بيش از ۸۰۰ نفر طی برگزاری جشنواره جهانی فيلم روتردام، «همبستگی» خود را با جعفر پناهی و محمد رسول‌اف، دو فيلم‌ساز ايرانی اعلام کردند.

به گزارش منابع خبری، اين افراد از طريق گرفتن «عکس اعتراضی» همبستگی خود را با اين دو فيلم‌ساز که از سوی دادگاهی در تهران به شش سال حبس محکوم شده‌اند، نشان دادند.

چهلمین دوره جشنواره روتردام از ٢٦ ژانویه تا شش فوریه ٢٠١١ در هلند برگزار شد. این جشنواره سال ۱۹۷۲ توسط هوب بالس برای اولين بار پايه‌گذاری شد.

بنا بر اين گزارش، بازديدکنندگان جشنواره فيلم رتردام برای ابراز «همبستگی» با اين دو فيلم‌ساز می‌توانستند عکسی شبيه عکس زندانيان با پلاکی بر روی سينه بگيرند. آنان صفحه‌ای را که نام پناهی و رسول‌اف بر آن نوشته شده بود، همانند پلاک‌هايی که در زندان‌ها برای گرفتن عکس شناسايی بر روی سينه زندانيان قرار می‌گيرد، بر روی سينه‌شان قرار می‌دادند و عکس می‌گرفتند. صدها عکسی که به اين ترتيب گرفته شده، هم اکنون بر روی وب سايت جشنواره فيلم رتردام قرار دارد.

همچنین «وتخر وولفسون» رئيس جشنواره رتردام، هنگام افتتاح جشنواره، خاطره پناهی و رسول‌اف را گرامی داشت.

پناهی آخرين بار، در سال ۲۰۰۸ در جشنواره فيلم رتردام حضور يافت. او در سال ۲۰۰۶ برای فيلم «آفسايد» جايزه خرس نقره‌ای جشنواره روتردام را برد. فيلم آفسايد در مورد گروهی از زنان است که می‌خواهند مخفيانه به ديدن يک مسابقه فوتبال بروند.

دی ماه گذشته نیز، جشنواره فيلم برلين (برليناله) با انتشار بيانيه‌ای مطبوعاتی از جعفر پناهی حمايت کرده بود.

همچنین دو روز پیش در مراسم گشايش بيست و نهمين دوره جشنواره فيلم فجر در تهران، مسعود کيميايی و پوران درخشنده، دو فیلم‌ساز ایرانی نسبت به حکم قضايی جعفر پناهی اعتراض کردند.

کيميايی که به خاطر يک عمر فعاليت سينمايی‌اش در مراسم گشايش جشنواره مورد تقدير قرار ‌گرفت، در سخنان خود گفت: «من با کمال فروتنی و تواضع با اين ۷۰ سال سن‌ام از قوه قضائيه می‌خواهم تجديد نظری در حکم جعفر پناهی کند.»

در بخش ديگری از اين مراسم پوران درخشنده که از او نيز در اين مراسم تقدير می‌شد به حکم قضايی جعفر پناهی و اظهارات کيميايی اشاره کرد و گفت: «امشب که ديدم آقای کيميايی در مورد جعفر پناهی حرف زدند خوشحال شدم اين مسأله اين‌جا مطرح شد. چرا که جای پناهی در سينمای ايران خالی است.»

جعفر پناهی در ۲۹ آذر ماه از سوی شعبه ٢۶ دادگاه انقلاب اسلامی تهران به شش سال حبس تعزيری و ٢٠ سال محروميت از ساختن فيلم، فيلمنامه‌نويسی و سفر به خارج از کشور محکوم شد. محمد رسول‌اف نیز به شش سال حبس تعزیری محکوم شده است.

پناهی پس از انتخابات بحث‌برانگيز دهمين دوره رياست جمهوری در ايران جزو معترضان به نتايج اين انتخابات بود.

وی يک بار در روز پنجشنبه هشتم مرداد ۱۳۸۸ هنگامی که به همراه گروهی از سينماگران برای بزرگداشت کشته‌شدگان اعتراضات به بهشت زهرا رفته بود، بازداشت شد و بار دوم شامگاه دهم اسفندماه ۱۳۸۸، مأموران امنيتی با ورود به خانه اين کارگردان سينما، پس از بازرسی خانه، وی را همراه با همسر و دخترش و پانزده تن ديگر که در خانه او مشغول کار بر روی فيلم تازه وی بودند، دستگير کردند.

مقامات قوه قضائیه ایران، دليل دستگيری پناهی را «تدارک وی برای ساختن فيلمی عليه نظام» اعلام کردند.