پژمان اکبرزاده – تیم ملی فوتبال ایران، سهشنبه و آدینهء گذشته در برابر اندونزی و قطر قرار گرفت. بازهایی که با پیروزی سه بر صفر در مقابل اندونزی و تساوی یک – یک با قطر به پایان رسید.
حضور تیم ملی فوتبال ایران در این بازیها، فرصتی نیز برای بررسی تاثیر کارلوس کیروش بر این تیم است که از آوریل ۲۰۱۱ بهعنوان سرمربی تیم ملی فوتبال ایران مشغول به کار شده است.
رضا آزادی، منتقد ورزشی مقیم هلند معتقد است: « فوتبالیستهای ما، فوتبالیستهای کوچه-خیابان هستند؛ یعنی فوتبالیستهایی نیستند که از ابتدا در مدارس فوتبال رشد کرده باشند. هرچند در یک دههء اخیر این اتفاق افتاده، ولی ما هنوز هم داریم فوتبال کوچه-خیابانی بازی میکنیم.»
رضا آزادی میافزاید: «آقای کیروش دارد تلاش میکند که این فوتبال کوچه-خیابانی را با فوتبال ناب اروپایی بیامیزد و یک فوتبال مدرن تحویل جامعه ورزشی ایران دهد.»
برخی بازی سهشنبه، ششم سپتامبر در برابر قطر را یک «توقف» برای ایران میبینند. یک بازی که علیرغم دگرگون شدن تیم ایران در نیم دوم نتوانست این تیم را برنده از میدان خارج کند. رضا آزادی میگوید:
«در نیمهء نخست، ایران بسیار محتاط بازی کرد و همچنین تیم چندملیتی قطر. تیمهای کشورهای عربی معمولاً ستارههایی از برزیل، اوروگوئه، غنا و آفریقای جنوبی را با پولهای کلان خریداری میکنند که قطر هم از این قاعده مستثنی نیست. بازی در نیمه اول، بسیار کسل کننده بود و دو تیم تنها به ارزیابی یکدیگر پرداختند. خطری آنچنانی دروازهء دو تیم را تهدید نکرد. در نیمهء دوم، ایران میتوانست دستکم به دو گل دیگر نیز دست پیدا کند و بازی سه – صفر به نفع ایران بشود. ولی متأسفانه با کمدقتی مهاجمان، مانند آقای انصاریفر که در فوتبال ملی هنوز تجربهء لازم را به دست نیاورده، دو سه موقعیت خیلی خوب را از دست دادیم. در فوتبال هم این یک قانون است که اگر گل نزنی، گل میخوری و در همین حول و حوش بود که در اولین و آخرین فرصتی که قطر بهدست آورد به گل دست پیدا کرد و بازی یک، یک تمام شد.»
علیرغم اینکه اشاره کردید در نیمه دوم ایران بیشتر به صورت تهاجمی ظاهر شد، فکر میکنید علت اینکه با این وجود، بازی با نتیجه مساوی تمام شد چیست؟ به جز مورد مهاجمان.
نیمهء دوم بازی، نیمهء مربیان است و برای آقای کیروش که در سطح جهانی مربیگری کرده است، آنالیز تیم قطر بسیار راحت بود. او میتوانست در نیمهء دوم، تاکتیک خود را بر پایهء این آنالیز به کار بگیرد. اما اینکه ما نتوانستیم سه امتیاز از این بازی کسب کنیم، تنها و تنها به دلیل عدم دقت مهاجمان تیممان بود. ایران حقیقا” بهتر از قطر ظاهر شد.
نیمه دوم بازی را هم میتوان به دو بخش تقسیم کرد:
۲۰ دقیقهء اول و ۲۵ دقیقهء دوم. معمولاً وقتی به دقیقه ۶۵ تا ۷۰ بازی میرسیم، تیمها مقداری محتاطتر بازی میکنند و میخواهند نتیجهء یک – یک و یا امتیاز به دست آورده در خانه حریف را از دست ندهند. ایران هم از این قاعده مستثنی نیست. ایران در زمین حریف بازی میکرد و یک امتیاز به مراتب بهتر از باخت بود. به همین دلیل بود که آقای کیروش از دقیقهی ۶۵ به بعد، با تعویضهایی که انجام داد، تیم را مقداری محتاطتر هدایت کرد.
بازی تیم ایران در برابر قطر را در مقایسه با بازی در برابر اندونزی، چگونه میبینید؟
ایران با دو حریف با دو سبک گوناگون روبرو بود. اندونزی در شرق آسیا قرار دارد و امتیاز این تیم، سرعتی بودن بازیکنان آن است. مشکلی که دارند و همیشه از آن رنج میبرند، قد کوتاه بازیکنان است. آقای کیروش هم این دو تیم را کاملاً آنالیز کرده بود و در بازی با تیم اندونزی، ابتدا سرعت این تیم را در نیمه نخست گرفت. سپس در نیمهء دوم با اصراری که بر دفاع کناری ایران داشت که فقط سانتر از جناحین بود، به نتیجه دلخواهش (سه – صفر به نفع ایران) رسید.
ولی در بازی روز سهشنبه با قطر، آقای کیروش ترکیب دیگری را در برابر قطر سازمان داده بود. یعنی ترکیبی قدرتی- سرعتی که بتواند قطر را در زمین خودش، اول فلج کند و در نیمه دوم نتیجه لازم را بگیرد. باز هم باید بگویم که تنها عدم دقت مهاجمهای ما باعث شد که بازی در برابر قطر را نبریم.
ما در این دو بازی، دو ترکیب و دو تاکتیک گوناگون از ایران دیدیم که میتواند از نظر فوتبالدوستان ایرانی که در تمام دنیا فوتبال ایران را دنبال میکنند، عمل مثبتی باشد. روشن است که آقای کیروش دارد تغییراتی در فوتبال ایران انجام میدهد.
با توجه به مدتی که از کار کیروش سپری شده و همچنین با توجه به بازیهای اخیر تیم ملی فوتبال ایران، فکر میکنید مهمترین تأثیر ایشان در بازیهای تیم چه بوده؟
مربیهایی که از اروپای غربی وارد کشور ما میشوند و مربیگری میکنند، سرلوحهء کارشان این است که باید نظم و ترتیب برقرار بشود. روز اولی هم که آقای کیروش قرارداد بست، هشدار داد که نظم و ترتیب برای او خیلی مهم است و باید در فوتبال ایران نظم برقرار شود. گفته بود دیگر نمیشود یک روز فوتبال را تعطیل کنید، روز دیگر خیر و هرطور دوست دارید بازی کنید.
او از همان ابتدا خواسته بود که بر چهار تیم نوجوانان، جوانان، امید و بزرگسالان کنترل کامل داشته باشد و حتی مربیهایاش را خودش انتخاب کند. به همین ترتیب هم برای تیمهای پایه، مربیهای جوان انتخاب کرد که عمل بسیار مثبتی است و در آینده جواب خواهد داد. البته ما مردم کمحوصلهای هستیم و امیدوارم در همین چندماهی که آقای کیروش وارد فوتبال ما شده، مردم قانع شده باشند و بپذیرند که باید مقداری حوصله کنند تا ایشان کارش را انجام دهد.
این بزرگترین خصیصهای است که مربیهای اروپای غربی با خودشان میآورند.
مربیهای اروپای شرقی بیشتر دنبال پول هستند. برایشان خیلی هم مهم نیست و با هر ساز فدراسیون میرقصند. البته بعضی مربیهای صاحب سبک هم هستند که دیگر پیر شدهاند و وارد فوتبال خاورمیانه نمیشوند. الان بیشتر کسانی که در فوتبال خاورمیانه دارند خدمت میکنند، مربیهای درجه یک اروپای غربی هستند. فکر میکنم نظم و ترتیبی که آقای کیروش وارد فوتبال ما کرده، دارد اثرات خود را نشان میدهد.
تیم ملی فوتبال ایران در کنار بازیهای اخیرش، بازهم از بابت یک حاشیه بسیار خبرساز شد. از بابت حرکتی که علی کریمی انجام داد و پیراهنش را به خانواده اشکان سهرابی، یکی از کشته شدگان در ناآرامیهای ایران تقدیم کرد. در ارتباط با این موضوع، تأثیری در فعالیتهای تیم ملی فوتبال ایران میبینید؟
علی کریمی پیش از این، دو کار دیگر هم انجام داده بود که او را محبوب تماشاگران کرده بود. در کنار این، علی کریمی یک فوتبال ناب بازی میکند و به عنوان جادوگر فوتبال آسیا معروف شده است. علی کریمی دو سال پیش، پس از انتخابات ۸۸، با بستن مچبند سبز همدردی و همدلیاش را با ایرانیانی که به نتایج انتخابات معترض بودند، نشان داد. در ارتباط با این موضوع فشار زیادی روی ایشان بود، ولی بهخاطر فوتبال نابی که بازی میکند و اهمیتی که برای همه فوتبالدوستان، چه استقلالی و چه پرسپولیسی دارد، نتوانستند او را از صحنهء فوتبال ایران حذف کنند.
پس از این قضیه، در «استیلآذین»، پس از اینکه سرداران سپاه، ریاست ورزش ایران را یکی یکی قبضه کردند، آقای کریمی جلوی یکی از سردارهای سپاه، به نام سردار آجرلو ایستاد و وقتی آقای آجرلو از او خواست در زمین فوتبال روزهخواری نکند، ایشان روبروی دوربین تلویزیون به آقای آجرلو پرخاش کرد و صادقانه حرفش را زد که باعث شد آقای آجرلو از مدیرعاملی باشگاه «استیل آذین» استعفا بدهد.
علی کریمی سال گذشته در تیم «شالکه» آلمان بازی میکرد و هفتهء پیش لباسش در این تیم را با دست نوشتهء خودش به خانواده اشکان سهرابی که میدانست یکی از هواداران او بوده، تقدیم کرد. این حرکت او برای حکومت و کسانی که هوادار حکومت هستند خیلی خوشایند نبود و حملههای شدیدی نسبت به آقای کریمی شد. سایتها و رسانههایی مانند روزنامه جوان، رجانیوز و فارسنیوز خطاب به او نوشتند: «پایت را داری از گلیمت بیشتر دراز میکنی، کاری نکن که بین مردم منفور شوی، راهی که شجریان در پیش گرفته را ادامه نده و …».
اما در هرصورت این عملی بود که بر محبوبیت علی کریمی افزود. به نظر من، در بازی آینده که در تهران با بحرین داریم، تماشاگران بیشتری به ورزشگاه میآیند که از حرکت آقای کریمی قدردانی کنند.
* ایمیل تهیهکننده:
بسيار عالي بود، يك ديدگاه انتقادي ،سياسي كه كمتر شنيده شده ميشود در راديو . اميدوارم ادامه داشته باشد ، خسته نباشيد
ازاد / 09 September 2011
باسلام،مصاحبه بسیار جالبی بود از یک منتقدی که آشنا نبود ولی بسیار نکات دقیق و ریزی و همچنین واضح که بسیاری از منتقدین معروف یا میترسند به زبان بیاورند یا در لفافه صحبت میکنند را اشاره کرد،خسته نباشید
لیدا / 09 September 2011