محمد خاتمی، رئيس‌جمهور پيشين ايران گفته است: «اگر به نظام و رهبری ظلم شده است به نفع آينده از آن چشم‌پوشی شود و ملت هم از ظلمی که بر او و فرزندانش رفته است، می‌گذرد.»

به گزارش تارنمای شخصی محمد خاتمی، وی در ديدار با شماری از رزمندگان جنگ هشت ساله ايران و عراق گفت: «اگر ظلمی شده است که شده است، همه بياييم عفو کنيم و به آينده نگاه کنيم.»

اشاره خاتمی به حوادث پس از انتخابات جنجالی رياست‌جمهوری سال ۱۳۸۸ ايران است. در دو سال گذشته صدها نفر از مخالفان در ايران بازداشت شده‌اند و ده‌ها نفر نيز کشته شده‌اند.

محمد خاتمی با ابراز نگرانی از شکل گرفتن فضای «تقابل» در ايران گفته است اين «تقابل» باعث ايجاد «توهم و شيدايی» در يک سو و ايجاد «نفرت» در طرف ديگر شده است و دائماً هم از دو طرف به آن دامن زده می‌شود.

به گفته وی «از اصطکاک ميان شيدايی بی‌حساب و نفرت فزاينده بايد ترسيد و به خدا پناه برد.»
رئيس‌جمهور پيشين ايران گفته است: «برخی از رفتارها دارد نظام را تضعيف می‌کند و چهره انقلاب و اسلام را زشت جلوه می‌دهد.»

محمد خاتمی:‌ ما معتقديم اين نظام بايد بماند و البته که اصلاحات مداوم براساس موازين و معيارهای درست راه تداوم نظام و انقلاب هم هست و راه ديگری نيست

خاتمی افزوده: «ما می‌گوييم اين جو مسموم درمان شود. هر منتقدی برانداز و عامل دشمن به حساب نيايد و اگر فضا تلطيف و تعديل شود بسياری از مسائل حل خواهد شد.»

وی از حکومت ايران خواسته تا فضا باز شود، احزاب و گروه ها کار کنند و عقلا هم ساز و کاری را برای انتخابات در نظر بگبرند تا در آن حرف و حديث نباشد.

پس از انتخابات دهمين دوره رياست‌جمهوری ايران، فعاليت جبهه مشارکت ايران اسلامی و سازمان مجاهدين انقلاب اسلامی، دو حزب اصلاح‌طلب در اين کشور از سوی قوه قضائيه ايران ممنوع اعلام شده است.

شماری از اعضای اين دو حزب نيز بازداشت و به حبس‌های طولانی محکوم شده‌اند. احزاب اصلاح‌طلب با «امنيتی» توصيف کردن فضای کنونی ايران، می‌گويند حکومت جمهوری اسلامی اجازه فعاليت به مخالفان را نمی‌دهد.

محمد خاتمی گفته است:‌ «ما معتقديم اين نظام بايد بماند و البته که اصلاحات مداوم براساس موازين و معيارهای درست راه تداوم نظام و انقلاب هم هست و راه ديگری نيست.»

اما برخی از مخالفان حکومت ايران می‌گويند به اصلاح نظام جمهوری اسلامی، «اميد» ندارند و خواهان تغيير بنيادی هستند.