غلامحسين محسنی اژهای، دادستان کل ايران از صدور پنج حکم جديد اعدام درباره دو فعال اينترنتی، يک «جاسوس» و دو عضو شبکههای هرمی خبر داد.
به گزارش خبرگزاری دانشجويان ايران (ايسنا)، محسنی اژهای امروز در يک نشست خبری در تهران گفت حکم اعدام دو فعال سايتهای «مستهجن» که به عنوان «مفسد فیالارض» شناخته شدهاند، در دادگاه بدوی صادر شده است.
وی افزود اين افراد توسط سپاه پاسداران ايران شناسايی و بازداشت شدهاند.
سخنگوی قوه قضائيه جمهوری اسلامی ايران همچنين گفت حکم اعدام يک جاسوس که برای «اهداف اسرائیل» فعاليت میکرده، در دادگاه بدوی صادر شده اما هنوز در ديوان عالی کشور تأييد نشده است.
محسنی اژهای افزود بر اساس قانون اخلالگران در نظام اقتصادی کشور برای دو تن از کسانی که در امور سمعی و بصری فعاليت میکردند، حکم اعدام صادر شده است. دادستان کل ایران توضیح بیشتری در این باره نداده است.
وی همچنین به هويت اين پنج نفر که به اعدام محکوم شدهاند، اشارهای نکرده است.
بر اساس آمار رسمی دولت ايران طی دیماه سال جاری بيش از ۸۰ نفر در زندانهای اين کشور و يا در ملاء عام اعدام شدهاند.
در تازهترين اعدام، زهرا بهرامی، شهروند ايرانی-هلندی که در اعتراضات روز عاشورای سال گذشته بازداشت شده بود، صبح روز شنبه نهم بهمن ٨٩ به اتهام «فروش و نگهداری مواد مخدر» در تهران اعدام شد.
دولت هلند پس از اعدام زهرا بهرامی، روابط ديپلماتيک خود را با ايران به حالت تعليق درآورد.
محسنی اژهای در واکنش به این اقدام دولت هلند گفت در خصوص اين خانم افرادی که اعتراض کردند، بدانند که اين امر دخالت در امور داخلی ماست و آنها حق دخالت ندارند.
بنا به گزارشهای سازمانهای مدافع حقوق بشری بينالمللی، ايران با جمعيت ٧٠ ميليون از نظر تعداد اعدامها پس از کشور چين با جمعيت يک ميليارد و ٣٠٠ ميليون نفر قرار دارد اما با مبنا قرار دادن جمعيت در رتبه «نخست» قرار میگيرد.
محسنی اژهای همچنين در اين نشست گفت حکم ۱۵ نفر از متمهان حوادث پس از انتخابات بحثبرانگيز رياستجمهوری سال گذشته قطعی شده است.
وی حکم اين ۱۵ نفر را که اسامی آنها منتشر نشده، بين شش ماه تا چهار سال حبس اعلام کرد و افزود برخی از اين افراد به شلاق نيز محکوم شدهاند.
در یک سالونیم گذشته دهها نفر از مخالفان سیاسی حکومت ایران به حبسهای طولانی مدت محکوم شدهاند.
تاريخ برگزاری دادگاه سه آمريکايی
موضوع سه آمریکایی و دو آلمانی که در ایران بازداشت شدهاند، یکی دیگر از پرسشهای خبرنگاران در نشست خبری از دادستان کل ایران بود.
محسنی اژهای از احضار سارا شورد، یکی از سه آمریکایی که شهریور ٨٩ با وثيقه۵۰۰ ميليون تومانی از زندان آزاد شد و به آمریکا برگشت، خبر داد. به گفته وی دادگاه سه آمریکایی ١٧ بهمن جاری برگزار میشود.
شين بائر، سارا شورد و جاش فاتال، سه کوهنورد آمريکايی هشتم مرداد ماه سال ٨٨ در منطقه مرزی ايران و عراق به اتهام «عبور غير قانونی از خط مرزی ايران با عراق» بازداشت شدند.
به گفته مقامهای ايرانی اين سه تبعه آمريکا برای «جاسوسی» وارد ايران شدهاند، اين در حالی است که خانواده آنها از «ورود اشتباهی» سخن میگويند و يکی از اين کوهنوردان، منکر ورود به خاک ايران شده است.
سخنگوی قوه قضائیه ایران همچنین گفت ماجرای دو خبرنگار آلمانی با «عذرخواهی» حل نخواهد شد.
دی ماه گذشته، علیاکبر صالحی، سرپرست وقت وزارت امور خارجه ایران گفته بود «اگر سردبیر دو خبرنگار آلمانی از ایران عذرخواهی کند، این امر میتواند به حل پرونده آنها کمک کند.»
به گفته محسنی اژهای، پرونده اين دو خبرنگار آلمانی هنوز در حال رسيدگی است و اگر جرمشان ثابت شود با عذرخواهی تمام نخواهد شد.
دو خبرنگار روزنامه آلمانی «بيلد آم زونتاگ»، شامگاه يکشنبه ۱۸ مهرماه ٨٩ هنگامی که برای گفتوگو با سجاد قادرزاده، پسر سکينه محمدی آشتيانی، زن محکوم به سنگسار، و جاويد هوتنکيان، وکيل خانم آشتيانی به دفتر هوتنکيان رفته بودند٬ در دفتر کار اين وکيل بازداشت شدند.