بازی بزرگ خلیج فارس و کنترل افزایش قیمت‌ها از موضوع‌های سرمقاله روزنامه‌های بامداد امروز ايران است.

«بازی بزرگ خلیج فارس»
سرمقاله امروز روزنامه تهران امروز با عنوان «اين خليج هميشه فارس باشد؟» در مورد «کوتاهی» ایران در حفظ هویت خلیج فارس است.

نويسنده سرمقاله تهران امروز نوشته است: «يک شنونده زنگ زده است به راديو اصفهان و می‌گويد چرا نام هيچ خيابان يا ميدان اصفهان خليج فارس نيست؟ پس از کمی موسيقی، صدای ضبط شده يک مسئول شهری می‌آيد که نوشته‌ای را با اين مضمون می‌خواند که به جای يک ميدان کوچک يا خيابان، يک بزرگراه هست به مبدأ اصفهان که تا خود تهران ادامه دارد و نامش خليج فارس است. فارغ از پاسخ جذاب مسئول محترم نمايش شهری وقتی ايجاد هيجان رسانه‌ای آسان‌ترين راه برای به جا آوردن يک مفهوم است، خيلی راحت می‌توان در اين روز از صبح تا شب ترانه چند بار خوانده شده و يا کارهای جديد تری را پخش کرد يا سفارش داد و در و ديوار اداره‌ها را هم پر از متن روز خليج فارس گرامی باد، کرد.»

در بخشی از اين سرمقاله آمده است: «بعيد است نتوان کل کتاب‌های منتشر شده درباره خليج فارس را در صندوق عقب يک خودرو جای داد. کافی ‌است راسته‌های شاخص کتابفروشی‌های تهران را قدم بزنيد و از آن‌ها سراغ کتاب‌هايی درباره دريای پارس را بگيريد و دريابيد با چه در کميابی طرفيد. تازه بگذريم از اين ماجرا که چند کتاب شاخص اين حوزه نيز چاپ اولشان لااقل به چند دهه قبل برمی‌گردد، تا جايی که ممکن است با وجود تجديد چاپ‌های مختلف به اين نکته بربخوريد که مثلاً امارات متحده عربی يکی از ضعيف‌ترين مناطق اقتصادی حاشيه خليج فارس است. از طرفی هنوز بسياری از آثار مهم اين حوزه، توسط ناشران محلی منتشر شده‌اند.»

در ادامه سرمقاله می‌خوانيم: ‌«با تمام اين اوصاف و با فرض اين که اين دانش را گرد آورديم و اين پژوهش را به عمل آورديم، مرحله مهم‌تری پيش روی ما خواهد بود که آن تأثيرگذاری بين‌المللی برای به کرسی نشاندن حقيقتی است که به آن معتقديم. خليج فارس مسئله‌ای است که ربط مستقيم به تماميت ارضی و فرهنگی ما دارد و نمی‌توان ابعاد بين‌المللی آن را ناديده گرفت. تعارف نداريم که دعوای خليج فارس، دعوای بين اعراب و ماست.»

نويسنده سرمقاله ادامه داده: «آب گل‌آلودی که کشورهای حاشيه خليج فارس با روش‌هايی نه چندان پيچيده تا توانسته‌اند از آن ماهی گرفته‌اند و خواهند گرفت. فارغ از کپی‌برداری از معماری ايرانی و معرفی آن به عنوان اثری عربی، آن‌ها به آب‌های خليج فارس هم رحم نکرده‌اند. يک قلم آن فقط همين که متخصصان جانورشناس را استخدام کرده‌اند تا با ثبت جانوران آب‌های خليج فارس در مجامع علمی، محل شناسايی را با نام مجعول بنامند و يک قلم ديگر آن که چند سالی است نزديک به دو هفته قبل از روز خليج فارس، توسط شيخ شارجه، جايزه‌ای با مشارکت يونسکو به آثاری اختصاص داده می‌شود که در راستای توسعه فرهنگ عربی توليد شده باشند. رقم اين جايزه هم ٦٠ هزار دلار آمريکاست که در مقايسه با تأثير فرهنگی اين جايزه بسيار ناچيز است. خليج فارس يک بازی بزرگ است و حريف به دنبال برد است. در اين رقابت ما چه کم داريم؟ سرمايه تاريخی، فرهنگی، طبيعی، دانش، روابط خوب بين‌الملی؟ قطعاً نه. پس شايد پرسش درست اين باشد که چه کرده‌ايم؟»

متن کامل سرمقاله

کنترل افزایش قیمت‌ها
سرمقاله امروز روزنامه جمهوری اسلامی با عنوان «به قيمت‌ها استراحت بدهيد» در مورد جلوگیری از ادامه افزایش قیمت‌ها است.

در سرمقاله روزنامه جمهوری اسلامی آمده است: «تصميم روز گذشته مجلس مبنی بر تغيير مصوبه کميسيون تلفيق که اجازه کسب ۶۲ هزار ميليارد تومان درآمد از محل آزادسازی قيمت‌ها در قالب قانون هدفمندی يارانه‌ها را به دولت می‌داد، تا حدودی از نگرانی‌های عميق کارشناسان در مورد جهش مجدد قيمتی در سال جاری کاست اما به نظر می‌رسد هنوز هم دغدغه‌های فراوانی در مورد عواقب اقدامات گذشته در جريان هدفمندی يارانه‌ها وجود دارد.»

اين سرمقاله افزوده: «مسئولان اجرای قانون هدفمندی يارانه‌ها بايد امسال را فرصتی برای استراحت دادن به قيمت‌ها تلقی کنند و با عدم افزايش قيمت‌ها در قالب بودجه به فعالان اقتصادی، مصرف‌کنندگان و بازارها اجازه دهد با قيمت‌ها و شرايط جديد هماهنگ شوند. اصرار بر افزايش مجدد قيمت‌ها در سال جاری در شرايطی که هنوز پيامدهای افزايش قيمت‌ها در سال گذشته خود را به طور کامل نشان نداده است، می‌تواند اقدامی خارج از توان اقتصادی کشور به حساب آيد.»

در ادامه سرمقاله آمده است: «بانک مرکزی به عنوان نهاد ناظر و سياست‌گذار در حوزه پولی و بانکی بايد با فعال سازی ابزارها و سياست‌های متناسب، نقدينگی سرگردان در کشور را جمع آوری کند تا به اين ترتيب علاوه بر جلوگيری از هجوم اين سيل به بازارهای مختلف، هدايت آن به حوزه‌های مولد به افزايش توليد، عرضه و اشتغال کمک کند.»

نويسنده سرمقاله ادامه داده: «وزارت‌خانه‌های مرتبط با توليد در بخش‌های مختلف بايد با اتخاذ تدابيری به بهينه سازی مصرف مواد اوليه در صنايع مرتبط با خود اقدام کنند تا سهم قيمت نهاده‌های توليد اعم از انرژی، هزينه‌های مالی و… در قيمت تمام شده محصولات و خدمات به حداقل برسد و افزايش قيمت‌ها در آينده تأثير کمتری در هزينه تمام شده داشته باشد.»

متن کامل سرمقاله

ساير مطبوعات:
سرمقاله امروز روزنامه دنيای اقتصاد با عنوان «نسبت نقدينگی به توليد ناخالص داخلی»
سرمقاله امروز روزنامه مردم‌سالاری با عنوان «رفع بيکاری در سال جهاد اقتصادی»