از گزارشی که شرکت ایرباس از فعالیت اقتصادی‌اش تا آغاز فصل تابستان سال جاری ارائه داده، مشکلات اقتصادی رقیب بوئینگ آشکار شده است. هواپیماهای غول‌آسای A380 خریدار پیدا نکرده‌اند و در تولید هواپیماهای مسافربری  A320  هم به دلیل مشکلاتی که در موتور این هواپیماها وجود دارد وقفه پیش آمده. یکی از مهم‌ترین خریداران این نوع هواپیماهای مسافربری، ایران است.

هواپیمای ایرباس A320 ایران‌ایر

شرکت ایرباس گزارش داده که به دلیل نبود خریدار کافی برای هواپیماهای A380 ناگزیر تولید این مدل هواپیماها را محدود کرده است. از سال ۲۰۱۹ شرکت فرانسوی ایرباس فقط ۸ فروند هواپیمای A380 تولید می‌کند. این هواپیماها بزرگ‌ترین هواپیماهای مسافربری جهان به شمار می‌آیند و شرکت ایرباس امید داشت با تولید انبوه آن‌ها در رقابت با شرکت بوئینگ از این شرکت آمریکایی جلو بیفتد.

سال گذشته شرکت ایرباس ۲۸ فروند هواپیمای مسافربری A380 تولید کرد. در سال ۲۰۱۸ به دلیل نبود خریدار، ایرباس فقط ۱۲ فروند A380 تولید می‌کند.

اما فقط مشکلات ایرباس به A380 محدود نمی‌شود. به دلیل مشکلاتی که در موتور هواپیماهای A320   پیدا شده، ایرباس در تحویل دادن سفارشات به مشتریان این نوع هواپیماها با مشکلاتی مواجه شده است.

۴۶ فروند از ۱۰۰ فروند هواپیمایی که شرکت ایرباس بعد از توافق هسته‌ای ایران با قدرت‌های جهانی، به ایران فروخت از نوع A320   است.

ایرباس در سال ۲۰۱۶، ۷۳۱ قرارداد فروش هواپیما A320   منعقد کرده و به این ترتیب با ۶۳ قرارداد فروش بیشتر در بازاریابی از شرکت آمریکایی بوپینگ پیشی گرفته بود. فابریس برژیر، مدیر عامل شرکت ایرباس بعد از معامله با ایران اظهار امیدواری کرده بود که تا پایان سال ۲۰۱۹ ایرباس در فروش هواپیما از بوئینگ جلو بیفتد، اما اکنون معلوم شده که به دلیل کاهش تولید A380 و مشکلات A320  ایرباس به این هدف نمی‌رسد.

حجم معامله ایرباس با ایران ۱۹ میلیارد دلار است.

به دلیل مشکلاتی که در موتور هواپیماهای A320   به وجود آمده، ایرباس نتوانسته به تعهداتش در برابر خریداران این نوع هواپیما عمل کند و به همین جهت درآمد ایرباس ۳۴ درصد کاهش یافته و تا پایان نبمه اول سال ۲۰۱۷ به ۸۹۵ میلیون یورو رسیده است. همزمان هزینه‌های ایرباس ۲۷ درصد افزایش یافته و به ۵۲۵ میلیون یورو رسیده است.

در سال جاری ایرباس متعهد شده بود ۷۰۰ هواپیمای A320    را تولید کند و به خریداران از کشورهای مختلف جهان تحویل دهد. اما مشکلات موتور این هواپیما مانع از تحقق این هدف شد.

۱۸ تیر خبرگزری‌های داخلی گزارش دادند هواپیمای ایرباس ۳۰۰-۶۰۰ ایران ایر با شماره پرواز ۷۲۵ از تهران به آمستردام، لحظاتی پس از برخاستن از فرودگاه خمینی در تهران به دلیل نقص فنی به فرودگاه بازگشت. موتور دوم این هواپیما بعد از بلند شدن از زمین آتش گرفته بود.

بیشتر بخوانید: