هر ۱۵ ثانیه یک نفر، هر روز ۶۳۰۰ نفر و هر سال ۳/۲ نفر در اثر حوادث یا بیماریهای ناشی از کار جان میدهند. هر سال ۳۱۷ میلیون حادثه شغلی در جهان رخ میدهد که بسیاری از آنها به غیبت طولانی از کار میانجامد. این آمار سازمان جهانی کار(ILO) درباره نتایج حوادث و بیماریهای ناشی از کار است.
از سال ۱۹۹۶ تا کنون فدراسیون بینالمللی اتحادیههای کارگری هر سال روز ۲۸ آوریل(۸ اردیبهشت) را به یاد کارگران صدمه دیده و قربانیان حوادث کار گرامی میدارد. و سازمان جهانی کار (ILO) نیز از سال ۲۰۰۳، ۲۸ آوریل را «روز جهانی ایمنی و بهداشت کار» نامگذاری کرده است.
برنامه ایمنی و بهداشت سازمان بینالمللی کار در پی آن است که افکار را در مورد حوادث و بیماریهای شغلی ناشی از مواد شیمیائی آگاه ساخته و از عواقب ناگوار بیتوجهی به آن بکاهد.
آمار حوادث شغلی در سطح جهان و ۳/۲ میلیون قربانیان حوادث و بیماریهای شغلی تکاندهنده است. به این ارقام باید هزینه مالی ناشی این حوادث و هزینه بهبود صدمه دیدگان را افزود که بنا بر محاسبه سازمان جهانی کار، بطور متوسط ۴ درصد تولید ناخالص داخلی است.
فراتر از آمار؛ جان انسانها
اما در پشت این آمار تن و جان و زندگی میلیونها کودک، زن و مرد کارگر است که هر حادثه یا بیماری ناشی از کار تاثیرات گاه غیرقابل جبرانی بر آن میگذارد. صدمات و خسارتهای انسانی ناشی از حوادث و بیماریهای ناشی از حرفه جبران ناپذیر است.
کودکان کار، زنان و کارگران کشورهایی مانند ایران که در آن حقوق کارگر برسمیت شناخته نمیشود، در شرایط غیرایمن کار میکنند. حوادث و بیماریهای ناشی از کار در فقدان حداقل تامین اجتماعی برای بعد از حادثه یا بیماری، کارگر صدمه دیده یا خانواده کارگر قربانی را از هستی ساقط میکند.
کافی است به آمار حوادث کار در ایران اشاره کرد و به آخرین موارد اعلام شده آن نگاهی انداخت.
تازهترین حوادث کار در ایران
تازهترین موارد حوادث کار که خبر آن منتشر شده، مربوط به روزهای اخیر است. روز ۷ اردیبهشت یک کارگر جوان که نامش اعلام نشده است در حادثه انفجار در یک کارگاه ال. پی جی که مخصوص پر کردن کپسولهای گاز در ورامین است دچار مصدومیت شدید شد و جان باخت.
در اثر انفجار گاز محوطه و کامیونی که در آن نزدیکی قرار داشت آتش گرفت و کارگر جوان در میان شعلههای آتش سوخت.
ابتلای کارگران یکی از کشتارگاههای زاهدان به «تب کریمه کنگو» جدیدترین مورد است.
دکتر محمود نبوی معاون مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت گفته است در چند روز اخیر چند تن از کارگران این کشتارگاه با تب مشکوک به تب کریمه کنگو به بیمارستان بوعلی زاهدان مراجعه کردند.
علت ابتلای کارگران به این بیماری، «اختلال و خرابی سیستم پیش سرد کشتارگاه» اعلام شده است. بخاطر خرابی سیستم گوشتها آلوده شده و این بیماری مسری به کارگران سرایت کرده است.
ایران رکورددار حوادث کارگری
ایران با ۱۵ هزار حادثهدیده کارگری در دنیا رکورددار است” این خبر را آبان ۱۳۹۵ رسانههای داخل ایران به نقل از «احمد شوکت» رییس کانون کارگران ساختمانی کشور اعلام کردند.
طبق این خبر، در سال ۹۴ در مجموع ۲ هزار کارگر جان خود را از دست دادهاند و از آن جا که بیش از ۵۰ درصد حوادث کارگری مربوط به کارگران ساختمانی است ۱۲۰۰ نفر از این قربانیان کارگران ساختمانی بودهاند. بخش زیادی از کارگران ساختمانی از بیمه و مزایای تامین اجتماعی در موارد از کارافتادگی و یا مرگ بیبهرهاند.
سال ۹۵ بنا بر آمار رسمی حوادث کار در ایران باز هم افزایش یافت.
میکائیل صدیقی نائب رئیس “کانون انجمنهای کارگران ساختمانی” بهمن ۱۳۹۵ گفت در شش ماه اول سال، بیش از ۸۰۰ کارگر ساختمانی جان خود را در اثر حوادث ناشی از کار از دست دادهاند. به این ترتیب، حوادث ناشی از کار در بخش ساختمان که منجر به مرگ میشوند در سال جاری به نسبت سال قبل حدود ۳۰ درصد افزایش داشته است.
اسفند ۹۵ سازمان پزشکی قانونی آمار فوت شدگان در اثر حوادث ناشی از کار را اعلام کرد که این آمار نسبت به سال قبل رشد ۴,۱ درصدی داشت.
آتشسوزی و ویرانی ساختمان پلاسکو با نزدیک به ۶۰۰ واحد تولید و توزیع و بیش از ۳ هزار کارگر زوایایی از ناامنی شرایط کار و بیپناهی کارگران پس از اینگونه حوادث را نشان داد.
اطلاعات منتشر شده پس از آتشسوزی حاکی از این بود که کل ساختمان و واحدهای تولیدی مستقر در آن فاقد حداقل امکانات و تدابیر ایمنی بودند و کارگران بیمه نشده در این کارگاههای ناامن بکار اشتغال داشتند.
فدراسیون بینالمللی اتحادیههای کارگری جهانی و سازمان جهانی کار (ILO) تلاش دارند از طریق جلب توجه عمومی نسبت به حوادث کار و قربانیان کار، از ابعاد این حوادث قابل پیشگیری بکاهند.