نشست خبری وزارت خارجه ایران، این هفته در سایه مصوبه کنگره آمریکا مبنی بر تمدید تحریمهای اقتصادی علیه ایران به مدت ۱۰ سال دیگر قرار داشت. سخنگوی وزارت خارجه ایران، دولت باراک اوباما را متهم کرد که در مورد برجام خلف وعده کرده است.
بهرام قاسمی، سخنگوی وزارت خارجه ایران:
«آنچه که در کنگره اتفاق افتاد یک خلف وعده و خلاف در جهت توافقات قبلی بوده و قابل پذیرش نیست. برجام توافق بین دو طرف فقط نیست بلکه توافق با ۱+۵ است. استقبالی که جامعه جهانی از برجام داشته، موجب شده که برجام یک پشتوانه بینالمللی داشته باشد. آمریکا نمیتواند به تنهایی در جهت مخالف حرکت کند.»
بهرام قاسمی خاطرنشان کرد که ایران همچنان به تعهدات خود در برجام پایبند است. او از کشورهای اروپایی خواست که ایران را تنها نگذارند.
مقامات جمهوری اسلامی ایران در نخستین واکنشها به تمدید تحریمهای اقتصادی علیه ایران در همآوایی با آیتالله خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، تمدید تحریمها را به منزله نقض برجام دانستند. خواسته رهبر جمهوری اسلامی افزایش غنیسازی در طی دو سال در سطح پیش از برجام است. مجلس شورای اسلامی یک طرح سهفوریتی برای شکایت از آمریکا به مراجع بینالمللی را در دستور کارش قرار داد. این طرح ۱۴ آذر به بحث گذاشته شد.
بیشتر بخوانید:
بیانیه ۲۶۴ نماینده مجلس: دولت در قبال نقض برجام اقدام کند
سخنگوی وزارت خارجه در نشست خبری دوشنبه ۱۵ آذر اعلام کرد:
«واکنش ما در مرحله نخست یک حرکت سیاسی و حقوقی خواهد بود و اگر درباره عهدشکنیهای آمریکا به راهکار مشخصی نرسیم طبق بستهای که داریم اقدامات خود را در زمینههای مختلف به پیش میبریم.»
بهرام قاسمی از ادامه تحریمهای اقتصادی علیه ایران به عنوان «سنگ قبری» برای برجام یاد کرد.
وزاری خارجه ایران و چین هم در این میان با هم گفتوگو کردهاند. به گفته محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران، چگونگی اجرای برجام و نحوه پایان دادن به مراحل مقدماتی بازسازی آب سنگین اراک از موضوعات این گفتو گو بوده است.
۲ دسامبر نمایندگان مجلس سنای آمریکا با ۹۹ رأی موافق و بیهیچ رأی مخالفی تحریمهای اقتصادی علیه ایران را به مدت ۱۰ سال دیگر تمدید کردند. باراک اوباما، رییس جمهوری آمریکا میتواند مصوبه مجلس نمایندگان و سنا را وتو کند. طرفداران تمدید تحریمهای اقتصادی علیه ایران گفتهاند که هدف از تمدید تحریمها این است که ایران همچنان به مفاد برجام پایبند بماند. افزون بر این، سخنگوی کاخ سفید به برنامه موشکی جمهوری اسلامی، نقض حقوق بشر در ایران و حمایت از تروریسم هم به عنوان دلایل دیگر تمدید تحریمها اشاره کرده است.
بیشتر بخوانید: