین اسلامی است یا خیر. محمد یزدی هم با استناد به این اصل قانون اساسی می‌گوید مجلس شورای اسلامی نمی‌تواند حکم شورای نگهبان درباره منع حضور اقلیت‌های مذهبی در شوراهای شهر و روستا را لغو کند.

انتخابات شوراهای شهر و روستا زیر نظر مجلس شورای اسلامی برگزار می‌شود. بر اساس قانون انتخابات شوراها که در سال ۱۳۷۵ به تصویب رسید منع یا محدودیت‌هایی برای اقلیت‌های مذهبی وجود ندارد. با این‌حال، به گفته محمد یزدی، شورای نگهبان می‌تواند هر لحظه که اراده کند، قوانین جمهوری اسلامی را بانگری و در آن‌ها تجدید نظر کند و تشخیص دهد قانونی که سال‌ها اجرا می‌شده خلاف شرع بوده و اکنون باید لغو شود.

غلامعلی سفید، رئیس شورای شهر یزد اعلام کرده بود که به حکم دیوان عدالت اداری مبنی بر تعلیق عضویت سپنتا نیکنام تن نمی‌دهد. علی مطهری، نایب رئیس مجلس شورای اسلامی هم حکم شورای نگهبان را غیر قانونی خوانده و مجمع نمایندگان زرتشتی در مجلس شورای اسلامی نیز به این حکم اعتراض کرده بود. محمد یزدی اما می‌گوید تصمیم شورای نگهبان «قانونی، شرعی، قطعی و غیر قابل تغییر» است:

« اگر کسانی دنبال این هستند که مصوبه قانونی را برگردانند، با اصل نظام جمهوری اسلامی ایران مقابله کرده‌اند و نظام قطعاً در برابر آن می‌ایستد.»

عباسعلی کدخدایی، سخنگوی شورای نگهبان در گفت‌وگو با روزنامه شهروند گفته بود حکم تعلیق سپنتا نیکنام عضو زرتشتی شورای شهر یزد از نظر شرعی لازم‌الاجراست. علی لاریجانی، رئیس مجلس شورای اسلامی هم اعلام کرده بود که «ملاک باید قانون فعلی» باشد و قانون فعلی هم همان است که احمد جنتی حکم به آن داده است: منع حضور اقلیت‌های مذهبی در شورای شهرهایی که مسلمانان اکثریت جمعیت آن را تشکیل می‌دهند.

بیشتر بخوانید: