نون- الف- روز هفتم شهریور سال جاری خورشیدی خبری منتشر شد بر این مبنا که ابراهیم فیاض، استاد گروه مردمشناسی دانشگاه تهران گفته است: «بر اساس قوانین اسلامی، ذکر گفتن برای زنان، در ایام عادت ماهانه، مردود است.»
آقای فیاض همچنین گفته بود: «این خلاف دستورات اسلام است. ما میدانیم که برای خواندن قران باید وضو داشت و طهارت جسم را رعایت کرد.»
چند روز پس از آن هم خبری منتشر شد که حکایتاش کمی غمانگیز بود. مریم طوسی، تنها نماینده زن ایران در مسابقات جهانی دو و میدانی به میزبانی کره جنوبی، از راهیابی به مرحله نیمهنهایی باز ماند. مریم طوسی در قهرمانی آسیا، زمان ۲۳ ثانیه و ۶۴صدم ثانیه را ثبت کرده بود، اما چند دلیل در حذف او از این مسابقات دخالت داشت.
مریم نه تنها مربی نداشت، بلکه مجبور شد روی همان لباس مورد تأیید مسئولان ایرانی هم یک پیراهن سفید XL به تن کند. گویا باید بدناش مانند تخته نئوپان صاف صاف باشد.
البته در این مسابقات، فاطمه سلیمان از یمن هم با حجاب کامل اسلامی، ولی به دلخواه خودش دوید، اما حتی لباسی همچون لباس او نیز مورد تایید مسئولان ایرانی نبود. دوندگان زن مسلمان از سایر کشورها هم پوشش را رعایت میکنند، اما مقامات ایران، غیر از پوشش کامل دولایه، هیچجور برجستگیای را نیز برنمیتابند.
واقعیت اما کجاست؟ گویا چیزی مازاد بر حجاب در میان است. گویا بدن زن فضایی آلوده است که باید حذف شود. زن اگر هم حضور دارد، یا میخواهد حضور داشته باشد، باید فاقد هرگونه نشان مؤنث باشد. انگار یک نوع گوشزد وجود دارد که اگر عادتهای ماهیانه همراه سالیان درازی از عمرش خواهند بود، پس باید بداند که آلودگی نیز بخش بزرگی از عمر او را در بر خواهد گرفت.
گویا چیزی مازاد بر حجاب در میان است. گویا بدن زن فضایی آلوده است که باید حذف شود. زن اگر هم حضور دارد، یا میخواهد حضور داشته باشد، باید فاقد هرگونه نشان مؤنث باشد
پستانها و برجستگیهای بدناش آلودهاند و باید حذف بشوند. باید دیده نشوند و پنهان بمانند.
ژولیا کریستوا، از متفکران و فیلسوفان فمینیست، مفهومی دارد که از آن به عنوان «آلودهانگاری»(abjection) یاد میشود. یعنی حالتی از طرد و واپسزنی چیزی که برای «خود» نوعی «دیگری» ایجاد میکند.
در شرح کریستوا از آلودهانگاری، خواننده درمییابد که این فرایند تنها مرحلهای موقت در دوره رشد شخص محسوب نمیشود، بلکه همواره و در سرتاسر زندگی او باقی میماند. در نتیجه، فرهنگها آیینهایی را برقرار میسازند تا با این تهدید مقابله کنند.
کریستوا ادعا میکند که مذاهب در خدمت چنین اهدافی بودهاند و شیوههایی را برای طهارت و به اصطلاح «پاکیزه شدن» برقرار کردهاند. برخی مذاهب غذاها یا اعمال خاصی را تحریم میکنند، اما نه به خاطر چیزی که ذاتی آنها است، بلکه به این خاطر که آنها هویت «خود» یا نظم اجتماعی را تهدید میکنند.
ابراهیم فیاض عادت ماهانه را آلوده میانگارد. او همچنین زنان را هم با اشاره به این ویژگی آلوده میانگارد و عمل ذکرگویی را برای آنها در شرایطی که در دوران عادت ماهیانه بهسر میبرند، ممنوع میداند تا «دیگری» را به نام زن تولید کند. تا خدا همچنان از آن مردان باشد و مردان خدای جامعهای چنین مردسالار؛ تا همچنان هویت و تمامیت نمادی به نام مرد باقی باشد و حفظ بشود تا نظم اجتماعی تهدید نشود.
مریم طوسی میبازد و یکی از دلایل آن پوشیدن پیراهنی گشاد برای پوشاندن برجستگیهای بدن مؤنثاش است. گویی جامعه مردسالار امروز، فقط مردانه است و از بدن زنان که عرصه امر نشانهای است و پهنه زبان شاعرانه و یادآور بدن مادر، دوری میگزیند و او را دیگری مینماید تا خود همچنان مسلط باقی بماند.
کریستوا در این زمینه میگوید که سوژه خود را در جدایی- یگانگی ناممکنی با تن مادر درمییابد. سوژه از آن تن متنفر است، اما تنها به این دلیل که قادر به رها شدن از آن نیست. از آن تن، تن بدون مرز، تنی که این سوژه آلوده از آن نشئات گرفته است.
پیراهن سفید بر لباس ورزشی تمام اسلامی مریم طوسی، گویی دادن همان مرز به تن بیمرزی است که کریستوا از آن یاد میکند. جایز ندانستن ذکر زنان در ایام عادت ماهیانه هم یک جور مرز دیگر است.
راه آن اما شاید زبان شاعرانه، زبان بیمرز و بینظم و روایت زنان از خویش، برای به مرکز درآوردن آنها باشد.
کاربر بالا … شما فقط براتون بدن و جنس مهمه یا ورزش به عنوان تربیت جسمانی .. یک مسابقه رقابت بین جسم دو انسان است و ناظر اگر فقط از دید یک هوسران کنار گود آمده که بدبختا و اگر از منظر یک تماشاگر رقابت دو جسم آمده مرد و زن براش فرقی نمیکنه حتی اگر دو نفر هیچ لباسی بر تن هم نداشته باشند چون مهم تواناپی دو جسم در حرکت ورزشی است نه شهوت ناشی از دیدن دو بدن متحرک برهنه …. اگر شما روزه میگیرید هنر نیست که تمام غذا ها را پنهان کنید و بگویید من هیچ چیز نخوردم هنر آن است که در کنار آب و غذا از خوردن امساک و کف نفس نمایید
کاربر مهمان / 18 September 2011
با سلام . هیچ وقت قصد نداشته یا ندارم وارد مباحث سخیف یا عقب مانده های ذهنی شوم ! ولی گاها اختیار از دست میدهم! واین از همان لحظاتی است که انرا بحساب پرت یا ضایعات عمر خود میگذارم !! یک ماشین مسابقه طوری طراحی میشود تا حداقل استکاک ونیروی مقاومت را با محیط داشته باشد تا بهترین نتیجه را در مسابقه بگیرد.در رقابتهای ورزشی هم چه خانم یا اقا بر کسب مقام از این قانون بهترین بهره را میگیرند!واین ازعصر باستان تا امروز وتا فردا در میدان رقابتها بوده وهست وخواهد بود! حال مجسم بفرمائید در یک استخر شنا اقایان با لباس تقریبا برهنه شیرجه میروند فقط این میان نماینده ایران است که برای حفظ شئونات اسلامی با عبا وقبا پریده توی اب ! انچه که مسلم است حتما بازنده است !بعلاوه موجب تمسخر وخنده هم شده اند! اقا جان مگرمجبوری توی مسابقه شرکت کنی؟! ومی ماند افکار بیمارگونه بعضی از حضرات که اگر مادر خودرا کنار حوض میبینند چند غصل جنابت باید بکنند !! ومن صد هزار افرین به این دختران قهرمان خودمان میگویم که هم لباس مضحک را تحمل میکنند وهم خنده تماشاچی را وهم رقابت بی نتیچه وهم زخم زبان این ادم را !! درود برشما اسطوره های جاویدان این سرزمین بدرود .
کاربر نادر / 18 September 2011
بهرام فارغ از درست یا غلط بودن حرفت زنها اندام زیبا و ظریفی دارن و دیدنشون حس خوبی به آدم دست میده. چون انسانها زیبایی رو دوست دارند. فرق هم نمیکنه زن یا مرد. من که زن هستم هم دیدن اندام زیبای زنها رو دوست دارم. همونطور که از دیدن یه تابلوی نقاشی زیبا لذت میبرم. یا از شنیدن صدای اواز زیبای یه مرد یا زن. کسی اون زنها رو مجبور نکرده لخت بشن و اون لختی که خودشون هم دوست دارند نه ایجاد حقارت میکنه برای اون زنها و نه ضرری داره براشون حتی اعتماد به نفسشون هم بالاتر میره. باعث شرمساری و خجالتشون نیست. همینطور مردهایی هم که اندام زیبایی دارند دوست دارن نشون بدن اندامشون رو. چرا یه زن بی ریخت و چاق تمایلی نداره لباس لختی بپوشه؟
شیرین / 18 September 2011
جالب بود، جای مطالعه دارد، مطالعه «عمیق» متون اسلامی.
