ابراهيم يزدی، از رهبران نهضت آزادی ايران پس از آزادی در گفت‌وگويی با ايرنا شرکت کرده است.

ابراهيم يزدی که صبح روز ۲۹ اسفندماه ۱۳۸۹ آزاد شد؛ در اين ‌گفت‌وگو در مورد مسائل سياسی روز اظهارنظر کرد. وی از روز نهم مهرماه ٨٩ در زندان و سپس «خانه امن» به‌سر می‌برد.

خبرگزاری جمهوری اسلامی ايران (ايرنا) که نخستين بار خبر آزادی وی را منتشر کرده بود هم‌زمان خبر داد که ابراهيم يزدی طی بيانيه کوتاهی از دبيرکلی نهضت آزادی ايران استعفا کرده است.

ايرنا نوشته است که گفت‌وگوی فوق در آخرين روز اسفند سال ۸۹ يعنی در روز آزادی وی صورت گرفته است اما دليل تأخير انتشار آن را پس از ۱۴ روز اعلام نکرده است.

ابراهيم يزدی در اين گفت‌وگو گفته است که به دليل وضعيت جسمانی خود از دبيرکلی نهضت آزادی ايران استعفا کرده است.

وی گفت: «بنده طی سال گذشته با مشکلات جسمی خاصی روبه‌رو بودم و مجبور به عمل جراحی قلب شدم و با توجه به عوارض آن، پزشکان معالج توصيه کردند که بايد به دور از استرس باشم و حتا گفتند که خبرها چه خوب و يا چه بد برای من اثر منفی دارد.»

ابراهيم يزدی ضمن تأکيد بر احترام به قانون اساسی و کشيدن «خط قاطع ميان دشمن و مخالف» گفت: «هر کس نقدی کرد، مخالف نيست. فکر غالب نبايد اين باشد که يا با من يا بر من. اگر از شما نقدی شد؛ نبايد منتقد را دشمن تلقی کنيد. من با نظام هيچ مسأله‌ای ندارم فقط با برخی از رفتارها، که خلاف قانون اساسی است، مشکل دارم.»

وی همچنين در اين مصاحبه در مورد راه‌پيمايی‌های پس از انتخابات بحث‌برانگيز دهمين دوره رياست جمهوری در ايران گفت: «راه‌پيمايی آزاد است به شرطی که مخل نظم عمومی نباشد.»

يزدی در همين رابطه افزود: «مصلحت ايجاب می‌کند قبلأ هماهنگی‌های لازم با مبادی ذی‌ربط انجام شود زيرا وقتی بدون هماهنگی راه‌پيمايی انجام شود، تنها هواداران شما به خيابان نمی‌آيند، بلکه گروه‌های معاند هم می‌آيند.»

وی ادامه داد که در آن زمان به ميرحسين موسوی، از رهبران مخالفان دولت در ايران انتقاد کرده که «شما يا نبايد مردم را به حضور در خيابان‌ها دعوت می‌کرديد، يا اگر اعلام می‌کنيد مردم بيايند، بديهی است همه آنان که می‌آيند هوادار شما نيستند و شعارهای خود را می‌دهند و ساختارشکنی می‌کنند… آن‌ها به خود اصلاح‌طلبی لطمه زدند.»

ابراهيم يزدی گفت که وی در آن نقد، گفته است که ساختارشکنی نکنند و «ملايم و قانونی» باشند.

به نوشته ايرنا وی با اشاره به موسوی افزود: «بايد بررسی کرد چه‌طور نخست‌وزير چندساله مملکت به اين‌جا کشيده شد؟ بايد بحث کرد و موضوع را ريشه‌يابی کرد زيرا اين يک حادثه کوچک نيست.»

بر اساس اين گزارش يزدی همچنين گفت با کانديداتوری ميرحسين موسوی مخالف بود و دليل آن را چنين بيان کرد: «پذيرفتنی نيست که کسی رئيس‌جمهور شود و با رهبری مشکل داشته باشد. اگر موسوی انتخاب می‌شد برای کشور فاجعه بود، زيرا رهبری و رئيس‌جمهور بايد با هم هماهنگ باشند.»

ابراهيم يزدی در پايان اين مصاحبه گفته است که به جمهوری اسلامی ايران وفادار است، با نظام مسأله‌ای ندارد و به قانون اساسی «التزام» دارد.

ابراهيم يزدی آخرين بار به همراه گروهی از اعضای رهبری اين حزب به اتهام شرکت در مراسم ختم و «نماز جمعه غيرقانونی» در اصفهان بازداشت شده بود.

همه بازداشت‌شدگان در روزهای بعدی آزاد شدند اما ابراهيم يزدی در بازداشت باقی ماند.

وی با ۸۰ سال سن سالمندترين زندانی سياسی ايران به‌شمار می‌رفت و دوستان او در مدت بازداشت نسبت به سلامت وی بارها اظهار نگرانی کرده‌ بودند.

مخالفان جمهوری اسلامی ايران به گفت‌وگوهای رسانه‌های دولتی با مخالفان حکومت اعتمادی ندارند و نقطه‌نظرات بيان شده در اين مصاحبه‌ها را «تحت فشار نيروهای امنيتی» ارزيابی می‌کنند. آن‌ها می‌پرسند که اين رسانه‌ها چرا در «شرايط عادی» با مخالفان گفت‌وگو نمی‌کنند.