نیروهای امنیتی عربستان سعودی سه ایرانی را بازداشت کرده‌اند. از دلیل این بازداشت‌ها خبر دقیقی در دست نیست.

روابط عربستان و ایران بحرانی‌تر می‌شود

خبرگزاری‌های ایران این خبر را یکشنبه، چهارم تیر/۲۵ ژوئن به نقل از رسانه‌های عربی منتشر کرده‌اند و زمان بازداشت این سه تن را سه روز پیش از خنثی‌سازی نقشه حمله انتحاری به مسجدالحرام در مکه دانسته‌اند.

اما از دلیل این بازداشت‌ها هنوز خبری منتشر نشده و مشخص نیست که آیا سه شهروند ایرانی بازداشت‌شده ارتباطی با حمله ناکام‌مانده به مسجدالحرام داشته‌اند یا خیر.

نیروهای امنیتی عربستان جمعه، ۲۳ ژوئن با یک فرد مسلح در خانه‌ای در مکه درگیر شدند. این پیکارجو که عضو یک گروه «تروریستی» معرفی شده، پس از مبادله آتش با مأموران امنیتی سعودی خود را منفجر کرد. این انفجار انتحاری به ریزش ساختمان و زخمی‌شدن شش غیرنظامی و پنج مأمور عربستانی انجامید.

هدف نهایی این مهاجم حمله انتحاری به مسجد الحرام، بزرگترین مسجد مسلمانان در مکه عنوان شده است.

به ادعای سازمان‌های امنیتی عربستان، این مهاجم بخشی از یک شبکه «تروریستی» بزرگتر بوده‌است. وزارت کشور عربستان در بیانیه‌ای که در تلویزیون دولتی این کشور خوانده شد، از دست‌گیری اعضای سه گروه «تروریستی» خبر داد که برای حمله به مسجدالحرام برنامه‌ریزی کرده‌بودند.

اکنون مشخص شده که سه روز پیش از این انفجار در مکه، یعنی ۲۰ ژوئن سه ایرانی بازداشت شده‌اند.

یک روز پیش از آن، دوشنبه ۱۹ ژوئن وزارت اطلاعات عربستان سعودی با انتشار بیانیه‌ای از بازداشت سه عضو سپاه پاسداران  در میدان نفتی مرجان عربستان خبر داده بود. سه‌تن که مقام‌های ایران آنها را ماهیگیر خواندند و گفتند که عربستان در حال «جنگ روانی» است.

با بازداشت اخیر سه ایرانی دیگر در عربستان، شمار ایرانیان بازداشتی در عربستان به ۹ تن می‌رسد که از میان آنها دو تن محکوم شده‌اند، پرونده فرد دیگری به دادستانی کل عربستان ارجاع داده شده و پرونده دیگران هنوز در مرحله تحقیق قرار دارد.

در هفته‌های اخیر تنش بین عربستان و ایران تشدید شده‌است. عربستان سعودی و متحدانش روابط دیپلماتیک خود با قطر را قطع کرده‌اند و از قطر خواسته‌اند در روابطش با ایران تجدید نظر کند.

در حمله ۱۷ خرداد گروه دولت اسلامی (داعش) به مجلس شورای اسلامی و مقبره آیت‌الله خمینی نیز، سپاه پاسداران و نهادهای اطلاعاتی هم‌صدا با علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی و وزارت خارجه ایران، عربستان سعودی را متهم کردند که از گروه‌های سنی مسلح از جمله از داعش برای حمله به ایران حمایت می‌کند. ریاض اما هرگونه مشارکت در این حملات را تکذیب کرده است.

ایران و عربستان سعودی یکدیگر را متهم می‌کنند که ثبات خاورمیانه را به خطر انداخته‌اند.  جنگ سوریه، عراق و یمن، جنگ نیابتی بین این دو کشور تلقی می‌شود.


در همین زمینه