حسن / 18 September 2011
حالا این آلوده انگاری بدن مونث در سرزمین ما قبول…اما واقعا این بدن نمایی ورزشکاران زن توجیهی داره؟ وقتی شما قراره بدوید و در یک مسابقه ورزشی هستید دیگه برای چی باید بیشتر بدنتان رو نشون بدهید؟ آیا اگه لباس ورزشی معمولی بپوشه نمی توانند خوب ورزش کنند؟! آیا برای جلب مشتری،ببخشید جلب نظر مردان هست که به عنوان تماشاگر به ورزشگاه بیایند و صندلیها رو پر کنند؟! چرا ورزشکاران مرد بدن نمایی نمی کنند و لباس مناسب اون ورزش رو می پوشند؟ غیر از اینه که در فرهنگ غربی هم زنان چیز جنسی هستند که در هنگام ورزش و کار و و و باید سکسی و جذاب به نظر برسند؟؟؟ در واقع اصل بدن یک زن محسوب میشه و ورزش فرع و بهانه است!!! واقعا باید غیر از این نتیجه بگیریم؟شما چرا اون طرف قضیه رو هیچ وقت نقد نمی کنید؟!!! یعنی همه اتفاقاتی که در غرب می افته به نفع زنانه؟!
بهرام / 18 September 2011
اقای بهرام که از لباس باز ورزشکاران زن شاکی هستید. دوست گرامی ای کاش زمانی بیاید که من و شما برای لباس پوشیدن کسی تصمیم نگیریم. بحث سر باز و بسته اش نیست بحث سر این است که کسی نتواند به زور برای کسی تصمیم بگیرد. اگر دونده ایرانی خودش میخواهد لباس پوشیده بپوشد مشکلی نیست بحث سر ان است که اخوندها برای تمام رفتارها و زندگی ملت دستورالعمل زوری صادر میکنند.
علی / 19 September 2011
شیرین
اتفاقا زنها همگی بدنهای ظریف و زیبایی ندارند چون همگی ملکه زیبایی نیستند.یا همه جوان نیستند. زنهای طبیعی رو باید در عکسهای زنان دوران قاجار ببینید که همگی چاق و چله هستند و غبغب دارند!!! به خانمهای اطرافت هم نگاه کنی از ظریف تا یغور همه جوره هستند!در مورد لباس سکسی پوشیدن ورزشکاران زن!!! هم وقتی یک چیزی مد میشه و رواج پیدا می کنه دیگه شما نمی تونی خلاف جریان بری! باید همونطور لباس بپوشی که همه می پوشند! مثلا وقتی وارد بوتیک میشی و باید لباسی رو بخری که مد شده و اینکه سلیقه تو چیه مهم نیست.مثلا شما وارد یک بوتیک بشو و به عنوان یک زن از صاحب مغازه یک تی شرت گشاد زنانه بخواه.محاله پیدا کنی! درضمن خیلی از رشته های ورزشی، بدن ظریف زنانه رو(اگه اصلا ظریف بوده باشه) تبدیل می کنند به بدن عضلانی…مثل اینکه داری نظرت رو در مورد ملکه زیبایی میگی نه ورزشکار!
من هیچ مردی رو ندیدم که مسابقه تنیس زنان رو نگاه کنه چون ورزشه. بلکه طوری نگاه می کنه انگار داره یک فیلم پورنو می بینه! زیبایی هم می تونه در جای خودش باشه ولی ربطی به مسابقه ورزشی که اصل ورزش و مهارتهای بدنیه نداره…به نظر من زنان باید بتونن این حس گرایش به زیبایی رو در خودشون مدیریت کنند.وگرنه کلاهشون پس معرکه ست. متاسفانه زنهای زیادی مثل شما به خودشون نگاه کالایی دارند و سعی می کنند توجیهش هم بکنند! وقتی هم نگاه به زن ، کالایی بشه به قول شما زن بی ریخت نه تنها لباس لختی نمی پوشه که اصلا سر آدم هم حساب نمیشه.(طوری از زن بی ریخت حرف زدی انگار مرتکب جنایت شده! )چون امثال شما فکر می کنید با زیبایی هویت پیدا می کنید .البته الان جیک جیک مستونتونه و فکر زمستونتون(پیری)نیستید!دوست دارم قیافه زنهایی رو که با بدنشون اعتماد به نفس پیدا می کنند رو وقتی که اولین چین وچروکها روی پوستشون ظاهر میشه ببینم!
خوشحالم زن نیستم.نه به دلیل برتری جوییهای مردانه ،بلکه چون به قول شما غیر از نگاه کالایی مردان به خودم باید نگاه کالایی همجنسهام رو هم تحمل می کردم و همیشه فکر و ذکرم به زیبایی بود.بیست و چهارساعته جلوی آینه و همه اش قر و فر…در میانسالی هم افسردگی می گرفتم! پوچ و احمقانه…..
بهرام / 19 September 2011
کاربر مهمان!
من چون بدن و جسم برام مهم نیست تعجب می کنم از اینکه زنان لباسهای سکسی می پوشند نه ورزشی….فکر می کنم حرفم کاملا مشخص بود و منطقی.شما چون در برابر فرهنگ غربی مرعوبی و توضیح قانع کننده ای نداری ،مغلطه می کنی…همونطور که در کامنتم به شیرین هم نوشتم من هیچ مردی از هیچ قشری رو ندیدم که مسابقات ورزشکارهای سکسی پوش زن رو به دلیل ورزش نگاه کنند!!! واضحه؟!
بهرام / 19 September 2011
اخیرا یک لینک جالب دیدم که محتوای بحث آن مرتبط با این مقاله بود
امیدوارم برایتان جالب باشد
http://www.vahidvahdat.blogfa.com/post-220.aspx
ترانه / 19 September 2011
اقای بهرام
چرا چون مرد هستید فکر میکنید استاندارد انتخاب لباس شما هستید. چرا فکر میکنید شما حق دارید بگویید زن ها لباس سکسی میپوشند و نه ورزشی. سکسی برای چه کسی؟ برای احوندها و بچه اخوندهای قم یا تماشاگران اروپایی. گروه اول که با شنیدن صدای کفش زن ها هم حشری میشوند.
جالب است که اطرافیان شما از فیلمهای مسابقات ورزشی زنان به عنوان فیلم پورنو استفاده میکنند. فکر نمیکنند همه مشکل از زنان نیست.
فریده / 21 September 2011
به نظر میاد دیدگاه های بهرام خیلی تحت تاثیر تضییقات ،جدا سازی های جنسیتی و همچنین فانتاسم های جنسی افراطی ایجاد شده نسبت به بدن زنها در جمهوری اسلامی باشه بخصوص اونجا که میگن “هیچ مردی رو ندیدم که مسابقات تنیس رو نگاه کنه چون ورزشه”.البته به همین دلیل فکر میکنم این حرفشون راجع به اغلب مردهای ایرانی درست باشه.
ولی در کل به نظر من زنان هم مانند هر موجود دیگه ای باید بتونند از داشته هاشون (در اینجا منظورم بدنشونه )اونجوری که میخوان استفاده کنن و کس دیگری نباید برای نوع پوششون تصمیم بگیره.در ثانی نگاه جنسی مرد به زن و برعکس یه موضوع ناگزیره و قسمتی از حیات طبیعی هر انسان نرمالیه.
سورنا / 21 September 2011
باسلام. با اینکه وقتی وارد این مبحث میشوم احساس حقارت میکنم ! ****** .اقای محترم وقتی به یک مسابقه ورزشی نگاه میکنید اون صاحب مرده را بگذارید توی روغن داغ !! دوجوان خوش هیکل با کمترین لباس باهم گلاویز شده اند تا بهترین امتیاز را ازهم بگیرند وافتخار کسب کنند ! ان دوچرخه سواران باکمک مهندسین وطراحان دوچرخه ودوچرخه سواران را به گونه ای طراحی میکنند که رکاب زنندگان استکاک ومقاومت محیط را به حداقل برسانند وهمینطور در مسابقات خانمها در شنا یا در تنیس ویا در هر رقابت ورزشی دیگر و….! ******* اقای محترم لطفا میدان ورزشی را رها کنید وبه سایتهای پورنو که فت فراوان در اختیارشماست مراجعه بفرمائید !.
کاربر نادر / 21 September 2011